KUNST & CULTUUR

Muziek om van te houden // Bonobo

Bonobo 2

De Engelse DJ/Producer Simon Green, beter bekend als Bonobo, debuteerde in 2001 met het album ‘Animal Magic’, een album vol met hypnotiserende downtempo triphop, jazz en electronica. Zijn latere albums ‘Dial M for Monkey’ en ‘Days to Come’ leverden hem fans over de hele wereld op. Zijn liveshows ontwikkelden zich tot een mesmeriserende bewerking van zijn platen. Live creëert Bonobo zijn op samples gebaseerde nummers opnieuw met een volledige band, waarin hij zelf bas speelt.

In 2010 beleefde Bonobo zijn grote doorbraak met het album ‘Black Sands’. Van dit album werden wereldwijd 150.000 exemplaren verkocht. Bonobo ging voor dit album een samenwerking aan met Andreya Triana, een opkomend talent, die met haar betoverende stem de sfeer van het album perfect aanvulde. Ik luister zelden een album van een artiest van voor naar achteren, maar dit is een van de weinige albums waarbij ik dat graag doe. Alles klopt, elk nummer loopt naadloos over in de volgende en de mix van relaxte mellow nummers met uptempo nummers zorgt ervoor dat het album mij geen moment verveelt.

Een van mijn favoriete nummers van het album is ‘Eyesdown’:

Bonobo staat erom bekend samenwerkingen aan te gaan met (opkomende) talentvolle artiesten. Zo heeft hij nummers gemaakt met onder andere Erykah Badu, Bajka en Fink. Bij ieder album dat hij maakt, slaagt hij er telkens weer in om de ideale artiest te vinden voor de vocale aanvullingen.

Vorig jaar gaf Bonobo een live optreden in Utrecht (Vredenburg, Leidsche Rijn). Ik heb mijn kennismaking met de fijne muziek van deze artiest te danken aan mijn vriend en het leek me dan ook toepasselijk om hem voor zijn verjaardag mee te nemen naar het concert. De dominante gedachte, zowel tijdens als na het optreden, was toch wel “WOW”. Ik had nog nooit meegemaakt dat een artiest een complete live band had meegebracht naar het concert en… wat was dat gaaf! Een combinatie van voornamelijk strijkers, blazers en bassisten die compleet los gingen op het podium, onder leiding van Bonobo zelf die zich gedurende optredens het liefst enigszins op de achtergrond houdt. De sfeer, het publiek, de no-nonsense houding van de muzikanten; het mag duidelijk zijn dat je naar een concert van Bonobo gaat om helemaal op te gaan in de muziek. Krijg in de volgende video een impressie van een optreden:

http://www.youtube.com/watch?v=2XF0WKLqp2U

Ben je na het lezen van deze blog (en het luisteren naar de muziek natuurlijk) net zo enthousiast geworden als ik? Dan heb je geluk, want volgende maand staan er weer twee concerten gepland in Nederland. Op 10 maart speelt Bonobo zijn nieuwe album The North Borders in de Oosterpoort in Groningen en op 11 maart is hij te bewonderen in 013 in Tilburg. Klik hier voor de laatste updates over de tour. Veel luisterplezier!