Travel Diary: Corcovado, Costa Rica // De ecolodge-ervaring

Eco lodge experience Moderne Hippies 9

I’m a survivor! Dat dacht ik, toen ik me bevond aan de rand van het regenwoud van Corcovado, aan het strand, in m’n houten hutje, waar slechts een man of tien te vinden was.

De reis naar deze ecolodge was zwaar. Heel zwaar. Iets te ijverig om vanuit Tortuguero (in het noordoosten van Costa Rica) in één keer naar Corcovado (in het zuidwesten) te gaan, waren we – mijn vader en ik – wel. In totaal deden we er een boottocht, twee lokale bussen, een lange autorit dwars door het land, een helse autorit over de slechtste weg van Costa Rica en een wandeltocht over het strand (even adem happen) over, om aan te komen op bestemming. De reis gun ik niemand, daar kan ik heel eerlijk in zijn. Daarbij dan ook vast een tip: schat de afstanden in het kleine Costa Rica niet verkeerd in. De wegen zijn over het algemeen best goed, maar ze hebben veel liefde voor… heel veel bochten. Zodoende krijg je het gevoel dat je constant op dezelfde berg rijdt, en alsmaar rondjes aan het rijden bent.

Maar ik verheugde mij op m’n bestemming. TripAdvisor vertelde mij namelijk dat dit de #1 bijzondere bestemming was in het gebied, en het was helemaal in eco-stijl; iets wat ik altijd al eens wilde doen. Zou iedere moderne hippie niet constant in een ecolodge verblijven, als het niet zo vreselijk duur zou zijn? Ik houd van kamperen, ik houd van de natuur, en het idee achter een ecolodge vind ik heel speciaal. Dat maakte dat ik altijd erg nieuwsgierig was naar het verblijven in een ecolodge.

Wat kun je nu dus precies verwachten in een ecolodge? Geen luxe, want je kampeert praktisch gezien in een tent. Maar je kampeert ook niet, want het is nog wel een soort verwend ‘huisje’. Zoiets als een overdekte-camper-bungalow-hut, maar dan met charme. Want tja: je gaat wel helemaal back to basic.

Eco lodge experience Moderne Hippies 1

Alles is erop gebaseerd de natuur in haar waarde te houden – iets waar ik alleen maar honderd procent achter kan staan. Dit houdt echter dus ook in, dat:

> Je nooit warm water hebt bij het douchen, ook niet lauw, nee: gewoon koud.

> Als het donker is, is het ook niet meer schemerig midden in de jungle. Nee, dan is het gewoon donker. Pikkedonker. Er staan geen vriendelijke lampjes langs de wandelpaden, want dat is niet goed voor de natuur. Je hebt ook geen lamp ín je tent/bungalow. Vergeet daarom niet je hoofdzaklampje mee te nemen – erg praktisch als je klaar bent met eten, en je terug moet lopen naar je ‘warme’ nestje.

> Het hangt waarschijnlijk van je ecolodge af, maar wij zaten zo afgelegen dat we helemaal afhankelijk waren van het eten wat de ecolodge zelf had verzorgd. Wij hadden ons alleen ‘aangemeld’ voor het ontbijt en het avondeten, niet wetende dat er ‘s middags dan eigenlijk geen eten voor ons was, en dit ook niet daar te koop was in een ‘supermarktje’ of iets dergelijks. Kom dus voorbereid: neem een flinke tas eten mee. Maar let wel op: dit kun je dan weer niet in je tentje laten staan. Wellicht snoepen de apen er dan van! Deze tas mag je vaak weer op een aparte plek leggen waar de dieren niet bij kunnen komen (hopen we dan).

> Je zit zo midden in de natuur, en als je dus je ‘avondwandeling’ maakt, kan het zo maar voorkomen dat je een slang, een enorme pad, of zelfs een panter tegenkomt… Beetje ballen moet je er dus wel voor hebben. Sta open voor de natuur en EMBRACE IT! 😉

Douchen doe je bijvoorbeeld zo: uit een kokosnoot!

