Hoe gaat het eigenlijk met die voornemens?

Vandaag is het 1 juli! Dat betekent dat we 6 maanden in 2015 zitten, waaa! Het voelt nog als de dag van gisteren dat ik besloot te stoppen met de evenementen van Moderne Hippies en een volledig persoonlijke blog van Moderne Hippies te maken. Een halfjaar geleden deelde ik nieuwe voornemens met jullie en als tussentijdse stop leek het me leuk (en verstandig!) eens te kijken hoe het gaat met die voornemens:

Persoonlijker

Voornemen: “Ik ga een stuk persoonlijker worden op deze site. Ik merk namelijk dat de meesten van jullie wel weten wie er achter deze website zit en het ook het leukste vinden om echt de persoonlijke stukjes te lezen: over mijn ‘mindstyle‘, mijn overtuigingen over hoe ik in het leven wil staan, maar ook over dagelijkse beslommeringen die ik meemaak. Moderne Hippies zal dus afgaan van het ‘tijdschrift-gehalte’ en in 2015 echt een blog gaan worden. Dit betekent concreet: persoonlijke(re) foto’s & verhalen, niks geen letterlijke persberichten (maar dat deden we sowieso eigenlijk al niet), eigen unieke rubriekjes en daarmee een inkijkje in mijn en onze levens. Voor mij, en ook de andere bloggers van Moderne Hippies, is deze website echt onze idealistische uitlaatklep. En dat zal het in 2015 nog meer gaan worden.”

Conclusie: Dit is best goed gelukt. Hier en daar heb ik nog wel moeite met echt persoonlijke opvattingen delen, ookal merk ik dat ze altijd goed en leuk worden ontvangen. Of iemand het nu met me eens is of niet. Ik moet denk ik gewoon nog wennen aan het feit dat iemand hierop zit te wachten en ga echt op zoek naar dingen die voor mij zo ‘vanzelfsprekend’ zijn en voor een ander eigenlijk helemaal niet.

Een persoonlijke inkijkje geef ik jullie sindsdien ook, door foto’s te delen in mijn Polaroid Wall, en inspirerende stukjes tekst, video’s en nummer in Het Virtuele Notitieboekje.

Ken je de website al lang? Dan heb je kunnen zien dat er sowieso veel rubrieken zijn gekomen. Ik heb allerlei artikelen van vroeger hierin kunnen plaatsen, en dit zorgde voor een compleet nieuwe en overzichtelijke indeling:

Ik verzeker niet dat de rubrieken altijd hetzelfde blijven, maar voor nu voelt deze indeling heel logisch en fijn. Het zijn precies de onderwerpen waar ik me in verdiep en die ik ‘ben’. Ik hoop ook dat jij er blij mee bent!

IMG_5313

Ik-vorm

Voornemen: “Dit is ook de reden waarom ik met de ik-vorm op de Facebookpagina van Moderne Hippies ga praten. Voortaan praat je met mij. En als een blogger een stukje heeft aangeleverd, dan zet ik zijn of haar naam er gewoon bij!”

Conclusie: Dit doe ik nog steeds! Het was even wennen, maar het voelt inmiddels niet meer dan logisch. Wat ik wel een heel spannend moment vond, was om de foto’s te veranderen naar ‘algemene sfeerfoto’s’ naar foto’s van mezelf. Ik gebruik niet zo graag meer foto’s die door anderen zijn gemaakt (behalve bij inspiratie-artikelen), dus vond dat ik ook op Facebook foto’s van mezelf moest neerzetten, zodat mensen echt begrepen wie the messenger is. Het blijft wennen, moet ik zeggen.

Minder druk

Voornemen: “De wereld en onze levens gaan tegenwoordig enorm snel. Ik wil in 2015 minder druk voelen vanuit andere websites en blogs om ‘even snel’ te zijn als zij. Bijvoorbeeld: er is een perspakketje geleverd en ik zie in dezelfde week al een review verschijnen op een andere blog. Soms volgt de review bij mij pas 4 weken later, of 4 maanden later. Maar dan weet ik wel echt wat ik ervan vind en stop ik er heel veel liefde en tijd in om erover te schrijven. Ik gun mezelf en de andere bloggers van Moderne Hippies daarmee dus iets meer rust om echt iets te ervaren.”

