Chanou’s gedachtegoed // Eerlijkheid laat je hart sneller helen

break-up-1
Het moment dat je beseft dat iemand de liefde van je leven kan zijn… Dat moment vind ik magisch. Je hebt je nog nooit zo verliefd gevoeld en ziet mooie toekomstplaatjes voor je.

Je hebt een liefdevolle relatie vol passie, humor en ontelbare gemeenschappelijke interesses. Je voelt je gelukkig en bent dankbaar dat je iemand hebt ontmoet waarmee het zo goed klikt. Mindblowing chemistry met iemand is tenslotte best zeldzaam, althans voor mij. Ik voel dat niet met de eerste de beste.

En dan op een dag breekt deze liefde je hart. Pijnlijk, heel pijnlijk en je weet niet waar je het zoeken moet van verdriet. Je wilt doorgaan met je leven, maar het verdriet krijgt geen plek. Hoe dat komt? Omdat veel mensen die het uitmaken zelden eerlijk zijn, waardoor je geen closure krijgt. Deze harde levensles had 2014 voor mij in de planning liggen.

Mijn ex-vriend liet mij geloven dat hij bindingsangst had, dat hij angst voelde door ons leeftijdsverschil (ik ben 6 jaar ouder dan hij), hij wilde de komende tien jaar nog niet aan kinderen denken. Als hij überhaupt aan kinderen dacht dan hield zijn leven op, zo voelde hij dat. Hij was simpelweg nog niet klaar voor commitment. Ik 32, hij 26. Als ik jonger was geweest of hij ouder, dan waren we nog samen. Zijn woorden. Allemaal zijn woorden.

Ondanks dat deze liefdesbreuk uiteraard veel pijn deed, kon ik me op de een of andere manier ook wel voorstellen dat je er op zijn leeftijd nog niet aan toe bent. Ik heb een groot hart en ben heel open minded. Als iemand iets jonger is, zit diegene dan wellicht in een andere levensfase (hoewel ik nog lang niet bezig ben met kinderen). Toch kun je je gevoel voor iemand niet zomaar uitzetten. Hij ook niet voor mij, zo leek het. Hij liet me geloven dat hij me miste, dat hij zichzelf had voorgehouden niet genoeg voor mij te voelen om een toekomst op te bouwen, maar dit was helemaal niet waar: hij probeerde zichzelf hiermee alleen maar een reden te geven waarom hij is weggerend uit onze relatie. Hij had het gevoel dat hij er op een dag op terug ging komen, het waren tenslotte de mooiste jaren van zijn leven geweest met mij. Na dat soort uitspraken is het heel moeilijk om geen hoop te houden dat de liefde zal overwinnen, ooit… En juist uit liefde geef je iemand ruimte en tijd, maar ga je er wel vanuit dat hij na een tijdje terugkomt op deze emotionele uitspraken. Ongeacht of dit dan een goede of slechte uitkomst is. Maar het bleef stil.

Tijdens de jaarwisseling kwam ik erachter dat mijn ex-vriend nu met een nog oudere vrouw gaat, die zelfs een kind heeft. Happy New Year!

Ik denk dat mensen die een relatie verbreken zich niet beseffen wat voor schade je aanricht als je niet eerlijk bent over de reden waarom je het uitmaakt. En daarbij zijn ze denk ik ook bang een verkeerde beslissing te maken, dus een deur op een kiertje laten bij je ex voelt heerlijk veilig. Dat je je ex-geliefde daarmee de mogelijkheid ontneemt om door te gaan en alles af te sluiten, dat is niet fair.

Hoe romantisch ik ook ben ingesteld en blijf hopen dat liefde tussen mensen voor altijd is, ik weet dat ook in 2015 relaties stuk zullen lopen.

Ik hoop dat eerlijkheid meer de boventoon gaat voeren tijdens break-ups. Hoe hard de waarheid ook is, spreek het toch uit. Je geeft iemand waar je een fijne tijd mee hebt gehad closure door te zeggen dat je niet genoeg voelt of dat je verliefd bent op een ander. Wat de reden ook is, zorg dat je eerlijk bent. Een gebroken hart is al pijnlijk genoeg. Sluit het respectvol af.

