KUNST & CULTUUR

Leesvoer // De Frisse Neus

DeFrisseNeus1

Je zou denken dat de tijdschriftenwereld vol zit. Ik moet eerlijk zeggen, dat denk ik ook, als in in de boekhandel sta en naar de gigantische muur vol tijdschriften kijk. Ik weet vaak niet waar te beginnen met zoeken en pak automatisch mijn favoriete namen er weer uit. Maar het is toch ook leuk om weer eens wat nieuws te zien en te lezen. Ja! En dat dacht Lucas van Hapert dus ook.

Lucas is grafisch vormgever en speelde al een tijdje met het idee om een tijdschrift te maken. Hij wilde de mensen die om hem heen met leuke dingen bezig zijn, goede tips hebben en interessante meningen geven, een podium bieden. Schrijven, illustreren, ontwerpen, noem maar op, gewoon met een groep mensen een mooi en tastbaar eindproduct maken. De vormgeving en het produceren van het blad heeft Lucas, samen met zijn vriendin Tessa Kwee, zelf gedaan. Et voilà, zo zag tijdschrift ‘De Frisse Neus’ afgelopen zomer het levenslicht!

DeFrisseNeus3

DeFrisseNeus2

DeFrisseNeus4

Het eerste nummer was een verzameling van allemaal fijne verhalen, die je ook met elkaar deelt als je gezellig in de kroeg staat. Lekker weglezen dus. Wat was ik enthousiast! Ten eerste over het initiatief, ten tweede over de vormgeving en ten derde over de inhoud. Wat was het een leuk blad! [Voor de oplettende onder ons; je hebt ‘m inderdaad kunnen inzien en kopen bij de afgelopen Moderne Hippies Markt!]

Het zomernummer was een succes en kreeg gelukkig al snel een vervolg: het herfstnummer. Deze is inmiddels uit en met trots mag ik melden dat er ook een stuk van mij in staat! Ik heb een ode aan Nederland geschreven. Dit stuk komt vast ook een keer op deze site.. maar voor nu wil ik alle nieuwsgierigen, niet alleen naar mijn stuk natuurlijk, maar vooral naar het tijdschrift verwijzen. Het is weer een pareltje, dus na het lezen ook gewoon leuk om op de koffietafel neer te leggen.

DeFrisseNeus_herfst

‘De Frisse Neus’ zal elk kwartaal een nieuw nummer uitbrengen. Elk kwartaal een tijdschrift met als gouden regel dat het voor, door en met mensen gemaakt moet worden die om Lucas en Tessa heen staan en dat die groep zijn eigen standaard is. Zolang zij de inhoud de moeite waard vinden, zijn er wat hun betreft vast meer mensen die het leuk vinden. En dat klopt wat mij betreft!

Lezen? ‘De Frisse Neus’ is via hun eigen website te koop, maar ook in de winkel van Kapitaal en in SETbuurt te Utrecht.

Maar daarnaast wil ik jullie ook even wijzen op hun Facebook pagina waar je iets leuks achter kan laten en op de websites van Lucas en Tessa zelf, want zij maken nog veel meer mooie dingen! Enjoy!