INSPIRATIE

De Filosofie van Annemarie // Lonely Cowboy

Processed with VSCOcam with 5 preset

Ik werd wakker in een hostel in Argentinië met een onbehaaglijk gevoel. Mijn lichaam zat onder onverklaarbare bulten. In paniek maakte ik mijn tot dusver onbekende kamergenoot wakker met de tekst: ‘You have to help me!’. Nog geen uur later zat ik in een verlaten ziekenhuis met een hele grote naald die in mijn aderen verdween. Juist op dat moment moest ik de overstap maken met de grens naar Bolivia.

Ik ging. Ik was overweldigd door de armoede van dit land. Ik wist niet wat me overkwam. De wetenschap dat er ‘iets’ in mijn lichaam was gespoten droeg ook niet bij aan de situatie. Dan ben je echt alleen en ver van huis. Het plan was om een roadtrip te maken naar de zoutvlakten. 4 dagen in een auto, verzorgd rondtrekken leek mij na maanden alleen zwerven een droom. Het werd een nachtmerrie. Ondanks de onwaarschijnlijke schoonheid van Bolivia, ben ik zelden zo diep gegaan.

Ik bleek in een auto te zitten met Fransen die weigerden met mij te praten. Ik kon 4 dagen niet douchen, geen contact met de buitenwereld, at kip met de haren van de Boliviaanse kokkin er nog in, sliep op stenen bedden in de woestijn en mijn reeds zwakke gestel kreeg ook nog eens te maken met hoogteziekte. Ik voelde me gevangen in mijn vrijheid. Ik hallucineerde als een volledige dwaas. Ik wilde maar een ding: naar huis! Zelfs terwijl ik dit schrijf vullen mijn ogen zich met tranen. Nog nooit heb ik mij zo intens ongelukkig en vooral eenzaam gevoeld!

Wat is eenzaamheid? Wanneer ben je dat en wat is dan de beste remedie? Waarom voel ik me een watje als ik mijn eenzaamheid beken?

Eerlijk, het gevoel van ultieme eenzaamheid is mij redelijk onbekend. Ik kan goed alleen zijn en wanneer me dit gevoel overvalt ben ik gek genoeg vaak in groepen. Voor mij heeft eenzaamheid niets met alleen zijn te maken, maar met alleen voelen. Onbegrepen, verdwaald, een onbestemd gevoel.  Vandaag heb ik zo’n dag. Het overvalt me als wolkbreuk die niet op buienradar te zien is. Ik zwelg ik pure zelfmedelij. het bekennen van mijn eenzaamheid vind ik misschien nog erger dan het gevoel.

Volgens mij rust er op het onderwerp eenzaamheid nog altijd een taboe. Daar heb je het niet over, dat bestaat niet. Ik ben een onafhankelijke chick met een liefdevolle familie en een bizar groot sociaal netwerk. Hoezo ga je dan zo zielig doen, Annie? Ergens weet ik dat ik toch niet de enige ben die hiermee te maken heeft. Ik roei met de riemen die ik heb. Dat doe ik alleen, zoals wij allemaal. Dat gaat prima maar soms.. Soms is het gewoon leeg van binnen.. There, I said it!

Het zit me al een paar dagen dwars. Niemand lijkt tijd en ruimte voor mij te hebben. Dingen gaan niet zoals ik het wil (iets waar ik sowieso al bizar slecht tegen kan!). Zelfs mijn grootse hobby, een solo rondje shoppen, resulteert vandaag in niets. Ik weet waar het vandaan komt. Mensen in mijn directe omgeving hebben verdriet, slecht nieuws. Ik probeer er voor ze te zijn maar ziekte en het wegvallen van geliefden is een van mijn eigen grootste angsten, daarmee geconfronteerd worden vind ik lastig. Ik probeer er op mijn manier voor ze te zijn, maar wie is er daarna voor mij? Stel dat ik zou struikelen over de badrand (in mijn geval zeer aannemelijk) hoelang zou het duren voordat iemand mij zal vinden? Dadelijk komen de buren pas op het moment dat ik aangevreten door beesten ben? Kan dat? OMG. Ik sla door!

Ik zit op een terras en een lief vriendinnetje loopt met een stralende glimlach op me af. Gelukkig ben ik een vrouw en komen moodswings net zo snel als dat ze gaan. Dingen gaan nu eenmaal niet altijd zoals jij dat wil.

En nu? Nu ga ik me wentelen in een warme deken van vriendschap. Uit mijn zelfmedelij stappen die altijd te lang duurt. Elke keer als het me bekruipt, denk ik aan Bolivia.. Daar kwam ik ook overheen en het maakte me sterker dan ooit. Gek genoeg is dit nog steeds een van mijn meest waardevolle reismoment. Dat was pas eenzaamheid!

Iedereen, echt iedereen, voelt zich weleens een lonely cowboy, toch?

-x- Annemarie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.