DAGBOEK, KUNST & CULTUUR

Verbeter de Wereld // Doe mee aan Earth Hour

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken. 

Het begon in Sydney als een plaatselijk evenement en is uiteindelijk uitgegroeid tot de grootste vrijwillige actie ter wereld die opkomt voor het milieu. Jawel, het door het WWF geïnitieerde Earth Hour staat weer voor de deur!

Deze actie valt altijd op de laatste zaterdag van maart. Dat betekent dat morgen, vanaf 20:30 uur lokale tijd, mensen over de hele wereld alle lichten een uurtje uitdoen. Hoewel voor velen de wereld toch gewoon zal doordraaien, staan er hopelijk ook dit jaar weer honderden miljoenen mensen stil bij dit moment – zij die daartoe in staat zijn, en vaak zij die in de landen wonen die het milieu veel schade berokkenen.

Earth Hour is voor de participerende partijen vooral een signaal om aan te geven dat men zich zorgen maakt over de toekomst van onze planeet. Zoals iedereen weet, kunnen we niet langer op deze voet verder; planeet Aarde raakt uitgeput. We moeten dus op zoek naar duurzame oplossingen voor de problemen waar wij op dit vlak tegenaan stoten.

 

Landelijke activiteiten

Het landelijke Earth Hourevenement in Nederland vindt plaats in Utrecht, op het Domplein. Daar geeft DJ Ferry Corsten een vrij toegankelijk concert. Tijdens Earth Hour – tussen 20.30 en 21.30 uur – is de belichting van de Domtoren uit en zijn er akoestische optredens. Ook elders in het land zijn activiteiten. Zo is in Rotterdam een groot dansevenement en in de Groningse Martinikerk een klassiek concert bij kaarslicht. Ook meer dan vijfhonderd bedrijven doen mee aan Earth Hour. Dat varieert van restaurants die diners bij kaarslicht organiseren tot grote bedrijven als Eneco, Ikea-filialen, vestigingen van AkzoNobel en Schiphol die de lichten uitdoen.

Vooral de uitspraak “Every individual has the power to protect our planet” vind ik – hoewel hij lekker cheesy is – wel mooi. Ik ben nu eenmaal een idealist en ik ben er trots op. Dus kom maar op met dat uur zonder licht, dat is toch wel het minste wat ik kan doen voor Moeder Aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.