INSPIRATIE

De Filosofie van Annemarie // Bromance

Meisjes en jongens

Het gebeurde, vlak voor mijn ogen, en wat vond ik het ongelooflijk fascinerend: een bromance!

Oftewel, er ontstond een no-nonsense mannenvriendschap gebaseerd op een klik en een paar gemeenschappelijke delers. Ze hielden beide van tennis, gadgets en bier. In de mannenwereld heb je dan een ongeschreven verbond. Je mag elkaar en drinkt samen bier, zonder verwachtingen. Er zijn geen vragen als: “Wat moet hij van mij?”, geen dillema’s over wat je aan moet. Drank en gemütlichkeit is voldoende.

Waarom zijn vrouwenvriendschappen zoveel gecompliceerder dan die tussen mannen? En zijn wij vrouwen in staat vrienden te zijn met een man zonder gevoelens?

Van kinds af aan ben ik al een meisje dat vaak ‘one of the guys’ genoemd word. Ik klom gerust in bomen, kwam onder de blauwe plekken thuis en ondanks dat ik niet kon voetballen, deed ik mee. Wellicht had het te maken dat op mijn dorpsbasisschool de verhouding meisje-jongen totaal niet in balans was. Ik moest wel met jongens spelen. Ik herinner me nog goed mijn eerste dag op de middelbare school. Ik was overdonderd door het aantal meiden in mijn klas en wist me geen raad. Vriendinnetjes worden met vrouwen vergt zoveel meer dan bevriend raken met mannen. Hoe deed ik dat?

Ondertussen zijn we een aantal jaartjes verder en kan ik concluderen dat het maken van contact me niet slecht afgaat. Na die eerste schooldag werd ik beter. Ik ontdekte dat er naast de Tomboy ook een meisje-meisje in me schuilde. Wel heb ik af en toe enorm veel moeite om het verwachtingspatroon van vriendschappen te managen. Mijn echte vrienden weten inmiddels dat het rustig kan voorkomen dat ik maanden van de radar verdwijn. Net als ze besluiten een Amber alert uit te zenden bel ik onverwachts aan om vervolgens dagen achtereen te blijven. Niet iedereen is gewend of wil zich wennen aan deze ‘autistische bubbel’, kan ik je vertellen.

Ook beschik ik over een aantal solide, platonische mannelijke vriendschappen. Deze voorzien mij van advies als ik geen vrouwelijk geneuzel maar recht-toe-recht-aan-dat-ga-je-doen-Annie-beleid nodig heb. Dat zit schijnbaar van jongs af aan in mijn systeem. Toch merk ik dat dit, zelfs anno 2014, nog voor verwarring zorgt. Volgens sommigen zijn dit soort vriendschappen onmogelijk zonder ‘bepaalde gevoelens’. Maar zegt dit niet meer over de eigen wantrouwende geest dan over de waarheid? Ik kan een leven zonder ‘mijn mannen’ gewoonweg niet voorstellen.

Kijk, soms kan het voorkomen dat ik het in mijn hoofd gecreëerde probleem bespreek met mijn girlfriends. Daar kunnen we gerust een gehele avond oeverloos over filosoferen. Je kent het, zo werken wij vrouwen. Toets ik hetzelfde vraagstuk aan een vriend, krijg ik minimaal drie keiharde feiten voorgeschoteld, waar ik niet omheen kan, en kan het onderwerp direct van de tafel. Wat nou probleem? Om een goede vriend van me te citeren: “Jullie vrouwen kunnen alles zo lekker kapot analyseren”. Uhh… Daar heeft hij een punt!

Terwijl ik het ontstaan van de ‘bromance’ aanschouwde besefte ik me eens te meer; wij vrouwen zijn zo’n andersoortig volkje. Met een paar gemeenschappelijke delers ontstaat er misschien de ik-vind-jou-wel-okay-vibe maar het gemak waarmee mannen elkaar accepteren is van totaal andere aard. Hoe vaak zie je niet dat mannen nog steeds bevriend zijn met de spelers uit het voetbalteam van de basisschool? Ondanks dat iedereen is uitgevlogen, blijft dat altijd. Daar kunnen wij vrouwen nog wat van leren.

En ja, ik herinner me vaag mijn vriendinnetjes van de ponyclub, maar kan je niet vertellen wat er met hen is gebeurt of hoe ze heten. Vrouwenvriendschappen zijn complexer. Deze vergen meer aandacht en gemekker over gevoelens. Daar maak ik me net ze goed schuldig aan. Daarom ben ik enorm dankbaar dat ik me soms weer even ‘one of the guys’ mag voelen. En weet je waarom? Wij vrouwen zijn stiekem iets gecompliceerder.. Zei ik dat echt? JA, DAT ZEI IK ECHT!!! Maar zonder ons gemekker, gefilosofeer en inzicht waren de mannen ook hopeloos verdwaald… You can’t have one without the other!

Op ons, op vrouwen, op mannen, op vriendschap!

Liefs, Annemarie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.