Eco lodge experience Moderne Hippies 3

> Je hebt geen elektriciteit in de buurt. Mocht je die telefoon nou wel willen opladen (m’n muziek stond er immers op en dat wil ik dan wel kunnen luisteren), dan moet je even een paar uur bij de receptie rondhangen. Ach ja, het is vakantie, dus tijd genoeg toch?

> Wat ik wel wonderbaarlijk vond was dat er wel Wi-Fi was. Hoe dan?! Zo afgelegen en toch nog zo dichtbij de bewoonde wereld. Iets wat ik op zo’n moment eigenlijk liever juist níet wil (behalve als ik een muziekje wil luisteren dus).

> Het Corcovado Nationaal Park is, naast Tortuguero, één van de mooiste natuurparken van Costa Rica (en Costa Rica heeft er veel – heel veel!). We hebben qua natuur echter helaas bijzonder weinig gezien. Natuurlijk zagen we veel aapjes rondhuppelen – wat de setting extra bijzonder maakte. Desalniettemin, toen we de volgende dag in het dorpje om de hoek verbleven (Puerto Jiménez), hebben we in één avond meer gezien dan onze drie dagen in deze ecolodge. Wellicht was het net een beetje pech voor ons. De natuur is tenslotte geen vaste tentoonstelling!

Eco lodge experience Moderne Hippies 4

Eco lodge experience Moderne Hippies 7

En toen ik er enkele dagen op had zitten, mochten we weer drie kwartier over het strand wandelen. Mijn backpack werd door een paard met wagen teruggebracht naar de dichtstbijzijnde weg – ‘de slechtste weg van Costa Rica’. En toen mochten we weer dat hele *&^%*stuk terug gaan rijden…

Eco lodge experience Moderne Hippies 5

Mijn mening? Een ervaring op zich kun je het zeker wel noemen. Heel uniek, en ik had het, ondanks de verschrikkelijke heen- en terugweg, weinig eten, de koude douche, absoluut niet willen missen. Maar, eerlijk is eerlijk: ik pak de volgende keer net zo lief m’n tentje en ga om de hoek écht kamperen.

Nu heb ik weinig ervaring met ecolodges, en geloof ik best dat iedere ecolodge anders is. Daarom vraag ik me af: ben jij wel eens in een ecolodge geweest? En hoe was jouw ervaring daar? Reageer, want ik wil het graag nog eens proberen!

7 reacties

Vera -

Hey, wat grappig ik ben ook in een ecolodge in Costa Rica geweest (in 2013). Heb jij ook die nachtwandeling gedaan? Haha vond ik best eng, want ben niet echt een fan van slangen. Gelukkig ben ik er geen tegengekomen. Wel allemaal (vogel) spinnen en op de een of andere manier vond ik dat helemaal geen probleem, als ik maar geen giftige slang tegen zou komen. Dat ‘s avonds teruglopen naar de lodge vond ik ook niks, pikkedonker en er krioelt van alles, haha. En onze gids had ook weleens een slang (de boa) weg moeten halen uit een lodge. Ieeelh! Toen sliep ik er helemaal niet meer rustig. Tortuguero daarentegen vond ik vele malen mooier en leuker! Anyway, leuk om te lezen dat je er geweest bent.

Bram -

Hee Marte!

Klopt het dat je in de la leona eco-lodge verbleef? De foto’s kwamen erg bekend voor, ik heb er zelf in mei 2015 1 nachtje geslapen. Het is heel jammer dat je niet uitgebreid het nationale park in bent gegaan, dit is namelijk echt een betoverende ervaring! Als je nog een keer van plan bent terug te gaan raadt ik je zeker aan om terug te gaan naar corcovado en het volgende te doen: Ga eerst 1-2 dagen naar finca kobo, dit is een bio cacao boerderij waar je ook kunt slapen, echt ge-wel-dig. Vervolgens pak je vanaf puerto jímenez een ‘taxi’ (lees pick-up truck’) om een uurtje door niemandsland te rijden naar ranger station la palma. Vanaf daar kun je het park recht door zijn hart doorkruizen dit is een redelijke zware tocht van ong 25km. Dan kom je aan op la sirena ranger station dit ligt aan de kust. (Een geweldige plek waar avonturiers en studenten onder klamboes in hangmatten chillen). Vanaf daar kun je de volgende dag langs de kust lopen nog zo’n 20km naar la leona. Toen wij daar aan kwamen was het echt de meest rust gevende dag ooit. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag!!

