REIZEN

Travel Hotspots: Milaan // Local List

Let op! Dit betreft een artikel uit 2012 en is dus niet meer up-to-date.

In 2011 heb ik drie maanden in Milaan gewoond. Genoeg tijd om van alles te ondernemen en een vergelijkend warenonderzoek te houden op gebied van eten, drinken, kunst, cultuur en uitgaan. Hierbij vijf gouden tips van de kenner voor als je in Milaan bent.

Concert op de Dom
Als je naar Milaan gaat, ga je naar de Dom – dat lijkt me een niet te missen toeristische attractie. Dat er de mogelijk is om de dom te beklimmen om bovenop van het prachtige uitzicht te genieten, vogelen de meeste mensen hopelijk ook nog wel uit. Maar wat maar enkelen weten, is dat er ’s zomers soms concerten worden gehouden op het ’terras’ (het dak) van de dom. Beeld het je in; bij schemering op een warme zomeravond bovenop dit eeuwenoude bouwwerk, dat een en al historie en architectonische precisie uitademt, uitkijkend over de stad luisteren naar een prachtig stuk van Verdi. Onvergetelijk. Je begrijpt dat deze bijna transcendentale ervaring niet voor het grote publiek is: je moet je kaartjes – in het heuglijke geval dat een concert weer op de agenda wordt gezet – vroeg van tevoren bemachtigen via de website van de Dom. Adres: Piazza del Duomo.

Het allerlekkerste ijsje
Italianen zijn bij alles wat ze eten en drinken vooral gefixeerd op de kwaliteit ervan. Geen wonder dat hun keuken in alle uithoeken van de wereld wel gewaardeerd kan worden. Hoogwaardige kwaliteit wordt door de Italianen doorgaans rijkelijk beloond. Als een ijssalon dus meer dan geweldig is, krijgt deze – ook in de winter – de verdiende credits. Dit uit zich in urenlang onafgebroken rijen van minstens vijftien (en soms wel 40!) mensen, omdat het ijs zo goddelijk is en niemand bereid is om genoegen te nemen met het nét iets minder lekkere ijs van de ijssalon om de hoek, zonder rij. Bij Shockolat Maggi, in de ogen van velen de beste ijssalon in Milaan, is dit het geval. Het ijs is daar zó goed dat ik zelfs durf te stellen dat je nooit echt ijs hebt geproefd, als je het ijs van Shockolat nooit aan je smaakpapillen cadeau hebt gedaan. Aan te raden smaken zijn de hemelse pistacchio, bijzondere chocolade-amaretto, de inmiddels beruchte chocolade-peperoncino en ze hebben stracciatella om tranen van in je ogen te krijgen, zo lekker. Als je naar Milaan gaat, móet je  – net zoals de groten der aarde – naar deze ijszaak toe en je helemaal ongans eten. Adres: Via Boccaccio 9.

Aperitivo bij Roialto
Vooral in het Noordelijke gedeelte van Italië is men erg van ‘aperitivo’. Dit houdt in dat je ongeveer vanaf 7 uur ’s avonds naar een bar gaat en daar tegen een vaste prijs voor een drankje gebruik mag maken van een uitgebreid buffet. Het is echt bedoeld als aperitiefje, dus om de spijsvertering voor het avondeten alvast op gang te brengen. Toch doet aperitivo bij de betere etablissementen niet onder voor de avondmaaltijd, en wordt dan ook door veel Italianen zo gebruikt. Roialto is een plek waarbij dit voor velen het geval is, vanwege het enorme aanbod aan hapjes. Van kaasplankje tot verschillende soorten ham en salami, van polenta tot krab en van pasta tot barbecue – ze hebben het allemaal. ’s Zomers wordt het dakterras ook geopend en heb je nóg meer keus. Roialto is gebouwd in een grote hangar, maar is toch erg gezellig doordat er allerlei hoekjes zijn gecreëerd. Zo zijn er fijne banken die een huiskamergevoel geven, waar je lekker een boek uit de kast mag pakken en kunt lezen, maar er is ook een enorme partytafel midden in de zaal, waar je met twintig man aan kunt plaatsnemen. Dresscode is wel netjes, maar dat is bijna vanzelfsprekend in deze stad van de mode. Wel even van te voren reserveren – je zult waarschijnlijk de enige toerist zijn tussen de hordes net uit het werk gekomen Milanezen. Adres: Via Piero Della Francesca 55.

Overheerlijke pizza bij Officina 12
Deze plek raad ik vooral aan voor trips in de winter. In de zomer zitten hier namelijk veel te veel toeristen en mijden de inwoners van Milaan dit restaurant een beetje. Het eten is er goed, dat blijkt uit het feit dat de locals hier zonder de toeristen wel heel hard naartoe rennen. Ik adviseer je vooral om hier aan te schuiven voor de fantastische pizza’s; die smelten op je tong. De laatste keer dat ik voor een weekendje terug was in Milaan ben ik weer naar Officina 12 gegaan en kon ik bij de eerste happen van de pizza tussendoor gewoon niets zeggen, zo blij was ik dat ik deze smaak weer in mijn mond mocht hebben. Oorzaak was de pizza Reale met buffelmozzarella, parmaham en paddenstoelen met truffelolie – ik was in extase. Toegegeven: bijgaande foto is gemaakt in de zomer, maar ik ben dan ook hopeloos verslaafd. Adres: Alzaia Naviglio Grande 12.

Salvatore + Marie
Geweldige designwinkel in de Navigli, vlak bij Porta Genova. Trek je portemonnee maar open, want al dit aparte design is niet goedkoop, maar wel zó ontzettend leuk. Ze hebben er de gekste sieraden en het mooiste handgemaakte servies, maar ook kleding, accessoires voor je huis en zelfs meubelstukken. Alles wat er ligt is uniek en daarom duurt het, als je eenmaal binnen bent (er is af en toe sprake van wat vreemde openingstijden), een tijdje tot je weer voet buiten de deur zet. Menig artikel van Salvatore + Marie tovert een glimlach op mijn gezicht en ik kan dan ook met recht zeggen dat dit mijn favoriete winkel in Milaan is – ook ideaal voor speciale cadeaus. Adres: Via Vigevano 33.

Bekijk hier de tweede Local List die ik van Milaan heb gemaakt!

We vragen iedereen om mee te helpen aan deze rubriek. Mis jij dus een echte must see van Milaan? Stuur dan een e-mail met je tip en foto van bestemming naar info[at]modernehippies.nl en we plaatsen ‘m erbij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.