Conclusie: Oei, toch weer lastig. Na korte tijd voelde en voel ik soms de druk alweer. Ik zit nu in zo’n drukke periode rondom Moderne Hippies, maar het past heel erg met de bewegingen die ik maak. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik het liefst een artikel per dag online zet, en heel soms lukt dat niet eens. Ik moet mezelf blijven herinneren dat het niet erg is. (“Het is niet erg, Marte, het is niet erg.”) Ondanks dat ik dat stiekem super vervelend vind. De druk vanuit andere bloggers kan ik inmiddels veel beter aan; dat laat ik echt los. Ik maak m’n eigen content op mijn manier en dat werkt juist.

Minder weetjes en tips

Voornemen: “Dit betekent iets minder weetjes en tips: niet iedere week zal er een hotspot voorbij komen of iets anders wat een van ons aanraadt zonder dat we er geweest zijn of uit hebben geprobeerd. Inmiddels zijn er een heleboel websites die dit soort dingen behandelen; op deze site kom je om hier een mening over te vormen. Om onze ervaring mee te nemen, dat ook direct kan bijdragen aan jouw leven. Wij hechten waarde aan het verhaal. We willen dat je er concreet iets aan hebt, en dat kost ons achter de schermen best veel tijd. Daar gaan we dus meer tijd in stoppen, maar dit zorgt voor minder ‘algemene’ artikelen.”

Conclusie: Ik vind dit voornemen nu een beetje ambivalent. Soms kunnen weetjes en tips juist bijdragen aan jouw leven, en ik heb gemerkt dat ik die artikelen eigenlijk heel leuk vind om te schrijven. Soms zijn ze heel kort (zoals het delen van een video waarin we zien wat twee weken biologisch eten met je lichaam doet), maar je hebt er zeker wel iets aan en ik vind het info dat op deze site past. Ik probeer de weetjes en tips te balanceren met de persoonlijkere stukken. Hoe vind jij deze balans?

Stoppen

Voornemen: “Ik ga stoppen met de evenementen. Door een combinatie van factoren heb ik dit eind 2014 besloten. Met name speelt het dat ik mentaal weer geprikkeld wil worden en op zoek ben naar een nieuwe uitdaging. Met de markten bood ik een alternatief: als je shopt, doe dat dan verantwoord. Een USP van de markt! Maar over het algemeen ben ik een groot voorstander van consuminderen – en dat is in feite in strijd met deze evenementen. Ik ben momenteel aan het solliciteren wat mijn loopbaan echt naar een hoger plan kan tillen, en dat is enorm spannend voor me. (Stuur maar heel veel positieve energie de wereld in voor me, I’m gonna need it!)”

Conclusie: Ha, ik kan me voorstellen dat dit veel vraagtekens bij sommigen van jullie heeft opgeroepen. Hoe zat het met die baan? Nou, die ging dus (net aan) niet door. Het was heel spannend, maar ergens had het zo moeten zijn. Na m’n sollicitatie vertrok ik voor een paar weken naar Thailand, en terwijl ik nieuwe rubriekjes maakte en persoonlijker ging bloggen, stegen m’n unieke bezoekers opeens enorm. Na Thailand kon ik leven van m’n website. Ik ben tot op de dag van vandaag enorm blij dat ik gestopt ben met m’n evenementen. Ik doe nu non-stop waar ik blij van word: schrijven, fotograferen, creëren. Een gevoel overbrengen. Niets maakt me blijer dan anderen blij maken. Echt, ik word intens gelukkig en dankbaar van jullie lieve reacties en persoonlijke mailtjes wat deze site met jullie doet. Ik vind het zo bizar en zo prachtig.

Foto’s

Voornemen: “Praktisch alle foto’s worden door onszelf gemaakt. Als dit niet het geval is, zetten we de bron van de foto er altijd bij.”

Conclusie: Klopt helemaal. Ik maak heel veel foto’s zelf en als er een foto wordt gebruikt staat daar inmiddels altijd netjes de bron bij. Ik schaam me zelfs kapot dat ik dat vroeger niet deed. Niet eens credits geven? Zo niet hippie.

Regelmaat van posten

Voornemen: “Er zal daarom waarschijnlijk niet meer 2 x per dag iets gepost gaan worden. Ik ga m’n best doen dit, in combinatie met een fulltime baan, 1 x per dag te maken. Wellicht wordt het minder; hier kan ik nog geen beloftes over maken en zullen we moeten gaan zien met z’n allen!”

