De pendel: hoe werkt het en waarom zou je het gebruiken?

De pendel is een object met diverse mythes, maar vooral een geweldige tool die je kunt gebruiken om erachter te komen wat je daadwerkelijk voelt en wilt. Ook ik dacht er veel te nuchter voor te zijn, maar gebruik ‘m momenteel graag. In feite geeft het namelijk simpelweg aan wat je hart (al een tijdje) probeert te zeggen. En aangezien ik daar graag naar luister, snap ik nu nog eerder wat ik eigenlijk wil en handel ik er (sneller) naar.

Ik vroeg me altijd af wat een pendel nou precies was. Het was voor mij altijd een mooi slingertje, maar wat je er precies mee kon? Geen idee. Totdat ik (jawel) in mijn geliefde Zuid-Afrika was. Daar was ik in Stellenbosch bij een heel gezellige markt, waar een echt hippie-hippie mannetje stond. Hij maakte diverse sieraden, en dus ook pendels, met edelstenen die hij rechtstreeks uit de Orange River had gehaald. Ik mocht er zelfs een handgemaakt tasje bij uitzoeken, dat ook dient als ketting. Zo kan ik de pendel bij me dragen.

De pendel - hoe het werkt - 1

Maar hoe gebruik je ‘m dan? Werkt het echt of is het een trucje? En als het echt werkt, wat zegt het dan precies? Kan ik het laten werken? En als ik er een wil, welke heb ik dan nodig?

Hij vertelde met liefde over de pendel en hoe het precies in zijn werk gaat. Vandaag geef ik zijn woorden aan jullie door.

Wat is een pendel?

Een pendel is een klein gewicht aan een koord of kettinkje. In feite kan het elk gewicht aan ieder touwtje of kettinkje zijn. Normaal gesproken zijn ze klein (max. 20 cm) en passen ze gemakkelijk in je zak.

Fun fact: vroeger werden pendels gebruikt om te traceren waar water, goud, edelstenen en andere waardevolle voorwerpen te vinden waren. In Europa gebruikten de eerste wetenschappers en dokters pendels om infecties en zwakke gebieden in lichamen te traceren en zelfs om het geslacht van een ongeboren baby te bepalen. Veel mijnwerkers in Zuid-Afrika gebruiken (nog steeds) pendels om te zien waar waardevolle mineralen in de aarde liggen.

De pendel - hoe het werkt - 2

Waar kan ik het voor gebruiken?

Het is een magische tool die eigenlijk heel simpel werkt: het geeft antwoord op bijna iedere vraag die je maar kunt bedenken. Wees je er alleen wel van bewust dat het alleen ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden. Je moet je vragen dus zo stellen, dat deze op die manier beantwoord kunnen worden. Krijg ik een baan? Zal ik ooit gaan trouwen? Moet ik verhuizen? Moet ik met hem daten?

De pendel - hoe het werkt - 5

Hoe werkt een pendel?

Eigenlijk is de basis ook heel simpel: de pendel reageert op je onderbewustzijn. Het geeft aan wat je hart diep van binnen (misschien al jaren) aan probeert te geven. Als de pendel goed wordt vastgehouden, reageert de pendel op zeer kleine zenuwreacties in je vingers, die worden gegenereerd door je (onderbewuste) geest die antwoord geeft op de vraag. Ze beïnvloeden de ketting, waardoor deze in beweging wordt gezet en een bepaalde richting opgaat.

Om dan gelijk maar de mythe te ontkrachten: een pendel beweegt niet door een of andere geest of door magie. Het beweegt door je eigen geest: het gedeelte waar je normaal gesproken niet zo makkelijk mee kunt communiceren. De magie zit ‘m in het gedeelte dat, wanneer we de signalen goed kunnen interpreteren, we met het onderbewustzijn  leren communiceren. Het kan ons namelijk dingen vertellen die ons bewustzijn (nog) niet weet.

Hoe beweegt een pendel?

Een pendel kan in vier richtingen bewegingen. Het kan heen-en-weer gaan richting jezelf en van jezelf af, het kan van links naar rechts gaan, het kan met de klok mee bewegen, of er tegenin. That’s it! Alle richtingen geven een antwoord,  “ja”, “nee”, “ik weet het niet” of “ik wil nu niet antwoorden”. Welke beweging bij welk antwoord past, ga je nu bepalen.

Hoe gebruik ik de pendel als ik ‘m voor de eerste keer gebruik?

Om een pendel te gebruiken, moet je in staat zijn de bewegingen goed te kunnen interpreteren. Je kunt dit staand of zittend doen. Als je staat, zorg dan dat je stevig staat en je hand onder de pendel houdt. Als je op een stoel zit, zet dan een elleboog op de tafel en houd de pendel vast (gebruik hiervoor je duim en wijsvinger). Zorg er in beide situaties voor dat je op een rustige plek bent en dat je (bij voorkeur) alleen bent. De pendel moet compleet vrij zijn om te bewegen en 3-5 cm van de tafel of je hand hangen.

Tijd om te relaxen.

Probeer stress, zorgen en onzekerheden los te laten. Laat de pendel bewegen tot het moment dat hij stil hangt. Kijk ernaar en neem de pendel in je op tot hij (en jij) tot rust komt.

Zodra hij stil hangt, denk je aan het woord ‘ja’ (of spreek het uit). Stel jezelf enkele vragen waarop het antwoord sowieso ‘ja’ is voor jou. Ben ik een vrouw? Is mijn naam …? Enzovoort. Je kunt de vragen hardop stellen, maar in feite zal de pendel ook luisteren als je de vragen in jezelf stelt. Je zult vanzelf merken dat de pendel op een bepaalde manier zal gaan bewegen.

