INSPIRATIE

De filosofie van Annemarie // The Behind Corner

20140529-184429.jpg

Ik ben er trots op: ik ben een ‘Achterhoeks Deerntje’ in hart en nieren. Ik ben geboren en getogen in Doetinchem; en dat maakt mij een Superboerinnetje (voor diegene die in paniek raakt buiten de ring van Amsterdam: zo wordt gerefereerd aan de plaatselijke voetbalclub ‘De Graafschap’). Ik moet eerlijk bekennen dat een gedeelte van de clichés waar zijn: ja, er zijn mensen die in dialect praten, klompen aan hebben en zich per tractor vervoeren, maar dit artikel is juist een ode aan: The Behind Corner!

Ik ben uiteraard groot fan van Moderne Hippies, maar soms is het jammer dat het lijkt alsof het in Nederland enkel om Amsterdam en omgeving draait. Als je reist en ‘The Netherlands’ noemt, komen er als snel vragen als: Is that near Amsterdam? Als je vervolgens uitlegt dat het de hoofdstad is, blijkt al snel dat ze er geweest zijn. Vanwege veelvuldig drugsgebruik kunnen toeristen zich er doorgaans weinig van herinneren. De kans dat ze mijn regio kennen, is nihil.

En dat… is gewoon jammer!

In mijn optiek wordt er nog weleens neerbuigend gedaan over het oosten van het land. Ik reis regelmatig af naar het wilde westen en dan is het al snel: “Ben je helemaal hier naartoe gereden? Kind toch!”. Ik ga jullie iets verklappen: inmiddels zijn hier ook snelwegen, naast tractoren ook auto’s en hou je vast… We hebben zelfs internet en kleurentelevisies! Wie had dat gedacht? Misschien kan je soms horen dat we een accent hebben, maar als we zo gaan beginnen, moeten we allemaal naar een logopedist.

Wat maakt de Achterhoek zo leuk? ALLES! De natuur is werkelijk te mooi voor woorden. Daar hoef je niet eens voor naar het buitenland. Ik geniet enorm als ik de fiets pak en langs de eindeloze weilanden en bossen fiets. Daar waar de boeren de koeien naar binnen halen voor het melken, waar talloze ruiters of zelfs paard en wagens je vriendelijk passeren en honden zorgeloos los mogen rennen (en reken er maar niet op dat deze hondeneigenaren plastic drollenzakjes meenemen, jullie zijn niet goed hoor!). Deze omgeving brengt rust en schoonheid.

Bij het woord boer denken jullie waarschijnlijk aan een klein mannetje, blauwe overal met klompen. Klopt! Boeren hebben een droombaan. Ze leven elke dag in de natuur, omringd door dieren. Bij deze wil ik het graag voor ze opnemen: voor alle dieren op een boerderij wordt ontzettend goed gezorgd! Sterker nog, daar kunnen wij als mens nog wat van leren. Als een varken een pijntje heeft, is de veearts er binnen een kwartier, terwijl wij in sommige gevallen meerdere keren naar de huisarts moeten om een doorverwijzing te krijgen.

Dieren zijn vrij, worden met respect behandeld en leven niet allemaal in een beperkte omgeving, zoals de media soms doet vermoeden. Eén dag op een ‘echte’ boerderij (stadsboerderij telt niet, westerling!) vertoeven en ook jij zal de passie van de boer voor zijn vee gaan ontdekken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar boer zijn is een vak apart waar je eigenlijk pas een oordeel over mag hebben als je zijn levenswerk hebt mogen aanschouwen.

Valt er ook nog wat te beleven? ZEKER! Ondanks dat er best ‘zuipketen’ zullen bestaan waar ongetwijfeld alleen Grolsch wordt gedronken, ben ik er nog nooit geweest. Er zijn talloze fantastische restaurants met verse producten rechtstreeks van de boer, gezellige bruine cafés en je kan zelfs pasjes maken in (relatief) hippe clubs! De discobus brengt je zelfs nog terug ‘noar huus’, hoe mooi is dat?

Okay, het is wat kleinschalig en voor de nieuwste trends op modegebied hoef je hier niet te zijn, maar: laat je verrassen! Ga uit de bubbel en ontdek Nederland buiten de Westerse landsgrenzen!

Mocht je de gok wagen en het Metropool Doetinchem bezoeken heb ik uiteraard talloze tips: Moderne Hippies goes East Side!

24 uur Doetinchem:
– Begin met ontbijt bij Met Liefde
– Ga op bezoek bij de Boer
– Lunch bij Eetcafé Jansen
– Ga wakeboarden op Braamt
– Dineer bij Gringo’s
– Borrel bij café Hendrixen
– Dans bij 22-24
– Slaap bij Ruimzicht!

-xx- Annemarie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.