HOTSPOTS

Fijn Plekje // Coffee Bru (A’dam)

Mensen die dicht om mij heen staan, weten intussen dat ik een enorme zwakte heb voor Zuid-Afrika. Ik besloot er twee jaar geleden niet simpelweg op vakantie te gaan, maar een tijd te studeren en te wonen – een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt.

Wát een fantastisch land. Wat een geweldige mensen. Maar wat kreeg ik een last van de ‘terugkomst blues’, eenmaal terug in Nederland. En dit kwam met name door onze individualistische manier van leven. In Zuid-Afrika was het, naar mijn ervaring, heel collectief, toegankelijk en vrij.

Bij de eigenaren van Coffee Bru bleek dit gevoel van Zuid-Afrika ook bekend te zijn. Het was, blijkbaar, één van de grootste inspiraties om een koffiebar met eenzelfde soort gevoel te openen in Nederland.

Afgelopen zaterdag werd ik door mijn vriend (groot koffieliefhebber en ooit één van de beste barista’s van Nederland), bij wijze van verrassing, meegetrokken voor een ontbijtje bij Coffee Bru. En ook al stond ik op het punt me klaar te maken voor het Lente Kabinet, vond ik het toch wel een erg lief en leuk idee. Dus daar gingen we: twee minuutjes op de fiets, en we waren er: Beukenplein 14, in de Oosterparkbuurt (mijn buurtje). Ik kende het café nog niet, maar ‘bru’ kwam me natuurlijk gelijk bekend voor (‘bru’ is de Zuid-Afrikaanse slang voor ‘bro’, oftewel ‘brother’) –  de eerste herinneringen kwamen per direct weer naar boven.

Als je naar binnen loopt, word je verwelkomend door de geuren van allerlei zelfgebakken lekkernijen en versgemalen koffie.

Wij besloten binnen aan de bar te ontbijten en namen het menu voor ons. Uit het menu blijkt dat het hier niet draait om complexiteit, maar om kwalitatief goede producten. En daar hoef je dan vaak niet veel van te hebben. Je hebt bijvoorbeeld maar keuze uit 4 soorten broodjes.

Eén van de eigenaren van de bar vertelde me dat ze hun inspiratie haalden uit het ‘gevoel’ dat je in Zuid-Afrika in diverse barretjes kreeg: de toegankelijkheid, de laagdrempeligheid, het ‘ik ben niets verplicht’-gevoel. Iets wat ik direct herkende, en bij hen zeer goed is gelukt. Geen hipdoenerij, gewoon een heel fijne koffiebar, met zeer goede producten. Het koffieassortiment is divers maar bewust gekozen: ze halen bonen bij De Eenhoorn, The Golden Coffee Box en Bocca. Voor de theeliefhebbers hebben ze ook Chinese bladthee met originele namen die in een glazen theepotje wordt geserveerd. En daarnaast dus dat aanbod met die heerlijke broodjes, lekkernijen en, zie beneden mijn ontbijtje: turkse yoghurt met cruesli en fruit.

Door de gemende en dynamische omgeving in Amsterdam-Oost, voelt het altijd nog een klein beetje aan als de ‘regenboognatie’, die ik zo vreselijk mis. Dat ze zich daarom in Oost hebben gevestigd, is natuurlijk niet meer dan logisch.

Al met al is Coffee Bru een zeer toegankelijke zaak voor iedereen die van kwalitatief goed eten en drinken houdt. Je wordt al helemaal fan als je Zuid-Afrika een beetje kent, want dan herken je de feeling. Coffee Bru: bedankt voor het terugbrengen van een klein beetje gevoel van Zuid-Afrika! Ik ben fan.

Coffee Bru
Beukenplein 14, Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.