KUNST & CULTUUR

Boekenclub #1 // Wild door Cheryl Strayed, Wild

Deze week bespreken we deel vier van Cheryl Strayed – Wild: Wild.

img_1707.jpeg

In dit deel had ik ergens verwacht dat ze non-stop in de “wilderness” zou zijn, maar uiteindelijk blijkt dat de kern – het vinden van innerlijke stabiliteit dóór deze hike – zich in dit hoofdstuk plaatsvindt. Mooi en uiteindelijk logisch, maar ook ergens niet verwacht. – Puur en alleen door de titel. Verder staat vooral centraal hoeveel pijn ze aan haar voeten heeft, hoe ze haar schoen verliest en hoe ze andere krijgt die eigenlijk nog steeds pijnlijk zijn. Het hoofdstuk had ook bijna ‘schoenen’ kunnen heten.

Eén ding is in ieder geval een feit: ik vind het heerlijk hoe open en eerlijk ze is. Over zichzelf, over de fouten die ze bij zichzelf erkent, over wat ze van anderen vindt. Ik vind het ook zo dapper hoe ze met ratelslangen, beren, lama’s en andere wilde dieren omgaat. Ik zou denk ik zo bang zijn. En toch zou ik – denk ik, hoop ik – ook gewoon maar door blijven gaan.

Buiten dit hoofdstuk om, merk ik dat deze boekenclub (ondanks dat niemand (niemand!!!)) daadwerkelijk meedoet en reageert, het mij wel oprecht helpt met lezen. Ik had deze week namelijk een terror-week. Helemaal niet hippiestyle. Vol afspraken, vol werk. Tóch helpt dit me dus wel echt met verplicht-lezen. Nu weet ik niet hoe leuk ik verplicht-lezen leuk vind (een paar keer tijdens het lezen dacht ik: shit, dit moet ik nog doen, damn it, dat moet ik nog regelen), maar ik heb er wel tijd voor gemaakt. Ik weet niet of het de stress in m’n lijf is of dat ik het hoofdstuk soms net iets te veel over schoenen en voeten vond gaan, maar… Een hele avond mocht ik níet werken. Überhaupt niet iets anders doen. Ik heb zelfs m’n sportsessie geannuleerd. Ik moest en zou gaan lezen. En tja, dat is mijn eigen kleine overwinning deze week.

Die van Cheryl blijft toch wel een stukje cooler natuurlijk.

img_1708.jpeg

Vragen, mocht je het nog leuk vinden!

  • Vond je het thema schoenen (ook) nét iets te veel worden? Had je andere verwachtingen door de titel van het hoofdstuk?
  • Hoe vind je dat Cheryl het doet?
  • Ging je makkelijk door het hoofdstuk heen?

img_1709.jpeg

Volgende week behandelen we het laatste hoofdstuk (“Box of Rain”) en concluderen we wat we van het gehele boek vonden! Mocht je gaandeweg toch het boek hebben weten te bemachtigen, maak dan ook een avondje (of twee) vrij, dan kunnen we in elk geval gezamenlijk afsluiten ;)!

De boekenclub teruglezen? Dat doe je hier.