Conclusie: En zelfs zonder fulltime baan is dit 1 x per dag geworden. Ik stop heel veel tijd in een artikel en het lukt me soms 2 x per dag iets te posten.

Reageren!

Voornemen: “Ik zou het enorm tof vinden als er meer gereageerd gaat worden. Ik ben me er inmiddels goed van bewust dat het jullie ervan heeft weerhouden, omdat er alleen via Facebook gereageerd kon worden. En dat terwijl wij jullie feedback heel erg op prijs stellen en groot voorstander zijn van de interactie. Bij deze dus mijn vraag aan jou: wil je dat in 2015 gaan doen? Je doet mij en ons er een enorm plezier mee!

Reageren kan sinds gisteren weer met een normaal systeem! Het ziet er nog niet optimaal uit en achter de schermen ben ik er druk mee bezig dat het weer het “normale” WordPress systeem wordt. Ik heb ‘m ooit verwijderd en MAN, wat is het lastig om dit weer normaal terug te zetten. (Collega’s: hebben jullie een tip? HELP!).
(Ook is het trouwens extra handig voor winacties: mensen zonder Facebook kunnen nu gewoon meedoen, en wij kunnen direct contact met je opnemen doordat jij je e-mailadres invoert. Win-win!)”

Conclusie: Voor alle collega-bloggers: verwijder nooit, maar dan ook nooit, je huidige systeem waar mensen mee kunnen reageren. Wat was het een ramp om dit weer normaal terug te krijgen. Met hulp van anderen is het me na een paar maanden eindelijk gelukt. Eerst – vet ongezellig – zonder foto’s, maar inmiddels staan zelfs die erbij. Ik weet dat het nog niet perfect is; zo zou ik ook graag een notificatie erbij willen zetten zodat jullie op de hoogte worden gehouden van reacties op jullie reactie. Maar ik ben erg blij dat er inmiddels wat gereageerd wordt. Het hangt enorm af van de artikelen, merk ik wel; zo zijn er artikelen die waanzinnig veel worden gelezen (zoals de hippie hotspots in Amsterdam of mijn tips om fijner aan je dag te beginnen) maar waar bijna niet op gereageerd wordt. Dat snap ik wel, maar vind ik soms nog wel eens jammer. Ik vraag me dan af wat ik mis doe, terwijl ik zie dat duizenden mensen het artikel hebben gelezen. Ik stel nu ook heel bewust aan het einde van ieder artikel een vraag, want ik zou soms graag de interactie willen aangaan. Ik weet eerlijk gezegd ook niet zo goed wat ik eraan moet doen. Heel persoonlijke artikelen, die dus gevonden kunnen worden in het Dagboek, worden misschien iets minder veel gelezen maar daar wordt weer veel meer op gereageerd. Het blijft een kwestie van balanceren!

Welnu, dat was het voor de voornemens die ik een halfjaar geleden had. Een paar dingen die in de tussentijd ook nog zijn gebeurd:

  • Ik heb een functie gemaakt zodat mijn vrienden in het buitenland (en oprecht: dat is de enige reden) mijn stukken ook eindelijk kunnen lezen. Aangezien jullie ook een flinke wanderlust-ziekte hebben, is het misschien leuk hun te verwijzen naar www.modernehippies.nl/en. Nog lang niet alles is vertaald, maar daar wordt actief aan gewerkt! Super leuk.
  • Ik geef blog workshops! Ik kreeg enorm veel vragen voor ‘kopjes koffie’ en de meest gestelde vragen behandelde ik afgelopen zaterdag tijdens de workshop. Man oh man, wat was het een succes en wat was het gezellig. Je kunt hier de recap bekijken!
  • Had ik al verteld dat ik weer actief bezig ben met YouTube? Jawel, YouTube!! Dat betekent dat je nu officieel m’n stem kan horen en op video een flinke portie hippievibe mee kunt krijgen! De eerste video staat hier. Ik zou het super op prijs stellen als je je abonneert op mijn YouTube-kanaal :)

Aan enkele voornemens ben ik nog flink aan het werk en probeer ik te zoeken wat de beste manier is. Zo wil ik graag enkele rubrieken nog wat duidelijker maken dan ze nu zijn, zodat het echt een leuke pocketguide wordt in de wondere wereld van iedere bohemian bird. Ook balanceer ik nog erg tussen de persoonlijke touch en het magazine wat ik hier probeer neer te zetten. Als jullie hier overigens een voorkeur in hebben, hoor ik dat ook nog erg graag. Iris hield laatst een enquête over haar blog, en dat vond ik zo’n slim idee, dat ik dat ook wel eens wil gaan doen!