Vervolgens moeten we natuurlijk ook begrijpen wanneer de pendel ‘nee’ zegt. In principe volg je hierbij dezelfde benadering: denk aan het woord ‘nee’. Stel jezelf vragen waar absoluut ‘nee’ op beantwoord wordt. En wees geduldig… Uiteindelijk zal ook hierbij de pendel op een consistente manier ‘nee’ aangeven.

Op beide momenten ben je op zoek naar een consistent resultaat in de beweging van de pendel wanneer jij ‘ja’ en ‘nee’ voelt. Bij sommigen duurt het enkele minuten, bij sommige enkele dagen, voordat de antwoorden helemaal consistent zijn. Neem hier dan ook even de tijd voor! Eenmaal als het duidelijk is, is het namelijk voor altijd duidelijk.

Tijd om te oefenen en meer zekerheid te krijgen in je antwoorden. Zodra je op alle antwoorden waar je sowieso ‘ja’ en ‘nee’ op krijgt consistent zijn, ben je klaar om de pendel voor andere vragen te gebruiken. Voor de meeste mensen gaat het op dat het een paar oefeningen en dagen kost voordat je de pendel helemaal ‘kent’.

Nu je de pendel hebt ‘gekalibreerd’ en je de antwoorden goed kan interpreteren, ben je klaar voor de volgende stap. Je moet namelijk ook kunnen interpreteren wanneer de pendel simpelweg het antwoord niet weet of dat het niet wil antwoorden. Daarvoor dienen de andere twee richtingen: “ik weet het niet” en “ik wil nu niet antwoorden”.

Bij “ik weet het niet” zal je vraag waarschijnlijk te breed zijn. In plaats van Word ik beroemd? te vragen, moet je de vraag makkelijker maken: Word ik bekend als zangeres als ik doorga met mijn zanglessen?  Om er bij de eerste keren achter te komen wat jouw beweging is bij “ik weet het niet” haal je diep adem (nogmaals: vergeet stress, zorgen en onzekerheden), houd je pendel vast en zeg: “Laat me “ik weet het niet” zien”.

Hetzelfde geldt voor “ik wil nu niet antwoorden”. Mocht je dit antwoord in de toekomst krijgen, dan zal dat waarschijnlijk komen omdat je vraag niet accuraat genoeg is. Stel je vraagt: Is deze persoon de juiste voor mij? en hij geeft dit antwoord aan, probeer je vraag dan te specificeren. Wat bedoel je precies met je vraag, waar komt het vandaan?

In een notendop is het dus heel belangrijk je vragen makkelijk en concreet te houden – tevens een goede oefening om je gevoelens wat minder complex te maken 😉 Let wel op: de vier bewegingen zijn altijd hetzelfde, maar het verschilt per persoon welke beweging bij welk antwoord hoort.

De pendel - hoe het werkt - 3

Waar gebruik ik de pendel voor?

Je kunt de pendel gebruiken in iedere situatie waar je een antwoord op probeert te vinden. Je kunt er (bizar, maar waar) voorwerpen mee vinden die je in huis kwijt bent. Probeer je vragen slim in te zetten (Zijn mijn sleutels in de gang? Zijn mijn sleutels in de keuken?). Je onderbewustzijn heeft namelijk vaak opgeslagen waar je iets hebt neergelegd.

Het liefste gebruik ik ‘m echter voor gevoelskwesties. Daarbij kun je je voorstellen dat je vragen stelt zoals: Wil ik in het buitenland wonen (liefste met specifieke locatie)? Wil ik kinderen? Wil ik een huis kopen? Wil ik meer dan één kind? Wil ik die carrièrestap maken? Wil ik bij mijn vriend blijven?

In feite kan de vraag niet gek genoeg zijn: het kan je namelijk altijd duidelijkheid geven over dat wat je daadwerkelijk voelt. Je kunt er op deze manier achter komen wat je écht wilt.

Wat voor pendel heb ik nodig?

Je vraagt je nu vast af welke pendel geschikt is voor jou. Het antwoord hierbij is (alweer) aardig simpel: je moet een pendel uitkiezen die goed voelt voor jou. Zorg dat je innerlijke kind wordt aangetrokken tot de steen en je intuïtie en onderbewustzijn zich goed voelen bij de keuze die je maakt.

Schijnbaar kan het ook werken om verschillende pendels op verschillende momenten te gebruiken. Je geest kan namelijk aangetrokken zijn tot een bepaalde kleur (en dus betekenis) voor bepaalde doeleinden. Als het gaat om vragen over de liefde en warmte (zoals het kiezen van een partner of beslissen om met elkaar verder te gaan of niet), zullen mensen liever een oranje of rode steen gebruiken. Als je op zoek bent naar veiligheid, word je misschien meer aangetrokken tot zwart. Zwart staat namelijk gelijk aan veilige energie. En als het gaat om je creativiteit, zul je waarschijnlijk sneller aangetrokken worden door een amethist.

Nogmaals: kies een pendel en kleur uit die voor jou goed voelt. Misschien vind je het fijn één pendel te gebruiken, misschien om altijd verschillende te gebruiken. Maar gebruik de pendel(s) dan ook echt alleen voor jezelf – leen ze niet (teveel) uit aan vrienden, dan kan de pendel namelijk in de war raken en zal jij ook weer moeten wennen aan je pendel.

Ontdek en vind het zelf uit – dat is het mooiste aan deze Q&A met je pendel!

Dus vertel, wanneer ga jij pendelen?

Lees ook:

Je kunt Zoë persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.