ETEN

Papaya // Les in tropische vruchten

Als halfbloedje ondervind ik eigenlijk alleen maar voordelen. Mijn kleine moeder is afkomstig uit de Filipijnen en mijn vader komt gewoon uit Nederland. Hierdoor eet ik van twee walletjes: ik krijg het beste mee van beide culturen.

Na vele reisjes naar de Filipijnen weet ik wat we hier in Nederland allemaal moeten missen qua fruit. Gelukkig zijn sommige fruitsoorten hier te vinden in de supermarkt, de markt of in de toko. Maar toch krijg ik vaak genoeg de opmerking: “huh, wat is dat voor fruit?”. En zo kwam ik op het idee om jullie wat bij te leren over tropische vruchten: met deze week de papaya/papaja (één van mijn favorieten!).

de papaya een les in tropisch fruit 2

Papaya
De papaya is een vrucht uit de warmere gebieden hier op aarde: Azië, Midden-Amerika en Midden- en Zuid-Afrika. De schil van de papaya is groen-gelig en van binnen is de papaya oranje. De papaya wordt vaak vergeleken met een meloen, omdat het er een beetje naar smaakt en omdat de vrucht op een meloen lijkt. De smaak is vooral zoet en zacht.

De papaya een les in tropisch fruit 1

De papaya heeft, als je hem door midden snijdt, donkere zaadjes en deze zijn eetbaar. Vaak worden deze zaadjes gedroogd en in een pepermolen gedaan, dit omdat de zaden een pittige en scherpe smaak hebben.

Papaya’s kun je rauw eten, ze zijn heerlijk als tussendoortje! Maar je kunt er ook heerlijk mee koken. Denk hierbij aan curry’s, salades en ovenschotels.

De papaya een les in tropisch fruit 3

Enkele gezondheidsweetjes over de papaya:

  • Papaya’s bevatten weinig calorieën
  • Papaya’s bevatten ruim honderd keer meer lycopeen als gemiddeld fruit (een antioxidant die de cellen van ons lichaam helpt beschermen tegen beschadiging)
  • Papaya’s bevatten een eiwitspitsend enzym: papaïne (dit enzym draagt bij tot een goede spijsvertering)
  • Papaya’s zijn goed voor je huid en haar
  • Papaya’s en papayazaad zijn perfect om mee te detoxen
  • Papayazaad werkt antibacterieel