KUNST & CULTUUR

Citybooks // Stadsziel blootgelegd

Tijdens mijn vakanties probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik een boek lees dat zich afspeelt in het land van bestemming, het liefst nog geschreven door een auteur afkomstig uit datzelfde land. Dit is niet altijd een even goed plan. Ik bedoel, De eenzaamheid van de priemgetallen lezen in de Dolomieten kan best demotiverend zijn voor onbezonnen afdalingen van de piste. Maar toch helpt zo’n boek mij om m’n reis meer verdieping te geven en tegelijkertijd intensiveert het de beleving van het verhaal dat ik lees.

Daarom vind ik Citybooks een ontzettend mooi initiatief. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren stuurde internationale schrijvers en kunstenaars naar verschillende steden in de wereld (vooral Europa) om daar een stadsportret van te maken. Hieruit zijn allerlei gedichten, korte verhalen (die je kan beluisteren), foto’s, essays en ‘éénminuutfilms’ voortgevloeid die samen, in mijn ogen, de ziel van de verschillende steden blootleggen. Nederlandse schrijvers als Abdelkader Benali en Joost Zwagerman hebben onder andere een aandeel geleverd. Het mooie van dit project is dat je hierdoor de steden op afstand kunt leren kennen. Dit is niet een kwestie van je een beetje onderdompelen in de atmosfeer van een stad, dit is meer in het diepe duiken en voor mij is het een heerlijke aanvulling op mijn eerder genoemde vakantieboeken. Fantastisch is dat bijna alles in meerdere talen te lezen, zien of beluisteren is en dat bewoners van de steden zelf ook dingen hebben ingebracht. Je kan nu al je lol op op de website of alvast een van de literaire podcasts downloaden via iTunes om mee te nemen op reis, maar vanaf aankomende vrijdag is er ook een tentoonstelling van Citybooks in De Brakke Grond.

reportage over GVU in Utrecht; opdracht: De Buren
Fotografe Lisa van Damme reed in de zomer van 2012 mee met buschauffeurs, met als resultaat een buitengewone fotoreeks.

De éénminuutsfilms worden City One Minutes genoemd en zijn een aaneenschakeling van 24 films van één minuut. Dit is die van Utrecht:

Kijk op www.citybooks.eu voor meer moois!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.