DAGBOEK

De Lekker-In-Balans Tag

Nu ik persoonlijker aan het worden ben, vind ik het leuk mee te gaan in de hele “tag” trend: persoonlijke, gekke vraagjes die je bezoekers iets meer inzicht geven in wie jij bent of waar jij voor staat. Wat ook kan? Zelf een tag verzinnen! Die mogen andere bloggers vervolgens weer overnemen. En dat heb ik dan dus ook gedaan. Eentje die een beetje hippiestyle is, wat minder praktisch misschien, maar meer gaat over mindstyle. Je weet wel, over balans en zen shizzle. Lees je mee?

De Lekker-In-Balans Tag1

Welk boek heeft jouw leven veranderd?
Hmm… Ik weet niet of het mijn leven heeft veranderd, maar ik kon heel erg genieten van het boek Eten Bidden Beminnen. (Niet de film kijken, maar het boek lezen!). Hier lees je het persoonlijke verhaal van Elizabeth Gilbert. Ze reist over de wereld en gaat daarbij echt op zoek naar zichzelf. Ik herkende me in veel stukken en heb veel geleerd van haar opvattingen. Ik las ‘m toen ik begin twintig was en vond haar manier van in het leven staan heel leuk en leerzaam. Ik vond het een mooie mix van westerse en oosterse wijsheden! Dat heb ik de afgelopen jaren ook wel goed geïmplementeerd, denk ik :).

Ik moest gelijk denken aan de vraag van Whyilovethisbook, waar ik met m’n moeder antwoord geef op wat ons lievelingsboek was (let op: de video is 3 jaar oud!)

Is het glas bij jou halfvol of halfleeg?
Ik heb sinds m’n afstuderen gewerkt als zelfstandig ondernemer; ik heb gemerkt dat iedere ondernemer wel een flinke portie van “halfvol” in zich moet hebben zitten, anders houd je het op de momenten dat het minder gaat niet vol. Toch zit het leven af en toe tegen en kan ik soms zeker down zijn en er even halfleeg naar kijken. Ik probeer dan altijd de dingen te doen die me vrolijk maken, zodat ik er snel overheen kom. Dansen en muziek luisteren zijn de miracle wonders voor mij.

Van een schaal van 0 – 10: hoe staat het met je innerlijke rust?
8. De laatste jaren heb ik mezelf enorm goed leren kennen, kan ik beter m’n grenzen aangeven en blijf ik intern altijd rustig. Hoeveel tegenvallers ik ook heb, hoeveel ik ook huil of hoe boos ik ook ben: intern ben ik ergens toch content met mezelf en komt het altijd wel weer goed. Ik moet alleen wel meer werken aan structuur in m’n leven, met name om meer te bewegen en echt ‘rust’ te vinden in de praktijk, om nog meer innerlijke rust te kunnen ervaren.

Stap je gemakkelijk uit je comfort zone?
Ik stap redelijk snel uit m’n comfort zone. Ik kan er heel veel plezier uithalen om nieuwe dingen te leren. Toch merk ik dat ik in het buitenland makkelijker uit m’n comfort zone stap, dan wanneer ik m’n “normale” leventje in Amsterdam leid; daar zit ik toch sneller vast in een bepaald levenspatroon.

Inmiddels weet ik ook dat de “grens” van de comfort zone bij iedereen zó persoonlijk is… Zo heb ik op jonge leeftijd alleen in Zuid-Afrika gewoond; dit vonden mensen toentertijd (en nog steeds) enorm bizar en dapper, terwijl het voor mezelf zo “normaal” en leuk aanvoelde! Ook ging ik vorig jaar alleen naar Ibiza; waar het voor de een een enorme stap is om zoiets te doen, blijft de ander dan juist in zijn of haar eigen comfort zone. Zoals met alles: het is maar net hoe jij het ziet en erin staat!

