HOTSPOTS

Fijn Plekje // De Vegetarische Slager (A’dam en Den Haag)

Lupine teelt

Oké, ik houd van dieren. Laat dat duidelijk zijn. Het is recentelijk bekend gemaakt dat vegetariërs een 30 % kleiner ecologische voetafdruk hebben en tot 10 jaar langer leven dan vleeseters. Is dat even mooi meegenomen! Nu is er de verwachting dat een plantaardig dieet aan de vooravond van een grote doorbraak staat.

Nu eet ik al vanaf mijn dertiende geen vlees meer en ongeveer vanaf mijn twintigste levensjaar geen kip. Vis vind ik echter te lekker om te laten staan, maar ik eet geen tonijn en bestel geen yellow tail in een sushirestaurant. I’m doing my best.

Het is altijd verdomde lastig om boodschappen te doen met iemand die wel vlees eet (voor de persoon die vlees eet, bedoel ik dan hè). De schappen met vlees loop ik met snelle stappen voorbij en als je niet oppast, krijg je een preek. Ik ben best wel irritant als het aan komt tot boodschappen doen:

‘Weet je wel dat het plofkip is wat ze hier verkopen?’  

‘Weet je wel hoeveel e-nummers daarin zitten?’

Ooooh nee, met Elke naar de supermarkt gaan is geen pretje. Laat mij maar lekker alleen gaan, is mijn advies. Maar waar kun je mij nou wel mee naartoe nemen? Een biologische supermarkt, een zondagmarkt of… een vegetarische slager. Ja lieve lezers, een vegetarische slager. Halleluja! My prayers have been heard.

De Vegetarische Slager is begonnen met een vestiging in Den Haag en heeft nu meer dan 1000 verkooppunten, waardoor je hun producten inmiddels ook bij de supermarkt kunt vinden. Sinds oktober zit er ook een vestiging aan de Rozengracht in Amsterdam. Ik hoorde al wat maanden geruchten en ik was dan ook bij de opening aanwezig. Ik keek mijn ogen uit: ‘alles kan je hier krijgen’, is wat ik dacht. Van vegaworst tot aan pasteitjes. Heaven on vega earth. Je kunt er overigens ook heerlijke biologische sapjes, groente en fruit en heerlijk brood vinden.

Vegetarische Slager Yakitori Spiesjes

Mis je dan toch die gehaktbal die je oma vroeger maakte? Geen probleem, hier kun je het kopen – alleen helemaal zonder vlees! Top!

Vegetarische Slager Gehacktballen

Er worden overigens ook kroketten, shoarma- en saucijzenbroodjes verkocht. Deze drie gerechten worden op basis van de lupine plant gemaakt. Deze groeit op biologische bedrijven in Nederland. Deze plant kan worden geteeld zonder gebruik te maken van chemische middelen en kunstmest. De Vegetarische Slager is dus ook behoorlijk duurzaam.

Kroketten

Vegetarische Slager Lupinepicknick

Als mensen minder vlees gaan eten, zal dit een enorm voordeel opleveren in termen van efficiency, dierenwelzijn, natuur, milieu, klimaat, biodiversiteit en wereldvoedselvoorziening op een ongeëvenaarde schaal. Runderen stoten methaan en lachgas uit, dit zijn broeikasgassen die 25 respectievelijk 310 keer zo sterk zijn als CO².  Koeien, varkens en kippen veroorzaken een groot mestoverschot, waardoor grond(water) vervuild wordt.  Ook is de pluimveehouderij groot veroorzaker van fijnstof, wat schadelijk is voor de gezondheid.

Als dit je allemaal niets kan schelen, ga dan gewoon eens langs om het in ieder geval te proberen. En geloof me, smaakbeleving staat hier centraal. Ik zou zeggen: neem eens een kijkje en oordeel zelf.

De Vegetarische Slager
Spui 167A, Den Haag
Rozengracht 217, Amsterdam
Baron G.A. Tindalstraat 148, Amsterdam
Ga naar de website van De Vegetarische Slager Amsterdam, de algemene website of de webwinkel
Bekijk de andere verkooppunten hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.