Recept: Lunch // Quinoa salade met goji besjes
Quinoa is op het moment ‘zo’n ding’, dat het voor de early adopters misschien al oud nieuws is. Mocht je er niet helemaal in thuis zijn, wat is quinoa? Het is een plant, waarvan de zaadjes ongeveer 2 mm klein zijn. Deze kleine zaadjes, welke een vliesachtige buitenkant en een witte, rode of zwarte binnenkant hebben (ligt aan het ras) noemen we quinoa (spreek uit: kien-o-wa). De zaden zijn al honderden jaren een belangrijke voedselbron in Zuid-Amerika. Het is een voedzame vervanging van bijvoorbeeld rijst, couscous, aardappelen en pasta. Quinoa lijkt wat betreft eiwitsamenstelling sterk op melk: alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans. In vergelijking met granen is quinoa rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Grootste voordeel: het is glutenvrij. Grootste nadeel: de zaadjes hebben een specifieke structuur en er zit niet zoveel smaak aan. Je moet dus wel van écht gezond eten houden en experimenteren met het op smaak brengen van je gerecht.
Daarbij help ik je natuurlijk graag :). Een heerlijk recept, die ook perfect is tijdens een detox weekje. Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 150 gram quinoa
- 1/2 venkel
- 1 appel
- 1/4 ananas
- 1 bos peterselie
- 2 eetlepels hennepzaden
- 100 gram goji bessen
- 100 gram cranberries (gedroogd)
- 1 limoen
- 2 eetlepels kokosolie (optioneel)
- 50 gram inca bessen (optioneel)
Bereid de quinoa zoals op de verpakking. Snijd de venkel, appel en ananas in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn. Doe dit allemaal bij elkaar in een grote kom en doe hier het sap van de limoen bij, evenals de goji besses, cranberries en optioneel kokosolie en inca bessen. Meng het goed door elkaar en verdeel het over twee borden. Een lekker glas kokoswater erbij en je bent helemaal klaar. Enjoy!
Wil je op de hoogte blijven van mijn recepten en tips? Volg me dan op Instagram, volg mijn RAW Pinterest Board of bezoek mijn foodblog. Bekijk al mijn recepten voor Moderne Hippies hier.