ETEN, KUNST & CULTUUR

Boeken over Gezond Eten en Leven

Is het één van je voornemens om in het nieuwe jaar gezonder te gaan eten en leven? Dat klinkt niet gek. Jammer genoeg houden de meesten van ons dit soort voornemens niet lang vol.

Het is inmiddels twee jaar geleden dat ik besloot dat ik liever veel geld uit zou geven aan gezonde voeding dan aan kleding of ander ‘spul’. Ik zag mijn uitgaven veranderen: minder spontane koopjes bij de (toen nog) ZARA, meer biologische pompoenen bij de supermarkt. Om maar een voorbeeld te geven. Ik moet zeggen: dat voelt verdomd goed. Nog steeds houd ik hetzelfde principe aan en breid ik het ook steeds meer uit. In plaats van sporten als verplichting te zien, kijk ik er inmiddels op een andere manier naar: ik heb maar één lichaam en daar wil ik goed voor zorgen. Net zoals ademen, zie ik sporten als een vanzelfsprekendheid. Dus hop, om de dag naar de sportschool. Of het nu een voornemen is of niet, gezond eten en leven moet namelijk deel uitmaken van je dagelijkse ritme. Je moet het voor jezelf ‘normaal’ gaan maken.

Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? De volgende zes boeken kunnen je er ook zeker een handje bij helpen:

Gezond Eten Leven Boeken - 5

1. I Love Health

Gezond Eten Leven Boeken - 2

Collega-blogger Daisy van I Love Health heeft al haar inspiratie van de afgelopen jaren gebundeld in dit mooie boek. Niet alleen recepten met gezonde voeding dus, maar ook veel leuke informatie, persoonlijke verhalen en tips over gezondheid en sporten. Wat het boek zo fijn maakt, is dat er veel handige top 10 lijstjes instaan. Dat leest makkelijk en lekker weg! Daarnaast ben ik ook heel erg fan van de recepten van Daisy. Ze zijn over het algemeen altijd erg makkelijk, maar wel super gezond. Extra leuk: door het boek leer je Daisy ‘achter de schermen’ wat beter kennen. Een beetje (toekomstige) #fitgirl moet de blog van Daisy zeker volgen en het boek in huis halen.

Het boek kost € 20,- en kun je hier aanschaffen.

2. De beste recepten met geneeskrachtige kruiden & planten

Gezond Eten Leven Boeken - 3

Als ‘kruidenmeisje’ ben ik enorm fan geworden van dit boek. Het laat namelijk compleet de kracht van de natuur zien. Zo zijn er bepaalde planten die helpen bij hoest en heesheid en andere hebben weer invloed op stress en hectiek. In dit boek staan zestig recepten voor natuurlijke geneesmiddelen die je zelf kunt maken als je ergens last van hebt. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en door middel van handige foto’s beeldend gemaakt. Op deze manier ga je toch een stukje gezonder het jaar door! Soms moet je wel wat meer moeite doen om een ingrediënt te vinden, dus daar moet je rekening mee houden. Al met al word je vooral een stukje bewuster van de kracht van de natuur op je lijf, en dat maakt het geheel extra tof.

Het boek kost € 32,94- en kun je hier kopen.

3. Gezond leven doe je zo!

Gezond Eten Leven Boeken - 4

De naam geeft het eigenlijk al aan: Jennifer & Sven (van Voedzaam & Snel) hebben een ‘bijbel’ gemaakt rondom gezond leven in “Gezond leven doe je zo!”. Na een kort persoonlijk hoofdstuk staat het boek bomvol recepten, boodschappenlijstjes en weekmenu’s. Extra fijn: alle ingrediënten zijn ‘gewoon’ te koop in de supermarkt. Niet te moeilijk dus, vooral gezond.

Het boek kost € 19,99 en kun je hier aanschaffen.

4. SLA

Gezond Eten Leven Boeken - 1 (1)

Het boek van SLA is een pareltje om in huis te hebben. Visueel aangelegd? Dan smelt je echt weg bij de prachtige fotografie en heerlijke salades… Zoals ik eerder in mijn review aangaf, zijn sommige recepten wel wat tijdrovend – iets om rekening mee te houden. Ik heb door het boek alleen maar meer respect gekregen voor de winkels van SLA (en vooral: de voorbereidingstijd). Met name in de lente en zomer doe ik veel inspiratie op voor een gezonde en lekkere samenstelling van salades. Niet te vergeten: de recepten voor de juices zijn ook to die for lekker.

Het boek kost € 24,99- en kun je hier kopen.

5. Plant Power

Gezond Eten Leven Boeken - 7

Eén van de krachtigste punten van het boek ‘Plant Power’ van Lisette Kreischer is dat het op seizoen is ingedeeld. Lisette laat aan de hand van allerlei seizoensgebonden fruit en groente zien hoe je daar creatief mee om kan gaan in de keuken. Niet alleen origineel (en 100% vegan), maar vooral dus ook heel informatief. Ik vond het bijzonder leerzaam om per seizoen mee te lezen wat er verkrijgbaar was en wat dus precies op dat moment goed is voor je lijf. De recepten verschillen van makkelijk naar moeilijk; kijk dus vooral naar wat je zoekt. Aanrader: de walnotensandwich (in de herfst)!

Het boek kost € 24,99 – en kun je hier kopen.

6. De Groene Meisjes

Gezond Eten Leven Boeken - 6

Eerder liet ik al zien hoe enthousiast ik ben over het boek van collegabloggers De Groene Meisjes. Deze dames laten namelijk zien dat bewust omgaan (met jezelf maar ook je omgeving) ook heel leuk kan zijn. Handige, korte artikelen met een persoonlijke insteek. Dit boek is een feest om in huis te hebben en heb je binnen no-time uitgelezen.

Het boek kost € 20,00 – en kun je hier aanschaffen.

Gezond Eten Leven Boeken - 1

Wat zijn er toch veel bewuste, gezonde & creatieve schrijvers. Daar mogen we best een beetje trots op zijn!

Laat je weten welk boek jij in het nieuwe jaar gaat gebruiken voor een gezonder leven?