32. Marte

 

Dan nog een paar pijlers voor het komende halfjaar:

Nieuwe voornemens

1. Engelstalig

Ik wil heel graag de Engelstalige variant van de site (ondanks de onhandigheid van de URL) uitbreiden. Ik vind het zo leuk om mijn vrienden in het buitenland eindelijk te kunnen bereiken. Het voelt ergens zo logisch voor me. Ik hoop dat ik in een halfjaar nog veel kan bewerkstelligen in een paar maanden tijd.

2. Video

Ik ben afgelopen week pas voor het eerst live gegaan met een video. Het had meerdere redenen waarom ik er zo lang mee wachtte, terwijl ik in Thailand (en daar was ik in februari!) al bezig was met filmen. Stiekem wil ik het ook al heel lang, maar het is echt weer een task op zich. Ik wil het nu opnemen in m’n wekelijkse routine en neem me voor iedere week een video met jullie te delen. Het lijkt me waanzinnig leuk zo de persoonlijke touch te geven aan m’n site.

3. (E-)Book?

Sommige vaste volgers hebben vast meegekregen dat ik druk bezig was met een e-book. Nu is het een feit dat dit gedeelte een beetje stil is komen te liggen. Nu is dit een kwestie van: ik had geen dingen moeten beloven die misschien toch niet komen gaan. Het zit zo: het online-gedeelte van Moderne Hippies overheerst momenteel ontzettend in m’n leven, maar zoals net al gezegd, is het een fase waar ik momenteel ook enorm graag in zit. Als het zo doorgaat, breng ik veel liever volgend jaar een bohemian pocketguide uit (als in: een echt boek!) waar jullie gelijk veel meer in terug kunnen vinden. Maar zo blijf ik even door dromen over nog veel meer leuke ideeën.

4. Reizen

Ik wil mezelf geen reisblogger noemen, want alles waar ik over schrijf omvat echt mijn leven en mijn mindset. Desalniettemin wil ik het onderwerp ‘reizen’ iets meer nadruk geven, en dat doe ik nu aan de hand van mijn YouTube-kanaal. Ik vind het zelf heerlijk om naar 3OpReis te kijken, en het lijkt me erg leuk jullie een YouTube-alternatief te kunnen geven in mijn eigen wereldje 😉 Meer video, meer reisjes!

Zo, wat een bevalling. Los van dit alles is het echt goed voor je eigen dromen en doelen om ze na verloop van tijd weer eens op te schrijven. Hoe ver ben ik gekomen? Wat kan ik doen om dit of dat voor elkaar te krijgen? Vandaag is het 1 juli, het is zomer en het is een warme dag. Vandaag of vanavond heb je misschien de kans om er een lekker glas witte wijn bij te pakken, en eens rustig na te denken wat je een halfjaar geleden had voorgenomen (behalve als je voornemen was om minder alcohol te drinken). Oprecht: het is een aanrader. Het helpt je in het nu te staan en te bedenken waar je naartoe wilt.

Vertel jij me wat je van de resultaten tot dusver vindt en wat jouw mening is over de nieuwe voornemens?

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

20 reacties

Eva -

Sorry, ik bedoel ‘hoi Marte’. Zonder h :)

Eva -

Hoi marthe, laat ik dan nu alsnog vertellen dat ik je tips om in de ochtend fijner op te staan met veel plezier gebruik!

Zoë -

O ja? Wat super fijn om te horen!
Lukt het om dagelijks te doen? En doe je alle dingen of een paar?

Eva -

Nee, dagelijks lukt niet.. Maar een paar keer per week vind ik ook al fijn!
De 5 minuten mediteren voor het opstaan, en citroen water drinken, en af en toe opschrijven waar je dankbaar voor bent en blij van wordt.. Fijne tips!

Marte

Marte -

Ah fijn om te horen! 😀

Yvonne -

Hoi Marthe,

Sinds je voornemen om de site persoonlijker te maken vind ik hem nog leuker geworden! Keep on the good work.

