HOTSPOTS

Om te onthouden // De TonTon club

Ik houd van crowdfunding, het brengt mensen dichter bij elkaar en geeft iedereen met ideeën en dromen de kans om deze waar te maken. Een tijdje terug schreef ik in dat kader al over Boekhandel Over het Water, die mede dankzij crowdfunding tot stand is gekomen. Vandaag is het tijd voor de TonTon club! Afgelopen weekend sprak ik Jelle, één van de jongens achter dit mooie initiatief. Met nog maar een paar dagen op de teller (van crowdfundings-website voordekunst) en het financiële doel inmiddels behaald, belooft dit nieuwe project nu al een nieuwe hotspot te worden. De TonTon club is ‘de speelhal die Amsterdam al jaren niet meer heeft en eigenlijk nooit heeft gehad’. Jawel, in het hart van de Wallen, achter de Oude Kerk, zit vanaf volgend weekend een club waar het spel centraal staat.

tonton

Op wie richt de TonTon club zich? Ik denk bij een arcade/ speelhal namelijk al snel aan hardcore gamers, met name jongens… of zie ik dat verkeerd?
“Kort gezegd is de TonTon voor iedereen die houdt van het spel. De hardcore gamers komen aan hun trekken, maar ook de minder serieuze gamers die een bewuste kast herkennen van een vakantie in Spanje worden op hun wenken bediend. We spelen heel erg in op nostalgie. Kasten als Mortal Kombat en Daytona USA hebben de kracht om je weer een kleine jongen te laten voelen. Omdat we naast deze kasten uit de jaren ’90 ook kasten hebben uit de jaren ’70 en zelfs terug gaan tot de jaren ’20, moet het ook voor andere generaties tot de verbeelding spreken en is de TonTon Club ook zeker voor hen een bezoek waard. Naast deze ‘oude’ machines kunnen bezoekers zich ook vergapen aan de programmering van de maak machines van bijvoorbeeld Sam van Doorn en Tim Knapen. De laatste heeft de GODMODE gemaakt, een oude printer die zo geprogrammeerd is dat hij jouw tekening tot leven kan brengen. Dit moet je echt ervaren en je laten verrassen. Deze verwondering maakt geen onderscheid tussen sekse en is dus interessant voor jongens, meisjes, dames en heren.”

En mocht je nou even geen zin hebben in spelletjes..?
“Je kunt de TonTon club ook bezoeken voor een biertje en een hotdog of een koffie en een donut. Wij werken samen met Raoul en zijn Amsterdam Common, onder andere bekend van Taco Tuesday in café Struik. Dus ook als je hoofd niet naar een spelletje staat kan je ook in de TonTon terecht.”

Waar komt de naam TonTon eigenlijk vandaan?
“De naam TonTon komt van TON-y en Serdar TON-kas, de twee initiatiefnemers. Simpel als dat. De naam geeft daarnaast veel ruimte om leuke concepten omheen te bouwen. Zo willen we volgend jaar boottochten organiseren op de grachten met de varende picknicktafel genaamd de Ton Cruise.”

Genoeg mooie plannen dus! En qua locatie, waarom de Wallen?
“De Wallen lenen zich als de perfecte locatie als oudste entertainment district van de stad. Het is een ontzettend dynamische buurt en opereren op de Wallen tussen alle belanghebbende is een spel op zich. Een leuk spel, want we hebben nu al hele leuke banden opgebouwd met de meiden, de buurtbewoners, pandeigenaren en shoarmaboeren. Bovendien zijn we onderdeel van het project 1012.”

De TonTon club biedt ook werk en expositieruimte aan creatievelingen en kunstenaars, kan je daar wat meer over vertellen?
“Wij bieden een expositieruimte voor kunstenaars, waar machines kunnen worden bespeeld en dus direct worden getest. Ook willen wij in de maakplek van de TonTon club de ruimte en faciliteiten bieden om echt te gaan bouwen. Het eerste project waaraan hier gewerkt gaat worden is de airhockey tafel, geheel van hout en aangedreven door een bladblazer. Naast het faciliteren van een beta test plek en een ruimte om te werken, willen we fungeren als bruggenbouwer. We willen de machines koppelen aan relevante merken. Als er een match is tussen de doelstellingen van een merk en de kunstenaar, kan er een mooie merkactivatie worden bedacht en uitgevoerd. Wij hebben het creatieve eigendom van de kunstenaar hoog in het vaandel en hij of zij zal altijd het laatste woord hebben.”

De opening is 13 september en daarna is er een after-openingsparty, wat kunnen we verwachten tijdens de opening?
“Vrijdag de 13e gaan wij inderdaad voor familie en genodigden open. Zaterdag doen we dit nogmaals over voor iedereen die geen familie is maar we er absoluut bij willen hebben. Omdat wij maar een beperkte capaciteit hebben, hebben we gekozen om het te spreiden door middel van een openingsweekend. Wat kan je verwachten? Veel gelach, veel ontlading en gekkigheid! Wat betreft de machines kan ik een klein tipje van de sluier oplichten. De Pussy Shooter zal er staan, Sega’s Daytona USA is aanwezig en verder moeten jullie het gaan ervaren, dat is veel leuker! De afterparty is in OT301, en die heeft op 13 september een line-up geprogrammeerd die er niet om liegt:

  • de Mechanische Turk // even van het podium verdwenen en nu met een meer volwassen sound terug in de club;
  • Tom 8-bit Schivez // The Godfather van de matjesdisco trekt speciaal zn 8-bit jas aan;
  • Disco Bingo // hilariteit alom voor een volle lijn;
  • …en nog veel en veel meer!”

Thanks Jelle! Ik ben zelf met name erg benieuwd naar de GODMODE en heb mooie vakantieherinneringen aan airhockey, dus ook de houten versie hiervan maakt me nieuwsgierig. Hebben jullie ook zo’n zin gekregen in een spelletje? Kijk dan alvast op voordekunst voor alle achtergrondinformatie en om nog een donatie te doen nu het nog kan, like de TonTon club op Facebook en check OT301 voor tickets voor de afterparty (13 september vanaf 23.00 uur).

Let the games begin…!

tonton

PSsst —> Go West!
Aankomend weekend zijn overigens niet de Wallen, maar is West the place to be: op 7 en 8 september vindt namelijk 24H West plaats. Kijk hier voor het totale programma en vergeet West’ival (5 – 8 september) niet, dit jaar onderdeel van 24H West!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.