ETEN

Duurzaam ondernemen // Groene ijsjes

Homemade, duurzaam & vegan ijs dat wordt verkocht in een hippiecaravan aan het strand van Noordwijk. You got me! Nadat ik drie uur heb gekletst met eigenaresse Yvonne (en net zoveel ijsjes heb geproefd, ik moet natuurlijk wel goed research doen), roept een kleuter dat hij dit ijsje nóg lekkerder vindt dan Smurfenijs. Nou, dan heb je het gemaakt. En dan kent hij nog niet eens het bijzondere verhaal achter Vanthilly.

duurzaam-ondernemen-vanthilly-001duurzaam-ondernemen-vanthilly-002

duurzaam-ondernemen-vanthilly-003 Yvonne is afgestudeerd in internationaal recht en werkte bij de Verenigde Naties in New York mee aan het bereiken van de Global Goals. Dit project gaf haar een wereldwijde helikopterview over duurzaamheid. Ze realiseerde zich dat ze als jurist helemaal achteraan de keten stond om verschil te kunnen maken in de wereld. Op dat moment dacht ze terug aan een ellendige tentamenweek waarin ze the magic words sprak: ‘Ach weet je, als ik het niet haal, kan ik altijd nog ijsjes gaan verkopen op het strand. Dan heb ik in ieder geval maximale vrijheid!’ And so she did. Maar dan wel op een eerlijke en duurzame manier.

duurzaam-ondernemen-vanthilly-004

duurzaam-ondernemen-vanthilly-005duurzaam-ondernemen-vanthilly-006

duurzaam-ondernemen-vanthilly-007duurzaam-ondernemen-vanthilly-008Na dit life-changing moment ging ze op volle kracht vooruit. Ze kocht bij Better World Books de boeken van Ben & Jerry’s, ging ijsproeven bij alle bijzondere ijssalons van NYC (dirty job) en schreef zich in voor de enige echte ijsopleiding: de Gelato University in Italië. ‘Want als je ijsjes maakt, moet je ook je eigen recepten kunnen schrijven.’ En dat doet ze in haar eigen (top secret) Vanthilly kookboek, vol food pairing tips en geheime brouwsels.

Ijsjes maken, check. Nu nog duurzaam. De ijsmachines zijn tweedehands en werken op groene stroom. De chocolade is fair trade en de melk (voor de niet-vegan ijsjes) komt van een biologische zorgboerderij. Kreupele kiwi’s en andere buitenbeentjes van de plaatselijke groenteboer zorgen voor minimaal 65% fruit in de verpakkingsloze ijsjes. Zelfs de pen waarmee ze contracten ondertekent, is gemaakt van een gerecyclede plastic fles. En daarmee is Vanthilly ook meteen een experiment: hoe is het om 100% duurzaam te ondernemen? Wat maakt het leuk en waar loop je tegen aan?

Ook de sociale missie is volbracht: Yvonne reist in de winter naar ontwikkelingslanden om daar van een deel van de omzet van Vanthilly samen met jongeren duurzame ijsbedrijfjes op te richten. Iets met droom en een baan…

duurzaam-ondernemen-vanthilly-009duurzaam-ondernemen-vanthilly-010duurzaam-ondernemen-vanthilly-011duurzaam-ondernemen-vanthilly-012duurzaam-ondernemen-vanthilly-013duurzaam-ondernemen-vanthilly-014

Elk ijsje is handgemaakt en dus uniek. Yvonne probeert met smaken uit de natuur bijzondere creaties te maken. Mijn favoriet? Meloen-limoen-munt-sorbet. Maar of die er de volgende keer ook is? Dat ligt aan de hoeveelheid ‘mislukte’ meloenen van de groenteboer!

De Vanthilly foodtruck staat in de zomermaanden op foodfestivals en in de duinen van Noordwijk. Ook geeft Yvonne workshops op haar Green Gelato Academy. Mocht je na het eten van één ijsje een heftige Vanthilly-verslaving ontwikkelen (begrijpelijk): zelfs een ijs-abonnement is mogelijk. Welkom in de hemel.

Liefs, Suus

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.