HOTSPOTS, KUNST & CULTUUR

Eropuit // Café Scientifique

Vorige week maandag was ik bij Café Scientifique, een super leuke avond vol inspirerende sprekers op een toffe locatie in Amsterdam (bar/podium Bitterzoet). Elke twee maanden staat Bitterzoet op maandagavond in het teken van de wetenschap; zodat iedereen kan ervaren dat wetenschap niet stoffig, ingewikkeld en een ver-van-je-bed-show is, maar samenhangt met allerlei actuele thema’s uit ons dagelijks leven en de huidige samenleving. Wetenschap blijft relevant en inspirerend, ook als je (zoals in mijn geval) de collegebanken al jaren geleden hebt verruild voor de doorgaans meer praktische werkvloer.

Café Scientifique is begonnen als initiatief van De Praktijk (een onafhankelijk creatief projectbureau voor natuurwetenschappelijk onderwijs en wetenschapscommunicatie), Bitterzoet en een aantal beta-studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Inmiddels wordt de organisatie volledig gedaan door een groep (ex-)studenten van de UvA. Elke editie staat in het teken van een bepaald thema, waarvoor drie jonge wetenschappers worden uitgenodigd om een kroeglezing, presentatie of demonstratie te geven m.b.t. het specifieke thema van de avond. Tussen de sprekers door is er uiteraard tijd om een drankje te bestellen aan de bar en na afloop is er ruimte voor vragen, discussie en wordt de avond afgesloten met een DJ.

cafe scientifique

Vorige week was het thema “Another One Bites the Rhytm” en stond de avond in het teken van elektronische muziek. Inmiddels is elektronische muziek natuurlijk niet meer weg te denken uit onze samenleving; maar hoe is het allemaal begonnen, waarom is het zo populair en is dit een kunstvorm waar we als Nederlanders trots op mogen/moeten zijn? Bij binnenkomst waren we gelijk getuige van een knap staaltje live-coding door Tijs Ham van STEIM .

  • Vervolgens nam de eerste spreker het podium over: Jos Zwaanenburg, componist en docent Live-electronics van het Conservatorium van Amsterdam. Samen met Stephan Raidl, een student van hem, liet hij middels een live demonstratie zien hoe jazz en klassieke muziek nog intenser worden wanneer deze samenvloeien met elektronische muziek.
  • De tweede spreker was Alex van Venrooij, een cultuursocioloog die vertelde over zijn onderzoek (nog niet afgerond) naar de verschillen tussen de opkomst en doorbraak van elektronische muziek in Europa versus Amerika. Wat maakt dat een subcultuur wel/niet van de avant-garde naar de mainstream weet door te breken?
  • Berit Janssen, muziekwetenschapper en componiste, vertelde tot slot over haar onderzoek naar auditieve patronen: waarom krijgen we bepaalde melodieën niet meer uit ons hoofd, wat maakt dat de ene melodie beter blijft hangen dan de ander?

Tot slot, nog twee voorgaande edities -waarvan ik het jammer vind dat ik ze gemist heb!- ter illustratie van de diversiteit in thema’s:

  • “Sweet Little Lies – Hoe we onszelf laten misleiden”. Over visuele illusies: hoe kan het toch dat we dingen zo overtuigend kunnen zien op een manier dat ze helemaal niet zijn?
  • “It’s complicated. Liefde in de 21e eeuw”. Is liefde veranderd door de tijd en door de techniek? Wat kan de invloed zijn van bijvoorbeeld Facebook en internetdaten? Hoe werkt liefde? Is het chemie of hogere wiskunde?

Benieuwd geworden naar Café Scientifique in het algemeen, en de komende editie in het bijzonder? Houd de Facebook-pagina in de gaten en zorg dat je er de volgende keer ook bij bent!

Café Scientifique
Locatie: Bitterzoet – Spuistraat 2, Amsterdam
Toegang: Gratis (vrijwillige bijdrage mogelijk in de collectebus bij de uitgang)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.