Kiezen: liever veel of weinig prikkels?
Weinig! Ik ben eigenlijk veel gevoeliger voor prikkels dan ik tien jaar geleden van mezelf wist. Ik woon in een grote stad en dit wordt me af en toe al iets te veel. Het allerliefst koop ik ooit een grote boerderij, dicht aan zee, waar ik geregeld kan lopen met een hond, en met een enooorme tuin met ligstoelen en hangmatten. Rust! Heerlijk! Alhoewel ik wel moet zeggen dat ik een mega social media junkie ben en het liefst iedere dag tig blogposts lees van andere leuke bloggers. Whoops, schril contrast.

De Lekker-In-Balans Tag3

Kun je werk en privé (of school en thuis) goed gescheiden houden?
Dat is als “social influencer” lastig. M’n leven is m’n werk en m’n werk is veelal m’n leven. Ik vind het bijzonder leuk en heb er zelf weinig problemen mee. De mensen om me heen vinden dit soms wel wat lastiger.

Ik ga dit jaar beginnen met een nieuw project en daarbij zal ik toe willen werken naar een deel van werk wat ik meer gescheiden zal kunnen houden. Dat vind ik ook wel een leuk en tof vooruitzicht.

Kiezen: liever hogere materiële welstand of meer innerlijke rust?
Momenteel kies ik dan voor hogere materiële welstand! Lekker materialistische hippie, hè? Ik kan wel wat centjes erbij gebruiken en met m’n innerlijke rust zit het, zoals je hierboven kon lezen, dus wel goed. Ik denk trouwens ook dat het een het ander niet uit hoeft te sluiten. Ik weet zeker dat je nog meer innerlijke rust kan vinden door een hogere materiële welstand; het klinkt misschien “plastisch”, maar zo simpel is het! Kijk deze uitzending van de Universiteit van Nederland maar eens: “Waarom zijn mensen die 60.000 euro verdienen gelukkiger?“.

Wat vind jij een “carrière”?
Ik vind dat “carrière” een van de best uitgevonden woorden is die enorm subjectief is. Carrière is namelijk echt wat je zelf ambieert. Ambieer je 80 uur per week te werken en een bepaalde functie te behalen in een organisatie? Dit kan een carrière zijn. Ambieer je om twee dagen in de week te werken en vrijwilligerswerk te doen? Fulltime moeder te willen zijn? Een eigen bedrijf te beginnen waar je misschien niet enorm veel mee verdient? Dit kan een carrière zijn. Het is echt 100 % wat je er zelf van maakt. Heb je dit aan het einde van je leven kunnen voltooien? Dan heb je een succesvolle carrière gehad. Maar onthoud wel dat jij de enige bent die veeleisend is en heeft bedacht dat dit de “carrière” is die jij wilde. Het kan altijd anders lopen; en misschien zien andere mensen dat dan wel weer als “carrière”. Of juist niet. Ze zullen toch altijd een mening over je hebben, dus je kunt maar beter doen waar jij je goed bij voelt. Zolang ik gelukkig blijf met de keuzes die ik maak hoe ik geld verdien en m’n leven kan leven, acht ik dit als een uitstekende carrière.

Ben je een gevoels- of verstandsmens?
100 % gevoel. No doubt about it.

Voel je je as we speak “zen”?
In zekere zin, ja. Ik heb redelijk wat diepte- en hoogtepunten momenteel. Ik ben nu in Thailand om me te bezinnen, rust te vinden en te kijken hoe ik verder wil gaan met Moderne Hippies en mezelf. Alle beslissingen die ik sinds begin van dit jaar heb gemaakt pakken heel erg positief uit. Dat gaat dus heel goed! Maar soms is het emotioneel zwaar en heb ik geen hoop meer, en soms heb ik 100 % vertrouwen dat al m’n plannen gaan lukken. Zo gaat dat nou eenmaal. Maar over het algemeen ben ik hoopvol.

