Duurzaam scheren met een ouderwets krabbertje

Welkom in de Natuurlijke Schoonheidssalon! In deze rubriek vind je tips en reviews over natuurlijke, biologische, dierproefvrije en/of vegan cosmetica en verzorgingsproducten.

Sinds een tijdje is de ‘zero-waste lifestyle’ mij gaan interesseren. Niet dat ik daar al ben (of ooit zal zijn), maar het zorgt er wel voor dat je over bepaalde gewoontes gaat nadenken. Zo koos ik vaak gedachteloos voor wegwerpproducten. Zo ook wegwerpscheermesjes, wat allemaal onnodig plastic de wereld in helpt als je erover nadenkt. Nadat ik hoorde dat ‘ouderwets’ scheren met een krabbertje niet alleen milieuvriendelijker, maar ook een beter resultaat en minder irritatie geeft, besloot ik duurzaam scheren een kans te geven.

Via Marloes van Visagist op de Fiets bestelde ik een ouderwets krabbertje, in het Engels ook wel ‘safety razor’ genoemd. Je kunt ook kiezen voor een vintage modelletje. Deze metalen scheermessen gaan namelijk heel lang mee.

Duurzaam scheren

Er is een hardnekkige fabel dat je jezelf gemakkelijk snijdt met een safety razor/krabbertje. Ik ben zelf één van de meest onhandige mensen die ik ken en het is mij nog niet gelukt om mezelf te snijden tijdens het scheren. Ik scheer met het krabbertje niet alleen mijn benen, maar ook oksels en bikinilijn zonder problemen. Enkele tips wanneer je scheert met een krabbertje:

  • Door vooraf te douchen maak je de huid alvast warm/soepel om deze voor te bereiden op een scheerbeurt.
  • Gebruik een speciale scheerzeep of crème, zelf vind ik de scheercrème van Lush fijn (ook al denk ik stiekem dat dit een mannenscheercrème is).
  • Trek tijdens het scheren de huid goed strak, zeker bij oksels en bikinilijn, ook kunnen de knieën een verraderlijke plek zijn.
  • Scheer met deze scheermesjes liever kleine stukjes dan lange halen, de krabbertjes bewegen namelijk niet mee met de contouren van je huid en je moet dus zelf bijstellen.
  • Ik laat zelf altijd de wasbak vollopen met lauw water om tussendoor het mesje steeds even schoon te maken. Je kunt ook een scheerkom gebruiken.

Als je liever kijkt, vind je hier een filmpje met instructies:

https://www.youtube.com/watch?v=60QrO05EVMg

Toegegeven, je moet er wel eventjes voor gaan zitten. Hoewel ik merk dat je daar ook steeds handiger in wordt. Zie het als een vorm van mindfulness;)

Aankomende maand kan je via Marloes een krabbertje met 15% korting bestellen door te vermelden dat je via Moderne Hippies komt. De actie loopt tot en met 15 juli 2016.

Wie van jullie is er nog meer benieuwd naar scheren met een krabbertje? Of ken jij andere methoden van duurzaam ontharen? Of onthaar je helemaal niet, dat kan natuurlijk ook! Laat het me hieronder weten in de reacties.

Liefs, Iris

Je kunt me persoonlijk volgen op mijn blog, Facebook, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Meer lezen in de Natuurlijke Schoonheidssalon? Klik hier.

7 reacties

Irene -

Hola, even een vraagje. Ik ben sinds kort begonnen met t krabbertje en mijn benen scheren gaat prima, maar mijn oksels toch echt wel lastig. Daarnaast na 1x mijn benen te hebben geschoren, kan t mesje toch niet al niet meer scherp zijn?!? Ik ben nu begonnen met derby mesjes, omdat ik t een beetje eng vond om heel scherp te beginnen. Dus hoe ervaren jullie dat en tips voor het scheren v oksels en andere lastige plekken?

Paul Kox -

Er scheert inderdaad niets beter dan een krabbertje,een dubbelzijdig scheermesje,een potje scheerzeep een een kwast is voldoende .Het is duurzaam en gaat jaren mee.Ik ga zelf voor de diervriendelijke synthetische kwast.Scheren en verzorgen zoals ze dat vroeger deden was zo gek nog niet.Goed om te zien dat we weer goed bezig zijn!!

Daphne -

Ik gebruik een safety razor sinds een paar maanden en ik ben erg tevreden. Het is even wennen (en ik moet toegeven dat ik mezelf al wel een keer gesneden heb), maar het resultaat is erg goed. Daarnaast is het veel goedkoper (100 mesjes via amazon voor 10 euro) en natuurlijk zero-waste!

Ik scheer zelf niet onder de douche, omdat ik dan minder stabiel sta en je iets minder je aandacht erbij kan houden. Maar naast de wasbak (om af en toe je mesje om te spoelen) heb ik mijn gehele benen en oksels binnen 10 minuten gedaan. Let wel op dat je er de eerste paar keer even de tijd voor neemt: haast is nooit goed. En zet je mesje natuurlijk buiten het bereik van kinderen en huisdieren etc.

Nog een laatste tip: ik gebruik kokosvet in plaats van scheerschuim. Gegarandeerd zachte benen!

Britt -

Fijn artikel! Kun je met dit mesje ook scheren terwijl je onder de douche staat?

Anna -

Inspirerend om hierover te lezen! Hier had ik namelijk nog nooit over nagedacht. Het ziet er ook nog eens veel mooier uit dan zo’n plastic roze ding. Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden!

Iris -

Goed om te horen, ben benieuwd naar je ervaringen Andrea!

Andrea -

Ik heb al een tijdje een krabbertje liggen, maar ik moet ‘m nog altijd gaan proberen! (heb nog oude mesjes liggen en die wilde ik eerst even gebruiken) Ik ben na het lezen van dit berichtje extra benieuwd!

Reageer ook