REIZEN

Travel Hotspots: Florence // Local List

Florence is de meest geweldige stad ter wereld. Althans, dat vind ik. En mensen die in deze stad langer dan een paar dagen hebben doorgebracht zijn het opvallend vaak geheel met me eens. In mijn ogen is het een klein Rome, een en al cultuur uitademend. De stad is net klein genoeg om als niet-Florentijn in aanzienlijke tijd te leren kennen, maar groot genoeg om er de gekste dingen te beleven en je zelfs, na er maanden (of jaren!) gewoond te hebben, niet hoeft te vervelen. Vijf jaar geleden, toen ik er woonde, kende ik bijna alle hotspots. Hoewel de musea al jaar en dag vrijwel hetzelfde zijn, verandert alles op culinair- en uitgaansgebied ontzettend snel; de ene bar is nog maar net geopend of hij wordt alweer opgedoekt. Jammer, maar tegelijkertijd gaaf. Want zo is er altijd weer iets nieuws te ontdekken.

Een paar weken geleden maakte ik met mijn goede vriendinnetje Victoria een tripje naar Firenze voor onze jaarlijkse portie geluk. We kennen elkaar uit Florence, maar zij heeft daar een jaar langer gewoond dan ik. Daardoor heeft ze er nog steeds heel veel Italiaanse vrienden, die wij vaak tijdens onze Florence-trips samen opzoeken. We worden dan door hen de hele stad doorgesleept, naar plekken die de toeristen niet zo snel weten te vinden. Wat resulteert in deze fijne Local List hieronder. Ik kan alleen zeggen: lezen en dan gauw een trip boeken! En natuurlijk moet je voor de cultureel verantwoorde dingen een fijne reisgids aanschaffen, want die mogen niet vergeten worden in bella Firenze.

Het beste ijs bij Cantina del Gelato
Natuurlijk wil iedereen weten waar je het allerlekkerste ijs haalt. In Florence word je doodgegooid met veel te dure ijssalons die de toeristen gewoonweg smerig ijs aan weten te smeren. Op de een of andere manier heeft de gemiddelde toerist een zwak voor de uitleg van de smaak van een bepaalde ijssoort in de vorm van overduidelijke toppings. Op het moment dat je een bak met ‘kinderchocolade-ijs’ ziet waar een kindersurprise bovenop is geprikt, kan ik maar één advies geven: rennen. Even de lekkere trek bewaren tot ná de Ponte Vecchio en naar Cantina del Gelato. Daar heb je momenteel ontzettend lekker ijs tegen een normale prijs. Ik ben meer dan verwend nadat ik vorig jaar drie maanden in een van de beste ijssalons van Milaan heb gewerkt (waar ik eerder over schreef), dus als ik ijs van buiten die salon lekker vind, zegt dat wel iets. Bijzonder aan te raden smaken bij Cantina del Gelato zijn Buontalenti en Whisky & Canella. Adres: Via dei Bardi 31.

Lunchen bij Mario
Inmidels ook bekend onder menig toerist maar daarom niet minder lekker: Fiaschetteria – Trattoria Mario. In de winter zitten er alleen maar Florentijnen en dat betekent vrijwel altijd dat het eten er goed is. In dit lunchtentje kun je voor een habbekrats een goed pastaatje of heerlijk vlees eten. Als je er in de zomer bent, moet je zeker een uur van tevoren langskomen om je tafeltje te reserveren. Geen probleem, want de lederwaren-markt van San Lorenzo en de Mercato Centrale zitten ernaast, dus in de tussentijd is het nogal moeilijk om je te vervelen. Bij Mario krijg je geen menukaarten; wat ze in huis hebben staat slordig geschreven op een paar papiertjes aan de muur. Iedereen krijgt na wat eten besteld te hebben het echt Florentijnse, zoutloze, brood. De meeste toeristen weten zich pas raad met dit brood als het bestelde eten arriveert: ‘om in de saus te dippen.’ Maar als je echt geïntegreerd wilt overkomen vraag je om een bordje met een beetje olijfolie. Daar strooi je wat zout overheen dán ga je die homp gebakken deeg eindelijk begrijpen en waarderen. Adres: Via Rosina 2.

Koffie en boeken bij Cuculia
Je bent in Italië. Natuurlijk ga je dan heel veel kopjes koffie drinken. En als je niet van koffie houdt, is dit hét moment om daar verandering in te brengen. Als je je aan ‘de andere kant van de Arno’ bevindt, oftewel in de wijk Oltrarno, is er een bijzonder café naar mijn hart: Cuculia. Een super creatieve plek voor koffie (of iets te eten!), waar de eigenaren overdag op hun gitaren zitten te jammen, waar kunst van locals aan de muur hangt, waar een op de goedheid van de mens vertrouwende boekenruil-hoek is, waar je dan een boek uit mag pakken als je er eentje voor in de plaats doet… en waar je dus lekker kan gaan zitten lezen tijdens de koffie, in de kleine patio. Geweldig! En heel lief personeel. Adres: Via dei Serragli 3r.

Aperitivo van Kitch
Voor een volledige uitleg van wat aperitivo is, moet je maar even kijken bij mijn eerste Local List van Milaan. Er zijn natuurlijk meerdere leuke plekken voor aperitivo in Florence, maar mijn favoriet is wel Kitch. Aan de rand van het centrum gevestigd en met vooral Italiaans publiek, is dit een heerlijke plek om naartoe te gaan. De tocht door de stad is alleen al de moeite waard. Het is een gezellige bar en er hangt vanwege het fijne publiek een goede sfeer, maar het allerbelangrijkste is misschien wel de kwaliteit van het eten. Heerlijke traditionele en ‘moderne’ pasta’s, lekkere kleine hapjes en bovendien genoeg groente en fruit – wat bij de wat mindere plekken voor aperitivo wel eens kan ontbreken. Houd je ietwat Hollandse aard in toom en schep niet in een keer je bord vol, maar loop een paar keer met een beschaafd gevuld bordje: ze vullen het buffet meermaals aan met nieuwe schotels die allemaal het proberen waard zijn. Adres: Viale Antonio Gramsci 1.

Uitgaan op Piazza Santo Spirito
Uitgaan in Florence is geweldig. Zowel in de winter als in de zomer zijn er de meest sprankelende clubs waar je ontzettend leuke avonden kunt beleven. Maar zoals gezegd, wat vandaag nog hot is, kan morgen alweer gesloten zijn. Of afgebrand, zoals mijn favoriete zomerclub bleek te zijn toen ik er laatst was. Wat wel al jaren geweldig is, en gelukkig nog altijd niet zo ontzettend ontdekt door toeristen (wel door buitenlanders die echt in Florence wonen), is Piazza Santo Spirito. Op dit leuke pleintje in Oltrarno, vernoemd naar de kerk die aan het plein grenst, is het ’s avonds ontzettend druk. Men koopt een drankje bij een van de bars die eraan grenst en gaat gezellig buiten staan en praatjes maken met vreemden. Heerlijk! Goed voor je Italiaans ook ;). Adres lijkt me duidelijk: Piazza Santo Spirito dus.

We vragen iedereen om mee te helpen aan deze rubriek. Mis jij dus een echte must see van Florence? Stuur dan een e-mail met je tip en foto van bestemming naar info[at]modernehippies.nl en we plaatsen ‘m erbij!