KUNST & CULTUUR

Boek: Review // SLA Kookboek

Ik ben een enorme SLA-fan. Ik houd van salades en ik vind het concept van SLA absoluut briljant en heel erg fijn: in hun biologische saladebarretjes in Amsterdam kun je salades, juices en zoetigheden kopen, afhalen en tegenwoordig zelfs vanuit huis bestellen. SLA heeft vanwege het grandioze succes inmiddels al vijf vestigingen in Amsterdam en vanaf deze zomer is Utrecht ook aan de beurt. In de kern kun je er salade eten, maar niet zomaar salades. Nee, nee, ho, ho: hier doe je er vergeten groenten en andere spectaculaire lekkernijen bij en heb je opeens een bijzonder smaakvolle salade zoals je die nog niet eerder gezien of gegeten hebt. Je krijgt een enorme hoeveelheid, waardoor je gegarandeerd vol zit. Ik vind het een enorm voorrecht om in Amsterdam te wonen en dit soort dingen te kunnen doen hier. Heerlijk!

Maar… Er komen ook een he-le-boel lezers niet uit Amsterdam. Voor jullie is er nu goed nieuws (en voor de mensen dichtbij een SLA-vestiging natuurlijk ook): er is nu een SLA Kookboek!

SLA Kookboek Review-1

Een heerlijk boek vol met recepten voor salades, dressings, hummus, soepen, snelle warme gerechten, sappen, smoothies en zoet. De kern van hun zaak – wie ze zijn en wat ze willen uitstralen – in een boekje gestopt, eigenlijk. En wát een boek! Prachtig vormgegeven, met ook fantastische fotografie van Wij zijn Kees. Weer zo’n fijn boek om vol trots bij je andere kookboeken neer te leggen.

Ik maakte de afgelopen week 3 gerechten uit het boek, om een eerste oordeel te kunnen vellen over de recepten die erin staan.

Salade

SLA Kookboek Review-2

Ik koos voor de salade van rucola met buffelmozzarella, linzen en aubergine. Nu is deze salade heus niet zo lastig, behalve dat de linzen een half uur moeten weken en vervolgens nog even drie kwartier gekookt moeten worden. En ja, dat is iets waar ik toch nog aan moet wennen. Gerst, spelt, linzen, you name it: het moet allemaal weken en heel-lang-koken. En dat kost tijd.

Daar moet je dus wel even rekening mee houden. Veel lekkere salades bevatten producten die je van tevoren moet klaarmaken (of uit een potje moet halen – en dat wil ik dan weer liever niet), zodat het op het moment van maken allemaal niet zoveel tijd kost. Een kwestie van time management dus.

Wat ik een leuk detail vond, was de liefde voor dressing. Bij iedere salade staat een aparte dressing, en dan word je verwezen naar het hoofdstuk met de dressings. Naast dat ik veel aandacht had besteed aan wat er allemaal in de salade moest, deed ik ook apart boodschappen voor de dressing. Nieuw voor mij, maar des te leuker. It’s all in the details.

Sapje

SLA Kookboek Review-3

Vervolgens koos ik ervoor om een lekkere juice te maken uit het boek. En de juice-liefhebber weet inmiddels dat ook juicen wat tijd kost. Het is vooral een kwestie van veel snijden en het schoonmaken van het hele apparaat, maar: dan heb je ook wat. Voor de eerste keer gooide ik een zoete aardappel in m’n juice (een rauwe aardappel in m’n juice, jawel! Ik vond het maar wat spannend!) en lékker dat het was.

Veel originele combinaties bij dit hoofdstuk en ik ga ze zeker weten allemaal een keer uitproberen.

Raw Carrot Cupcake

SLA Kookboek Review-4

Haha – LOSER. Ik ben niet zo’n held in bakken en de topping van m’n cupcake werd een stuk minder mooi dan de prachtige presentatie van Ida de Haart (de bedenker van alle gerechten). Toch was de smaak er niet minder om; wat een heerlijke raw carrot cupcakes. Ik miste geen grammetje suiker en kon zonder schuldgevoel de cupcakes naar binnen werken. (Vooruit, gelijk maar 4. Echt, geen probleem! Neem maar geen voorbeeld aan mij.)

Conclusie

Was ik eerst SLA-fan, nu ben ik SLA-groupie. Ik wil alles van ze. En ik heb des te meer respect gekregen voor de goedlopende zaken, waar de linzen en mooie cupcakes voor het oprapen liggen. Doe het allemaal maar even; ik doe er met gemak weer een uur of 1,5 over. Voor ieder gerechtje is het een kwestie van een klein beetje time management, maar iedere chef (van loser tot professioneel) kan gaan genieten van dit kookboek. Fijn voor het oog, zeer fijn voor de maag en de gezondheid.

Kijk voor meer info over SLA op ilovesla.com. Het boek kun je voor € 24,99- bestellen op bol.com.

Zou jij het SLA Kookboek ook graag in huis willen hebben?

Liefs, Marte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.