INSPIRATIE

Alledaags geluk

Iemand vertelde me ooit dat als hij vroeger naar school fietste en onderweg een reiger zag, het gegarandeerd een geluksdag zou worden. Hij was zo geïntrigeerd door deze imposante vogel, dat het zien ervan zijn dag eigenlijk al maakte.

Laatst wandelde ik door het park en zag ik twee reigers. Naast elkaar, doodstil, aan het water. Ze stonden daar maar te staan, te wachten tot ze hun slag konden slaan. Ze stonden echter zo dicht bij elkaar dat als er een hapje voorbij zou komen zwemmen, dat een frontale kopstoot zou betekenen. Of zouden ze dat met elkaar communiceren in een taal die wij niet kunnen verstaan of lezen? “Go, deze vis gun ik jou!” Anyway, kijkend naar die vogels vroeg ik me af of het zien van twee reigers dan ook extra geluk zou betekenen, in de ogen van de hoofdrolspeler uit het verhaal. Is dat hoe het werkt? Of is dat een akelige kronkel in het westelijke brein; altijd op zoek zijn naar meer. En op de dagen dat de reigers het lieten afweten op de weg naar school, was dat dan gelijk een voorbode voor een pechdag; te laat komen, slechte cijfers, melden bij de rector… Dat soort werk. Of zou het dan gewoon een doodnormale dag worden, als altijd?

Het fascineert me. Door zelf te geloven dat het zien van een reiger geluk brengt voor de rest van de dag, is de kans natuurlijk groot dat het ook daadwerkelijk zo gaat. Vanaf het moment dat je dat namelijk bepaalt gaat onbewust alle aandacht uit naar het positieve en blije. Of beter gezegd, je merkt dingen op en plakt er het label van positief en blij op, waar je dat op een ‘normale’ dag misschien niet had gedaan. De reiger voorspelde het immers al. En daarom verdwijnen de wat negatievere gebeurtenissen van die dag als sneeuw voor de zon. Je ziet ze niet of je tilt er simpelweg niet zo zwaar aan. En dat is dus wat mij zo fascineert; dat je het helemaal zelf bepaalt.

Het reiger verhaal is mij altijd bijgebleven. Het helpt me herinneren dat je je eigen geluk zelf in de hand hebt. Jij definieert jouw geluk en dat doet ieder ander op zijn of haar beurt ook. En dat kan al getriggerd worden door zoiets simpels en alledaags als het zien van een reiger aan het begin van de dag. Het is een state of mind, die – ik geef toe – in sommige tijden moeilijk te handhaven is. Maar ik ben er van overtuigd dat zelf bepalen wat voor een dag het wordt, de enige echte voorbode is van wat voor een dag het daadwerkelijk gaat worden. Dus doe er je voordeel mee!

When it comes to luck, you make your own – Bruce Springsteen

-X- Maike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.