Groet,

Bram de Hoog

Marte van Liere -

WOW Bram, dat klinkt als een fantastische en magische trip. We zijn zeker wel het park in gegaan, maar hadden net even pech met het weer.
Hoe jij het hebt gemaakt zou ik ENORM graag eens mee willen maken! Super gaaf!
Ik zal het onthouden 😉
Thanks!

Liefs, Marte

toinecostaricavakantie -

Hoi Marte,

Mooi verslag van een behoorlijk avontuur. Zelf reizen is natuurlijk goed te doen in Costa Rica maar met enige voorbereiding en wat kennis van het land ben je bedacht of voorkom je een helse reis als die je beschrijft. Dan boek je in het midden een extra nachtje. Ook de lunch had je kunnen bestellen vooraf, all in. Het oerwoud geeft meestal minder dieren te zien dan de randen of nabij gelegen secundair bos. Maar goed, de locatie is uniek en kom je er in augustus/september dan zwemmen de bultrugwalvissen voor je tent langs. Bedankt voor je beschrijving! Goed dat dit gedeeld wordt want La Leona, Corcovado is prachtig!

@Manja: als je wilt gaan en ik kan wat voor je doen als reisbureau en Costa Rica fan, dan hoor ik je graag natuurlijk. Met plezier!

Groet, Toine Aarts van Costa Rica Vakantie: http://www.costaricavakantie.nl

Marte -

Hi Toine!

We hadden inderdaad wat beter voorwerk moeten doen rondom het reizen in Costa Rica. We hebben echter wel veel mensen gesproken die in Costa Rica waren geweest, en over de lange reizen hadden we hun nooit gehoord (waarschijnlijk omdat ze met name in het noorden van het land bleven). Uiteindelijk hebben we dus zeker wat extra nachtjes tussendoor geboekt, maar dat was alleen maar leuk!
De lunch had ik inderdaad vooraf kunnen boeken, maar dat hadden we dus juist bewust niet gedaan. Ook omdat we onze vrijheid wilde bewaren om ‘s middags te kunnen doen wat we wilden – niet wetende dat we dus eigenlijk zo ver van de bewoonde wereld zouden zitten 😉 Daar ging dat dus even mis.
Thanks voor je reactie in ieder geval! :) Binnenkort toch ook maar eens over Montezuma gaan schrijven, want dat is ook absoluut een aanrader voor alle Moderne Hippies in de wereld ;)!

Groetjes!

manja weijers -

Leuk dat je in Costa Rica was. Ik wil er graag volgend jaar heen. Mocht je nog tips hebben wat op mijn to-do lijstje moet, ik ben erg benieuwd :)

Marte -

Hi Manja, thanks voor je comment! Je moet absoluut ook naar Tortuguero gaan! Daar heb ik eerder ook al een post over geschreven. Die kun je hier lezen: http://www.modernehippies.nl/wakker-worden-in-dromenland-tortuguero-costa-rica/.

Verder kan ik je absoluut aanraden naar de regio van Montezuma en Playa Mal Pais te gaan. Helemaal te gek; surfen, hippie sfeertje, helemaal relaxt. Ik ben bij Montezuma van de watervallen gesprongen en dat is wel helemaal misgegaan (zie http://www.modernehippies.nl/confessions-of-a-domme-reiziger-yolo-but-be-careful/), dus denk daar wel even twee keer over na 😉 Of liever: doe dat gewoon maar niet…

Verder is Costa Rica super vriendelijk tegenover toeristen (daar leven ze immers ook voor een groot deel van), en met de prachtige natuur zal het je vast niet tegenvallen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan zeker!

Liefs! Marte

Reageer ook