Van wat word jij “zen”?
Dat is grappig, want een heleboel mensen denken dat ik heel veel mediteer en aan yoga doe. Stiekem doe ik dit dus heel erg weinig. Dat is dus niet zo gauw iets waar ik “zen” van word. Ik heb jarenlang gedanst en als ik dans, vergeet ik heel de wereld, ben ik intens gelukkig en één met mezelf. Dat is wat ik noem “zen”. Het waren echte typische streetdance stijlen: hiphop, locking, housedance. Het was een uit de hand gelopen hobby en ik vond het heerlijk. Ik heb er zelfs nog les in gegeven! Ik beschouw iedere vorm van hobby wat je met passie doet of waar je je in wilt verdiepen – puur omdat iets in je schreeuwt dat je dat wilt doen – , als een vorm van “zen”, of dat nu dansen, lezen, wandelen of monopolie spelen is. Zolang jij je ergens compleet in kan verliezen en de wereld kan vergeten: dát is het! Dus DOE het!

De Lekker-In-Balans Tag2

Wat beschouw jij als levensgeluk?
Altijd naar m’n hart en gevoel kunnen luisteren, m’n dromen najagen, dankbaar en bewust te kunnen blijven en op de juiste momenten stil kunnen staan en met m’n verstand zuiver te kunnen reflecteren om vervolgens via m’n instinct weer verder te gaan.

Kan je belemmeringen makkelijk loslaten?
Nope. Ik kan in bepaalde belemmeringen makkelijk een lange tijd ‘vastzitten’. En daar baal ik van! Ik probeer mezelf trucjes aan te leren om dat veel makkelijker los te laten. Dit heeft te maken met m’n (hoog)gevoeligheid.

Kiezen: ervaringen delen of naar ervaringen luisteren?
Ik vind het heel fijn om te luisteren, en als daar vraag naar is, terugkoppeling te geven. Meestal praten mensen puur om wat te ‘delen’ zonder dat ze echt zitten te wachten op de mening van een ander. Dat vind ik grappig (en het is echt heel menselijk!); daarom vind ik het heel fijn om een luisterend oor voor een ander te zijn. Ik weet van mezelf dat ik minder makkelijk mijn eigen ervaringen deel. Soms vergeet ik het oprecht, soms vind ik eigenlijk niet noodzakelijk om te delen. Ik merk dat m’n omgeving dat soms heel jammer vind, zonder dat ik er zelf bij stilsta dat ik het niet deel. Maar het voelt voor mij dan snel als “luister eens naar mij”. Andere keren als ik ervaringen juist wel deel, heb ik het gevoel dat een ander daar juist helemaal niet op zit te wachten. En dat terwijl ik een blog heb! 😉 Lekker dubbel.

Van een schaal van 0 – 10: hoe bewust ben je van jezelf en je lichaam?
9! Mede door deze website let ik op alles wat ik doe en wat voor effect het heeft op mij: wat ik eet, hoe vaak ik beweeg, wat voor natuurlijke producten ik gebruik en wat voor effect dit heeft op m’n lichaam. Ik vind het oprecht heel interessant en probeer lief te zijn voor mezelf. Toch is het enigszins ironisch, want het ding waar ik het meeste gebruik van maak (m’n laptop) gebruik ik eigenlijk helemaal niet goed. Ik tik dit terwijl ik op m’n bed lig. Niet heel RSI-verantwoord….

Van een schaal van 0 – 10: geef je eigen leven, precies wat je tot nu toe hebt bereikt en hoe je je nu voelt, een cijfer:
8! Want ik ben blij, maar er is nog ZOVEEL wat komen gaat!

Als je een levensquote zou moeten kiezen die past bij jouw visie, welke zou dat dan zijn?
Leven en laten leven.

Plaats hier een foto waar je je absoluut 100 % levensgelukkig en optimaal zen voelde. Je hoeft er niets bij te zetten. De herinnering van je eigen gevoel is precies wat we willen zien:

Zuid-Afrika

Als blogger ben je natuurlijk vrij deze tag over te nemen 😉 Ik ben heel erg benieuwd of een blogger dit gaat doen eigenlijk. Haha!

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.