KUNST & CULTUUR, NON NEW-AGEY SPIRITUALITEIT

Boek: review // Fuck it: the ultimate spiritual way

Reading 2

© Unsplash

In het boek ‘Fuck It: the ultimate spiritual way’, beschrijft John C. Parkin hoe je een spiritueler leven kunt leiden door vaker ‘Fuck It’ te zeggen. Nou ben ik zelf absoluut niet iemand met een ‘Fuck It’-houding – ik geef om dingen en ik geef véél om dingen. Ik geef om de dieren. Ik geef om de mensheid. Ik geef om de planeet. Ik geef om mijn gezondheid. Ik geef om de gezondheid van andere mensen. Ik geef om wat die andere mensen van mij denken. Ik geef om doelen nastreven. Ik geef om eerlijkheid. Kortom: toen ik dit boek kreeg aanbevolen van een vriendin was ik nogal sceptisch.

Toch was ik benieuwd hoe iemand die twintig jaar Oosterse levenswijsheden heeft bestudeerd, de Westerse en de Oosterse filosofieën met elkaar zegt te kunnen verenigen. Volgens Parkin is de Westerse ‘Fuck It’-uitdrukking namelijk het perfecte equivalent van het spirituele concept van loslaten uit het Oosten en brengt dat vrijheid en ontspanning met zich mee. En dat klonk toch wel interessant.

Laten we voorop stellen dat het boek zeer humoristisch is geschreven. Parkin verweeft veel persoonlijke ervaringen en willekeurige opmerkingen in zijn verhaal. Daardoor spreekt zijn verhaal mij – en waarschijnlijk de gemiddelde westerling – erg aan. Inhoudelijk is het boek wat ‘serieuzer’, aangezien Parkin serieuze onderwerpen aanhaalt waar wij in onze samenleving veel waarde aan hechten. Dit is precies wat Parkin bekritiseert: het feit dat we in ons leven teveel naar betekenis zoeken en dat het vasthouden aan bepaalde regels, conventies, normen en morele verplichtingen juist grote pijn en teleurstelling teweeg brengt. Volgens Parkin geldt dat voor alles: geld, relaties, familie, banen, status, verwachtingen. We maken het onszelf erg moeilijk door ons krampachtig vast te houden aan al die dingen en ons te verzetten tegen de onbeïnvloedbare stroom die het leven is. Ik linkte deze visie direct aan de visie van de Boeddhisten op ‘attachment’. Toen ik daarover leerde in Nepal, vond ik dat een moeilijk onderwerp. Want wij mensen houden van betekenis en betekenis creëren. Is loslaten en dingen op zijn beloop laten gaan niet heel erg eng?

Parkin moedigt je juist aan om deze Fuck It-techniek uit te proberen en te zien wat er gebeurt. Hij legt uit dat met het loslaten van verwachtingen, betekenis en meningen van anderen enorm veel vrijheid gepaard gaat. Dat je zo dichter komt bij wie je echt bent en wat je wilt doen. Technieken die hij in het boek aandraagt om je daarbij te helpen, zijn ademhalingsoefeningen en kleine oefeningen die lijken op mindfulness en meditatie, om een groter (zelf)bewustzijn te creëren.

Het boek bestaat uit vele hoofdstukken over het zeggen van ‘Fuck It’ tegen bepaalde aspecten in je leven. Zo is er een hoofdstuk getiteld ‘Say Fuck It to food’ , ‘Say Fuck It to wanting the world to be a better place’ en ‘Say Fuck It to what other people think of you’. Parkin geeft aan dat je het boek kunt lezen zoals jij wilt. Je kan dus ook willekeurig hoofdstukken lezen over onderwerpen die jou op dit moment bezighouden. Zelf merk ik dat ik het fijn vind om af en toe een hoofdstuk terug te lezen. Voor mij was het hoofdstuk ‘Say Fuck It and be selfish’ een eye-opener. En Parkin laat je op grappige wijze inzien dat Fuck It zeggen niet onlogisch is of betekent dat je alles gaat doen wat God verboden heeft. Juist doordat je de druk eraf haalt en ontspant, bereik je precies wat je in de eerste instantie zo graag wilde. Is het jou ook wel eens opgevallen dat de wereld zo werkt? Juist als je iets niet meer zo extreem graag wilt en stopt met er zoveel moeite voor te doen, komt het ineens op je pad. Dat is in een notendop de visie van Parkin.

Kortom, toch zo gek nog niet! Wel neem ik zijn boek met een korreltje zout. Voor mij persoonlijk gaan sommige aspecten van de ‘Fuck It’ filosofie wat ver. De ‘Fuck It’ kan natuurlijk ook overslaan in onverschilligheid en ik geloof toch dat wij met zijn allen verantwoordelijk zijn voor elkaar en dat alle beetjes tellen. Maar af en toe het leven vanuit een ander perspectief benaderen (vanuit The Perspective Machine, zoals Parkin het noemt), af en toe eens ‘Fuck It’ te zeggen (zeker tegen dingen waar je niets aan kunt veranderen) en minder waarde hechten aan bepaalde sociale normen, regels of beperkingen kan geen ‘Fuck It’ te zeggen!

Zou jij ook wat vaker ‘Fuck it’ in je leven moeten zeggen? Tegen bepaalde vastgeroeste overtuigingen, je strenge dieet, mensen die veel energie van je vragen? Dan raad ik je aan om Parkins ‘Fuck It’-filosofie eens te proberen en te zien hoe het voelt!

Je kunt het e-book o.a. kopen bij bol.com. Je kunt ook een paperback of audio book scoren.