INSPIRATIE

Carnaval // Een feest van het zuiden

1911765_10203083715359458_480383569_n

Het is maandagochtend, ik ben kapot, en inmiddels merk ik op dat het al maandagmiddag is. Oja.. Het is weer carnaval. Hier in het zuiden leven mensen naar carnaval toe. Officieel begint het echte carnavalsfeest pas op zondag, maar tegenwoordig kun je vanaf donderdag al op pad.

Maar waarom vieren we carnaval alleen in het zuiden? En wat is carnaval eigenlijk? Veel vrienden van boven de rivieren snappen niet dat we hier carnaval vieren. “Je bent gek: een paar dagen non-stop feesten en ook nog eens verkleed op pad?” Die opmerkingen krijgen we hier vaak genoeg.

Carnaval wordt in het zuiden gevierd omdat het een katholiek feest is. Het gaat hier dus om de gebieden die een katholieke achtergrond hebben. We vieren met carnaval het begin van het vasten. Het vasten is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag: dat is dus de woensdag na carnaval. Vroeger werd het gevierd om de vastentijd goed te kunnen overleven. Tegenwoordig is het vasten ver te zoeken en is het vooral een paar dagen volop feesten.

Dus als je afgelopen weekend als “noorderling” in Limburg of in Noord-Brabant was, heb je waarschijnlijk veel verklede mensen gezien en misschien wel een carnavalsoptocht meegemaakt.

Ik laat me elk jaar weer overhalen om vaker te gaan dan ik wil, dit jaar ook. Het is gewoon de gezelligheid, de gekkigheid en het sfeertje (en misschien een heel klein beetje de alcohol). Wat ik zo geweldig vind is dat je verkleed de stad in gaat en dat niemand je raar aankijkt, want iedereen ziet er zo belachelijk uit. Uiteraard heb ik gebruik gemaakt van de situatie en ben ik (hoe verrassend) als hippie verkleed gegaan.

Carnaval is niet zomaar een feestje, maar heeft stiekem ook wel iets “hippie like” – en dan bedoel ik niet dat mensen als hippies verkleed zijn. Nee:

  • carnaval is een feestje waar jong en oud bij betrokken zijn;
  • waarbij niemand vooroordelen heeft, en;
  • waarbij het alleen maar om de gezelligheid gaat: het met elkaar zijn.

Zoals ik al zei, ik laat me elk jaar weer overhalen, dus ik ga mijn volgende outfit bij elkaar zoeken. Bijzijn is meemaken, Alaaf!