KUNST & CULTUUR

Boekennacht // Geletterd genieten

‘Geluk’ is een thema dat mij veel bezig houdt. Welke facetten in iemands leven beïnvloeden de mogelijkheid om te stellen dat diegene gelukkig is? Zou je in zo’n geval het grootste gedeelte van de dag in staat van euforie moeten verkeren of volstaan een paar geluksmomentjes in een week, of maand? Maakt een zware tegenslag je ineens een ongelukkig mens, of ben je dan nog steeds een gelukkig mens met verdriet? Hopelijk komt met de jaren ook het inzicht rond dit thema. Tijdloos als dit onderwerp is, werd ‘geluk’ opgepikt door de boekennacht die morgen, 13 april, weer zal plaatsvinden in Amsterdam. Niet in de laatste plaats omdat juist in boeken (on)geluk een veel terugkomend thema is. En dan in alle verschillende vormen.

Aan de ene kant dus een tijdloos onderwerp, maar misschien dat het juist vandaag de dag (getsie, deze term is verpest door WNL) ontzettend actueel is. In tijden van crisis gaan mensen er weliswaar financieel op achteruit, maar men wordt – zoals algemeen bekend – ook weer creatiever met de mindere middelen die voorhanden zijn. Hopelijk weten mensen in tijden als deze juist weer het kleine te eren, en wordt het gros van de mensen er niet zozeer ongelukkiger op. Genoeg amateuristisch gewauwel. Aanstaande vrijdag worden in Amsterdam de deuren van menig boekhandel en culturele instelling geopend voor publiek dat geïnteresseerd is in het luisteren naar verschillende voordrachten en presentaties over ‘geluk’. Hopelijk spreekt het thema van de vierde versie van deze nacht menigeen aan en wordt het een mooie, inspirerende avond. Hier alvast een paar tips van mij, waar de MH’s hoogstwaarschijnlijk ook bij aanwezig zullen zijn:

– De opening van stadsdichter Menno Wigman om 19.30 u bij het Lieverdje op het Spui.
– Vanaf 20.00 u gaan we luisteren naar de schrijvers van Torpedo Magazine, waar o.a. Tommy Wieringa, A.L. Snijders en Joubert Pignon aan het woord komen.
– Vanaf 21:00 eert De God van Nederland zijn oude helden en jonge honden in de Bijzondere Collecties. Ruben Jacobs, die ik eerder heb geïnterviewd over Radio Romantiek, en zijn collega Ko van ’t Hek zullen hieraan hun bijdrage leveren. En er wordt gefluisterd over een wel heel bijzondere boekpresentatie van Ruben.

Er is genoeg keuze; bekijk het gehele programma hier. Toegang is overigens gratis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.