Mijn 2015 begon met closure. Niet zoals ik het me had voorgesteld, maar ach, beter laat dan nooit.
Als je vervolgens tegen je ex-vriend zegt dat het onwerkelijk voelt dat je de deur na al die hoop nu voor altijd dichtgooit… en als reactie krijgt dat hij dat ook niet goed vindt voelen, dan weet je: van hem zal ik nooit closure krijgen. Eerlijkheid had ervoor gezorgd dat mij maanden verdriet en avonden vol tranen bespaard waren gebleven. Zonde.

De liefde is prachtig, maar kan ook veel pijn doen. Een lieve oma zei dit jaar tegen mij: “De zon en wind zullen je helen”. Daar heeft ze gelijk in gekregen. Want: when one door closes, another one opens… En ik ben nu al nieuwsgierig wat zich allemaal achter deze deur bevindt!

Liefs, Chanou

Foto bron: nsmbl.nl

10 reacties

Viv -

Ongelooflijk!! Hoe hij het beschrijft maak ik exact nu mee!!
Bij mij is het nog recent, een maand, maar een maand van kommer en kwel.
Misschien maar goed dat ik je brief lees, stof tot nadenken.
Ik hoop dar jij de liefde van je leven hebt gevonden intussen, indien nog niet, zal vinden, jij verdient dat.

Nancy -

Zo dat is me toch wat… Ik zou ook echt gebroken zijn als zoiets mij zou overkomen. Je hebt helemaal gelijk, er is behoefte aan closure. Ik geloof niet dat er ooit een moment komt dat alle mensen eerlijk zullen zijn tegen elkaar, want er zijn nu eenmaal een boel mensen die liever dingen doen die voor hun makkelijk zijn of goed kunnen uitpakken. En daarmee gaan ze wel eens voorbij aan de gevoelens van de ander… Heel oneerlijk en akelig maar waar.
Hoe dan ook wil ik met een vrolijke noot afsluiten want: Alles komt goed.
Het klinkt zo stom en simpel maar het is ook simpel: Uiteindelijk komt alles goed. Hoe messed up het eerst ook zou zijn geweest. En ik denk zelf altijd maar zo; Je komt sterker uit de strijd! Op emotioneel vlak ben je sterker geworden en wie weet in hoeveel andere aspecten ook (misschien grenzen aangeven, ik wel in ieder geval) Wie weet met wat voor een snoepje jij over een tijdje aan de arm loopt en dan denk je: ‘Heb ik om die ander tranen gelaten? Deze is zo veel leuker’ :) Het is je gegund!

Chanou -

Lieve woorden. Dank julie wel!

Chanou -

Lieve woorden, dank jullie wel!

Claire -

Heel mooi geschreven schat en inderdaad; eerlijkheid duurt het langst! <3

Malou -

Mooi en dapper geschreven stuk! Ik wens je een prachtig en liefdevol 2015!

Loesje -

Wat heb je dit prachtig en oprecht geschreven mop. Eerlijkheid duurt het langst! Inderdaad blijf jezelf, je bent een prachtige vrouw en zeker oprecht. Heb bewondering voor je!!! Dikke kus <3

Ola -

Dapper dat je het zo in je blogartikel zet Chanou!

Met je eigen verdriet en ervaringen anderen proberen wat levenswijzer te maken, respect. Eerlijkheid is inderdaad zo iets belangrijks in de liefde, maar sowieso ook in het leven.

Pure en oprechte mensen, wat je zelf al zei, zijn te zeldzaam geworden. Daarom is het zo belangrijk dat je dat zelf wel blijft!

Dikke kus.

Hes -

Ik twijfel aan het feit of iemand wel of niet eerlijk geweest zou zijn op dat moment. Vaak kunnen mensen namelijk pas na een tijd voor zichzelf plaatsen wat nou daadwerkelijk de reden was. Inzicht in jezelf krijgen kan soms lang duren.

Debby -

He wat naar zeg :(. Ben ook door een hele moeilijke break up gegaan dit jaar, maar ook weer ‘n nieuwe liefde gevonden. Heb het met mijn ex eindelijk kunnen afsluiten toen ik weer terug was in NL en we even face to face sorry tegen elkaar konden zeggen. Hopelijk wordt dit een mooi jaar in de liefde voor je!

Reageer ook