Duurzame muziek // The Green Tour van Florian Wolff

Op een warme zomeravond hoor ik hem voor het eerst zingen: Florian Wolff. Er is een sfeerverhogend kampvuur, een heldere sterrenhemel en een enthousiast publiek. Rustige nummers en fijne melodieën met hier een daar een rauw randje, prettig om naar te luisteren. Ieder nummer dat Florian ten gehore brengt komt echt binnen. Eenmaal thuis besluit ik wat research te doen naar zijn muziek en hem als persoon. Ik ben getriggerd en benieuwd naar zijn verhaal en drijfveren. We raken in contact en besluiten elkaar offline te ontmoeten.

FLORIAN WOLFF moderne hippies-4

Het eerste wat mij opvalt als hij binnenstapt, is zijn rustige uitstraling. Geen druk gedoe, maar wel een enthousiaste verteller. Florian is van jongs af aan bezig met muziek. Zijn grote liefde vond hij uiteindelijk bij de basgitaar. Hij maakt muziek en geeft muziekles aan jongeren.

Maar niet alleen muziek houdt hem bezig, duurzaamheid is ook een grote leidraad in zijn leven. En wat is er mooier dan deze twee drijfveren combineren? Zo is de cover van zijn debuut-cd gemaakt van gerecycled papier en bedrukt met eco-vriendelijk inkt. And the story continues, want zijn muziek bleef niet onopgemerkt. Hij speelde onder andere in Paradiso, de Melkweg, Tivoli en op grote festivals als Indian Summer, Eurosonic en zes keer op Lowlands!

Tijdens deze optredens viel hem op hoeveel er backstage gebeurt. Belichting, stroomgebruik; dat moet toch allemaal enorm veel energie kosten? Zou er een mogelijkheid bestaan om dit duurzamer te maken? Na veel brainstormen, uittekenen en onderzoek was het concept voor The Green Tour een feit. Een mobiele stage die niet alleen draait op wind en zonne-energie, maar ook op energie die het publiek kan leveren! Florian benaderde bedrijven uit de duurzame sector en kreeg zonnepanelen, meerdere kleine windmolens en fietsinstallaties gesponsord. Tijdens de optredens wordt er gebruik gemaakt van LED verlichting en alles wordt vervoerd in een truck die rijdt op biobrandstof. En het allervetst is de ingenieuze fietsinstallatie: iemand uit het luisterend publiek kan plaatsnemen op een fiets en al trappend energie opwekken, waardoor de muziek uit de speakers komt! Benieuwd hoe deze Green Machine precies werkt? Op de site van Florian vind je een filmpje waarin duidelijk wordt hoe geweldig dit idee is.

FLORIAN WOLFF-20 moderne hippies

Voor de toekomst heeft Florian grote plannen. Het lesgeven vindt hij belangrijk, dus dit blijft hij zeker doen. Er komen nieuwe nummers uit en er wordt gewerkt aan een gloednieuw album. En de Green Tour krijgt een vervolg; wie weet loop je Florian deze zomer op een festival tegen het lijf. Daarnaast is hij ook te boeken voor events, zoals huiskamerconcerten. Hoe tof!

Prisca Visser is fotografe en storyteller. Ze is altijd nieuwsgierig naar verborgen verhalen en drijfveren. Ze ziet snel wat een unieke foto oplevert en de natuur heeft een ongekende aantrekkingskracht op haar. Je kunt haar prachtige foto’s zien op haar Instagram.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Reageer ook