KUNST & CULTUUR

De hokjesman presenteert: De Autonomen // De laatste vrijstaat van Nederland

adm amsterdam

Al jaren heb ik geen tv meer. Vandaar dat ik op het gebied van (vooral Nederlandse) programma’s altijd hopeloos achterloop. Deze week werd ik dan ook door een vriendin gewezen op een VPRO-serie die al uit 2013 stamt, maar die me desondanks zo inspireerde dat ik hem met alle Moderne Hippies wil delen: De hokjesman. Met name de aflevering over de autonomen. Heb je ‘m al gezien: voel je vrij om nu weg te zappen 😉

Nu houd ik helemaal niet van hokjes. Geef mij maar vrijheid. Maar toch is het uitgangspunt van De hokjesman interessant: als een antropoloog benadert programmamaker Michael Schaap verschillende bevolkingsgroepen binnen de Nederlandse samenleving (lees: boeren. De adel. Volendammers.). In aflevering 5 zijn de autonomen aan de beurt. De Hokjesman zoekt daarbij ‘naar de wereldverbeteraars, de dromers, de linkse activisten, de subversieve autonomen, die niet lijdzaam toekijken, maar die de wereld willen veranderen’. Hij traceert de geschiedenis van de autonomen van de provo’s en hippies in de jaren ’60 en tot de punkers in de jaren ’70 en de kraakbeweging van de jaren ’80. Maar waar zijn al die mensen nu? En bestaat er nog wel zoiets als autonomen?

Bekijk de uitzending hier.

De zoektocht brengt De hokjesman naar de ADM-werf, het laatste terrein van Amsterdam waar mensen nog in een vrijstaat wonen. Veelal in caravans of zelfgemaakte huisjes van recycled materiaal en omringd door gigantische, Burning Man-achtige kunstwerken. De vrijplaats is de thuishaven van kunstenaars en dromers, die zich niet thuisvoelen in de huidige maatschappij – mensen ‘van wie de geest jonger is gebleven dan het lijf’. Vrijheid en saamhorigheid staan hoog in het vaandel. Er wordt veganistisch gekookt in grote ketels en er worden extravagante feesten gegeven (vroeger het legendarische Robodock). En men houdt van honden. Heel veel honden.

adm amsterdam 2

‘Leave your watch and cell phone behind, you’re on ADM time now.’ De tijd is hier doelbewust stilgezet, omdat men zich niet wil aanpassen aan het jachtige tempo van de maatschappij. Tijd vertegenwoordigt geen geld, maar levenskunst. En… er is een badentoren.

Kortom: IK WIL ER WONEN. Now where do I sign up?