INSPIRATIE

Alles onderzoeken & het goede behouden

Crispijn Hartzema Intro Moderne Hippies1

Ik schrijf dit artikel vanuit een Mercedes-bus, die rijdt op gefilterd frituurvet, uitkijkend over één van de beste surfspots in Afrika, op een laptop die geladen wordt door zonne-energie. Vanuit dit rijdende huis run ik mijn bedrijf pranaliving. Ik heb zojuist het boek Het Hormoon Geheim uitgebracht en daarnaast geef ik lezingen over gezondheid en lifestyle en coach ik mensen op deze gebieden. Mijn vrouw, Lauri Bos, geeft hier yogales bij een surfhouse in Taghazout, Marokko. [Zij schreef twee weken geleden ook haar introductie als blogger op Moderne Hippies, die blogpost vind je hier.] En volgende week rijden we rustig noordwaarts richting Portugal om in het begin van de lente aan te komen. Om daar naast het surfen, meer te leren over leven op én van het land bij verschillende biologische boerderijen (via WWOOF). Daarna staat voor de zomer Bali op het programma en, zoals het er nu naar uitziet, Sri Lanka voor de komende winter.

Vervelend leven, hè? Zo maar uit de lucht komen vallen…

Crispijn Hartzema Intro Moderne Hippies2

Niet echt!

Dit is nu mijn/onze realiteit. Maar daar hebben we een paar jaar erg hard voor gewerkt. Graag neem ik je 4,5 jaar mee terug in de tijd:

Ik ben net thuis gekomen van een tweejarige reis. Waarin ik afstudeerde in Zuid-Afrika, vegetariër geworden ben, na een kort bezoek aan Nederland wederom naar Kaapstad ging, maar dit keer met een enkele reis en 450 euro op zak. Om vervolgens 6 maanden fulltime kitesurfles te geven, van Kaapstad naar Rio de Janeiro te zeilen, vier maanden op een ‘piratenschip’ voor de kust van Brazilië te werken en daarna te liften en te couchsurfen door Zuid-Amerika. Om in La Paz, Bolivia tot het inzicht te komen wat mij uiteindelijk, ruim 4,5 jaar later hier heeft gebracht.

Crispijn Hartzema Intro Moderne Hippies3

Tijdens deze reis heb ik vrijwel alles zonder geld en eigen vervoer gedaan. Iets wat heel erg de moeite waard was om te ervaren, maar wat uiteindelijk ook de nekslag was voor de trip. De conclusie was dat ik het nomadische bestaan een super levensstijl vond, helemaal met het werken en het wat langer verblijven op verschillende plekken op deze aarde. Maar het was ook een hard bestaan waarin ik me af en toe erg verloren voelde. Uiteindelijk besloot ik terug te gaan naar Nederland en een manier te vinden om met voldoende geld, langere tijd weg te blijven en ‘meer’ vrijheid te ervaren door middel van eigen vervoer.

4,5 jaar terug begon ik na mijn terugkomst in Nederland geheel onder aan de ladder, maar met een visie en een drive. Na een halfjaar had ik mezelf omhoog gewerkt in een fulltime marketingfunctie. Ik verdiende genoeg geld en probeerde zo goed en zo kwaad als het ging geld opzij te zetten voor mijn langdurige vertrek. Helaas spendeerde ik vervolgens bijna al mijn geld weer om mezelf maar een beetje levend te voelen in mijn bestaan. Ik voelde mij overwegend niet gelukkig. Daarnaast deed ik iets waar ik niet achter kon staan. Namelijk het zoveel verkopen en vermarkten van, in mijn geval, wintersportspullen. Dit kon niet zijn waarvoor ik hier op aarde ben gekomen, dacht ik bij mezelf.

Crispijn Hartzema Intro Moderne Hippies6

Het moet en het zal anders, dacht ik. En ik bleef zoeken. Totdat ik op een dag bij een business seminar geattendeerd werd op raw food én op één van mijn grootste teachers to come. Eenmaal thuis gekomen heb ik vrijwel direct de benodigde informatie van het internet geplukt: de twee documentaires Food Matters en Simply Raw. En een luisterboek genaamd Personal Power 2 van Tony Robbins.

Na het zien van de twee documentaires was ik zo onder de indruk van de informatie, dat ik direct naar de natuurwinkel ben gegaan om daar vitaminen en mijn allereerste superfoods te halen. Dit was het pad dat ik verder ging ‘bewandelen’, daarover kan je hier meer lezen.

Naast de vele experimenten met raw food en superfoods, waar ik mij erg goed bij voelde, luisterde ik ook naar de hoofdstukken van Personal Power 2.

Hierin gaat Tony Robbins, de nummer één peak performance coach ter wereld, in op levensstijl gerelateerde zaken zoals, welke overtuigingen je tegenhouden in je leven, hoe je deze overtuigingen kan omvormen tot positieve patronen, persoonlijke relaties, financiën en gezondheid. Maar vooral hoe jij een eigen persoonlijke kracht kan vinden, trainen en inzetten.

Elke dag rende ik over het strand met de Hour of Power in mijn oren. Waarin ik meegenomen werd langs dankbaarheid voor wat is in mijn leven, visualiseerde ik waar ik naar toe wilde, mantra’s en het beste stukje ‘statemanagement’ dat ik ken.

Bij één van de hoofdstukken werd ook de ‘rocking chair test’ gedaan. Ik moest me bedenken hoe ik mezelf zou voelen; emotioneel, fysiek en mentaal, als ik nu als een oude man in een schommelstoel zat en blijvend het werk en leefpatroon zou hebben gevolgd waar ik toen in vastzat.

Om vervolgens ook in te beelden hoe ik me als oude man zou voelen als ik mijn dromen zou gaan leven, die we uitvoerig hadden behandeld in de voorgaande hoofdstukken, en het leven te gaan leven zoals ik dat voor me zag.

Ik heb toen een angstig besluit genomen. Op maandagochtend nam ik ontslag van mijn fulltime werk om mijn hart te gaan volgen. Ik had inmiddels genoeg gegevens verzameld over hoe ik mijn leven vorm ging geven met betrekking tot werk, financiën en huisvesting. En nu was het tijd om de sprong ook echt te wagen!

Crispijn Hartzema Intro Moderne Hippies5

Ik startte mijn eigen bedrijf pranaliving, dat moest voldoen aan een paar belangrijke criteria. Naast dat het gerund moest kunnen worden vanaf internet, moest het vooral een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en de wereld zoals ik die voor me zag. Een mooie bijkomstigheid was dat ik op deze manier helemaal achter het geld kon staan dat ik zou verdienen. Gelukkig had ik goede ’teachers’ om mij heen verzameld die mij konden voorzien van de juiste strategieën, kennis en inspiratie. Want die heb ik wel nodig gehad!

Inmiddels ben ik 4,5 jaar verder en kan ik zeggen dat het gelukt is! Momenteel ben ik mijn droom aan het leven. En aan het onderzoeken of dit het leven voor mij is.

Crispijn Hartzema Introductie Moderne Hippies5

Als dat zo is, dan blijf ik op dit pad doorgaan zo lang dat mogelijk is en zo lang ik het leuk vind. En zo niet, dan zal ik dankbaar zijn voor wat ik heb mogen ervaren, het goede proberen te behouden en de koers waar nodig bijstellen.

Ik zal jullie naast de onderwerpen voeding, gezondheid en lifestyle-gerelateerde zaken ook nu en dan op de hoogte houden van onze avonturen.

Namasté,
Crispijn