Marte -

Hi Yvonne,

Dat vind ik super leuk en super lief om te horen. Dan weet ik in ieder geval dat ik daarmee door zal gaan 😉 Het motiveert me (echt)! :)
Liefs!
Marte

Belle -

Hee Marte! Superleuk om te lezen over al je plannen en ambities wat betreft de blog :). Ik lees je artikelen heel vaak maar moet zeggen dat ik nog (bijna) nooit heb gereageerd, omdat ik denk dat ik niet per se iets toe te voegen heb.. En dat is denk ik voor veel lezers het geval!

Marte -

Ah, super lief dat je dan nu wel reageert Belle.
Ik denk dat dat inderdaad bij veel mensen het geval is. Dat is iets wat ik enorm vaak heb gehoord..
Het voelt voor mij gewoon soms zo gek, omdat ik zie hoeveel mensen het lezen en er dan niet gereageerd wordt. Wellicht moet ik het daarom ook gewoon wat minder erg vinden en het accepteren dat dat op mijn website/blog zo gaat! Hihi.
Liefs!

Manja -

Ik lees altijd met veel plezier je blogjes, goed niet alle, merk vooral de persoonlijke. tips lees ik alleen als ik denk er iets aan te hebben, en soms zoek ik ook terug als ik denk, daar had je ooit over geschreven, toen niet gelezen, hoe zat het nou 😉

Al met al een heel fijne blog!
Wat ik me nog wel afvraag, hoe kom ik aan een foto bij mn reacties?

Jennifer -

Wat goed dat je je eigen voornemens evalueert! Ik vind jou (van wat ik van je weet dan haha) en hoe je in het leven staat echt supertof. Ik ben ontzettend blij voor je dat jij kunt zijn wie je bent en dat ook bent (snap je deze…).

Wel, liefs
Jennifer

Marte -

Haha, ik snap je! Super thanks Jennifer.
Eigen voornemens evalueren is iets wat ik eigenlijk ook nooit deed, maar wat me gewoon een leuk artikel leek. Eigenlijk blijk ik er achteraf vooral zelf iets aan te hebben, denk ik. Evalueren en een bepaalde vorm van zelfkennis is denk ik zo slim voor je voortgang en groei.
Nogmaals bedankt voor je complimenten! Ik voel me vereerd.

Heleen Schrijvershof -

Klopt inderdaad. Wat ik nu doe om dat soort dingen te voorkomen is mezelf altijd een ruime marge te geven. Vrijdag ga ik mijn klant bijvoorbeeld een marge van 3 weken en had de shoot (ben fotograaf) dezelfde dag nog afgemaakt. Underpromise overdeliver onthoud ik altijd maar. Werkt echt super.

Heleen Schrijvershof -

Bovenstaand comment hoorde eigenlijk bij het antwoord van jou op de eerste van mij :-)

Marte

Marte -

Goeie :) Ga ik zeker onthouden & meenemen in de toekomst!

melissa ligthart -

Klinkt goed allemaal! Wat leuk dat je wat meer interactie wilt met je lezeressen. Ben benieuwd naar je filmpjes!

Marte -

Hey Melissa,
Het eerste filmpje stond gisteren online! Heb je die niet gezien? (Anders bij deze: http://www.modernehippies.nl/video-wonen-in-ko-phangan-thailand/).
Ik zou wel wat meer interactie willen, maar dat is bij ‘mijn generatie’ (25-35 jaar) toch moeilijk. Die hebben vaak helemaal geen zin om te reageren 😉

Heleen Schrijvershof -

Leuk om te zien dat je zoveel kunt bereiken in een half jaar. En ook vooral dat je plannen ondertussen soms alweer gewijzigd zijn. Dat merk ik bij mezelf ook vaak en dat herinnerd me er aan dat ik niet altijd alles moet dichttimmeren, maar dat sommige dingen ook gewoon gebeuren om plaats te maken voor andere, vaak nog toffere dingen.

Marte -

Precies!
Het is super goed om dromen en doelen te stellen, maar ‘on the way’ worden ze vaak aangepast. Zolang je je daar maar goed bij voelt, is alles natuurlijk dik in orde. Dit soort dingen laten je daar wel bij stilstaan inderdaad.
Ik vind het vooral vervelend dat ik dan iets heb beloofd, wat ik toch (voorlopig) nog niet ga/kan waarmaken. Dat had ik niet moeten doen!

Reageer ook