INSPIRATIE

De Filosofie van Annemarie // Lisboa, Lisboa, Lisboa

Meer dan een jaar geleden heb ik je ontmoet, het was liefde op het eerste gezicht. Jij hebt de gave om een hart te veroveren maar desondanks ben je bescheiden over wat je te bieden hebt. Zodra we begonnen te daten, wist ik het zeker: ik wilde een relatie met je! Ik maakte een rigoureuze beslissing en besloot volledig voor je te gaan. Jeetje, de liefde voor jouw maakte mijn 2016 een jaar om nooit te vergeten! Lissabon, wat ben je heerlijk!

Je begon aarzelend en onverwacht. Ik was ervan overtuigd dat je me de warmte zou geven waar ik zo naar verlangde. Het bleek dat ook de winter niet het seizoen is waarin jij op je allerbest bent. Ondanks je voorzichtige zonnestralen, had ik het zo koud! Het regende uren en uren. Toch weerhield het mij er niet van om je beter te leren kennen. Ik ontmoette je kleurrijke, oprechte bewoners die mij vol passie over je vertelden. Ze transformeerden mij van een toerist in een local. Ik probeerde me verstaanbaar te maken maar die poging gaf ik al snel op. Ik leerde om te gaan met totale chaos. Tijd bestaat niet in jouw wereld. Mijn geduld werd met regelmaat op de proef gesteld en daarin dreef je me soms tot absolute wanhoop!

Foto’s doen je soms gewoon geen recht. Wanneer ik jouw bewonder vanaf je schitterende uitzichtpunten kan ik niets anders doen dan beseffen hoe mooi je bent. Je bent als een ruwe diamant. Zelfs na een jaar kan ik nog steeds met totale verwondering naar je kijken. Mijn benen hebben je soms verafschuwd. Door mijn dagelijkse date met je, die soms uren duurde, kon ik (godzijdank) de sportschool achterwege laten.

Over je culinaire cultuur werden we het lang niet altijd eens. Uiteraard ben ik verslaafd aan ‘Pastel de Nata’ en kan een ‘Bacalhau a bras’ mij ook bekoren maar verder vond ik je wat flauwtjes! Dit tot grote irritatie van mijn Portugese vrienden, die mij veelvuldig wezen op het gebrek aan de Nederlandse culinaire cultuur en daarmee mijn oordeel niet serieus namen. Met je wijn, koffie en Ginginha maakte je overigens een hoop goed!

Je liet me zien dat Portugal veel meer is dan alleen Lissabon. Ik heb schitterende plekken gezien waarvan ik niet wist dat deze nog in Europa te vinden zijn. Je liefde voor kunst en muziek voerde me langs waanzinnige tentoonstellingen en concerten. De zomer is je absolute hoogtepunt. Geen feestje laat jij onbenut. Waarbij je highlight absoluut Santos is. De hele maand juni wordt jouw lucht permanent beheerst door de geur van Sardientjes en de klanken van Fado.

Over het onderwerp voetbal kan ik ondertussen een heel boek schrijven. De haat en liefde tussen Benfica en Sporting is eentje die me heeft getekend voor de rest van mijn leven. Het verandert volwassen mannen in kleine jongetjes. Ik moest met lede ogen toekijken hoe jij de Europese titel veroverde. Ik gunde het je, maar gut wat deed mijn oranje hart pijn.

Maar wat je echt uniek maakt is hoe jij de kwaliteit van het leven viert. Er zijn geen zorgen over morgen, er is alleen vandaag. Als je niets hebt, kan je niets verliezen. Calma, calma. Ondanks dat ik het afgelopen jaar 600 bijna keer opgaf, leidde jij mij de weg in het maken van de juiste keuzes. Ook al ben je straatarm, jij maakte mij waanzinnig rijk.

Makkelijk was je zeker niet. Ondanks dat ik van je genoot, is volledig een onderdeel van je zijn een pittig tafereel. Het deed me beseffen hoe bijzonder echte connecties zijn, hoe vaak we ze voor lief nemen en hoe beperkt we deze tegenkomen. Ik leefde weer als een student, ergens genoot ik daar bijzonder van maar soms miste ik mijn ‘Nederlandse’ zekerheden. Je deed me beseffen hoe ongelofelijk goed mijn eigen georganiseerde landje eigenlijk is.

Vandaag neem ik afstand van je. Ik ga terug naar mijn oranje liefde. Ik moet even van je bijkomen. Er waren grote hoogtes maar ook diepe dalen. Je bracht me de meest fantastische herinneringen en mijn lachrimpels zijn verdubbeld. Je leerde me inzien dat je hart achterna gaan doodeng is, maar je zoveel brengt. Dat dit soort extreme keuzes ook keerzijdes met zich meenemen die je lang niet altijd overziet.

Wees niet bang. Ik laat je niet in de steek. Ik kom sneller terug dan jij denkt. Je bent mijn schatje, mijn baby, mijn alles, mijn coracão. Ik ga je zo ontzettend missen! Até amanhã!

Proost op 2017! Op dromen najagen, op klein geluk, op overwinningen die de nederlagen doen vergeten, op de liefde, op jou!

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-7

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-8

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-5

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-3

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-2

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-4

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-6

de-filosofie-van-annemarie-lisboa-1

Annemarie