REIZEN

Travel Tips // Milaan *Part II*

In 2011 heb ik drie maanden in Milaan gewoond. Genoeg tijd om van alles te ondernemen en een vergelijkend warenonderzoek te houden op gebied van eten, drinken, kunst, cultuur en uitgaan. Deze zomer verblijf ik bij een vriendin in Milaan, om het schrijven van m’n scriptie wat dragelijker te maken. Dat betekent dus dat ik zo nu en dan de deur uit mag om leuke dingen te doen en daarom hierbij een update van de vorige Local List van Milaan! 

Italiaans snacken met Panzerotti
Midden in het centrum van Milaan, om de hoek van Galleria Vittorio Emanuele II, vormen zich nog vóór het middaguur twee ellenlange rijen bij de ingang van Luini. Deze bakkerij maakt namelijk één van de populairste snacks onder hongerig en minder hongerig Milaan; genaamd panzerotti. Eigenlijk is het super simpel: een heel kort gefrituurde bal deeg met vulling. Maar zoals de Italianen altijd maar weer bewijzen: hoe simpeler het eten, des te beter het smaakt. De panzerotti zijn gevuld met bijvoorbeeld mozzarella en tomaat of mozzarella en ham, maar je hebt nog meer varianten zoals ricotta en spinazie of zelfs zoete panzerotti met vijgen en walnoten. Natuurlijk heeft de bakkerij ook nog ander lekkers, maar ik ben elke keer gezwicht voor deze heerlijke, lichtelijk warme snacks. De rij ziet er erger uit dan hij is: je bent in een mum van tijd aan de beurt omdat ze zo gewend zijn aan de drukte. Nog een voordeel van die drukte is dat alles wat je koopt rond het spitsuur vaak nog geen 5 minuten voor jouw aankomst uit de keuken is gekomen… Verser dan vers en verrukkelijk. Adres: Via S. Radegonda 16 (piazza Duomo). Let op: maandagmiddag gesloten!

Avondje Le Colonne
Het leven in Italië speelt zich het grootste gedeelte van het jaar buiten af. Zelfs in het wat meer industriële Milaan is dit in ieder geval op sommige plaatsen in de stad ook terug te vinden. Een plek waar jong, en vaak wat progressief, Milaan ’s avonds graag naartoe gaat, is Le Colonne di San Lorenzo. Dit is een prachtige Romeinse zuilenrij aan een plein, tegenover de San Lorenzo basiliek. De nachtelijke bezoekers van dit plein brengen vaak hun eigen bier of wijn mee, er zijn wat mensen die gitaar spelen en er treden zo nu en dan bands op. Deze plek in Milaan is een geliefde plek voor protesten en met al die bierdrinkende mensen bij elkaar kan het een en ander uit de hand lopen. De politie houdt daarom altijd wel een oogje in het zeil, maar dat mag de pret niet drukken. Een goedkope en bijzondere manier om uit te gaan in het dure Milaan! Als je niet op de centen hoeft te letten, maar toch van de mooie sfeer wilt genieten, is er altijd nog de geweldige cocktailbar Exploit die aan het plein zit. Werkelijk heerlijke cocktails en ook geen verkeerde plek voor aperitivo (lees in mijn vorige local list van Milaan wat dit precies is). Adres: Colonne di San Lorenzo, Corso di Porta Ticinese 39.

10 Corso Como
In de winkelstraat Corso Como op nummer 10 is een klein paradijsje gevestigd. Als je niet van het bestaan af weet, zou je straal langs nummer 10 lopen. Maar dat gaat je na het lezen van dit stukje niet gebeuren. Als je daar naar binnen gaat, kom je namelijk via de prachtige binnentuin, langs een zeer chique café, boekwinkel en adembenemende high fashion boetiek bij ‘Galleria Carla Sozzani’. Een bijzondere mix van kunst, cultuur, mode, eten en uitgaan en stuk voor stuk zeer de moeite waard! Kleine kans dat je de Christian Louboutins echt zult aanschaffen en ik raad je aan met gevulde maag te komen, want de mini sandwiches voor 14 euro zijn niet echt om intens gelukkig van te worden, maar de galerie plus een kopje koffie of een goed glas wijn is zeker aan te raden. Even genieten van de mooie ambiance en de rust in deze drukke stad, in de tuin maar liever nog op het wonderschone dakterras (zie foto). Je kan er trouwens ook slapen! Voor de luxebeestjes onder ons… Adres: Corso Como 10.

Uitgaan zonder toeristen
Als ik in het buitenland ben, wil ik me altijd graag aanpassen aan de plek waar ik me bevind. Reisgidsen zijn fijn voor de culturele bezienswaardigheden, maar aangezien er duizenden mensen met zo’n gidsje rondlopen is er een kleine kans dat je dankzij zo’n ding op plekken zult komen waar geen toeristen zijn. Tenzij je buiten het seizoen op vakantie gaat en veel geluk hebt. Mijn ultieme local bar in Milaan, waar ik nog nooit – en ik ben er echt heel vaak geweest – een toerist heb gespot, is Noon. Helaas verraad ik het nu wel en zou het zomaar overladen kunnen worden met Hollanders… Maar ik vertrouw de lezers van deze blog op hun stijl en klasse ;-). Noon is een bar waar werkend Milaan zijn cocktails drinkt, tijdens of na aperitivo. Tevens mijn stamkroeg omdat deze 50 meter van m’n huis zit (net als vorig jaar). Het heeft een klein terrasje, wat altijd fijn is met dit heerlijke klimaat, maar binnen is het ook leuk. Vooral de kelder is sfeervol ingericht. Het is een mooie bar met ontzettend goede cocktails, maar het belangrijkste aan deze tent is dat er dus voornamelijk mensen komen die hier echt wonen en werken. Zelfs in het hoogseizoen! Ga hier dus naartoe en geniet van het ‘echte’, niet voor toeristen gepolijste, Milaan. Als je niet teveel wilt afsteken tegen die locals, trek dan iets stijlvols aan en bestel geen bier. Dat schenken ze daar zonder schuimkraag in een glas dat een beetje aandoet als een longdrinkglas… Cocktails it is! Adres: Via Giovanni Boccaccio 4.

Bekijk hier de eerste Local List die ik van Milaan heb gemaakt!

We vragen iedereen om mee te helpen aan deze rubriek. Mis jij dus een echte must see van Milaan? Stuur dan een e-mail met je tip en foto van bestemming naar tip[at]modernehippies.nl en we plaatsen ‘m erbij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.