REIZEN

Een weekendje in Kopenhagen

Ga je naar Kopenhagen? Kijk in dit verslag hoe mijn weekend is verlopen en wat mijn must see’s & must do’s zijn!

Kopenhagen weekendje 1 - schiphol

Mijn vriend en ik vertrokken vorige week naar de bruisende hoofdstad van Denemarken. We waren er allebei zo’n 10 jaar geleden geweest, dus de toeristische highlights hadden we allebei wel gezien (hallo, zeemeermin!); dit weekend hadden we dus tijd voor de wat alternatievere wijkjes.

Duurzaam reizen - banner

Vlak voor vertrek kocht ik toch nog even een 100 % Kopenhagen boekje; mijn favoriete boekjes om mee te nemen op reis. De boekjes zijn geschreven door locals en daardoor word je echt naar de leukste plekjes gebracht. Daarnaast heb ik een berg aan tips gekregen van een paar van jullie, via de mail, op Twitter en Instagram, en had ik nog dit leuke overzicht aan tips van Maike. Ja, één ding was zeker: wij zouden het weekend wel vol krijgen.

Kopenhagen weekendje 2 - vloggen

Wij vlogen met Norwegian vanuit Amsterdam naar Kopenhagen, naar mijn idee een prima luchtvaartmaatschappij. Aangezien de website momenteel in het Nederlands én het Engels te lezen is, ben ik nu aan het vloggen in het Engels! Dat is nog een beetje wennen, maar ik ben ermee begonnen in Kopenhagen! Ik ga dus zeker weer meer doen met video.

Kopenhagen weekendje 20 - downtown hostel

Kopenhagen weekendje 21 - copenhagen downtown hostel

We sliepen vervolgens in het Copenhagen Downtown Hostel. Vooral qua ligging was dit een uitstekend verblijf: je zit echt middenin de stad! Ik zou het hostel alleen wel aanraden als je met vriendinnetjes zou gaan en lekker low-budget wilt overnachten in deze vreselijk dure stad. Er zijn stapelbedden en je kunt het onderste bed verlengen met een ander bed; op zich OK maar niet ideaal als je met je vriendje gaat dus! Ze hebben er een onbeperkt, relatief goedkoop ontbijt, een heel gezellige café beneden en een lounge-area buiten. Meer dan prima dus.

Aangezien we ’s avonds laat arriveerden en ik snotverkouden was, gingen we donderdagavond lekker vroeg naar bed…

Dag 1

Kopenhagen weekendje 3 - kompa 9

Kopenhagen weekendje 4 - kompa 9

Dat betekende wel dat we vrijdag de heeeeeeele dag hadden om te exploreren. En zo begonnen we onze vrijdagochtend lekker vroeg bij Kompa ‘9. We liepen vervolgens naar de binnenstad en ontdekten het fantastische interieurwinkeltje Notre Dame. We dronken een kopje koffie en aten worteltaart (schijnbaar moet je een worteltaartje eten als je in Kopenhagen bent) bij The Livingroom. Enkele straatjes rondom de ‘Kalverstraat’ van Kopenhagen waren echt ontzettend leuk om te zien. Best wel veel alternatievere, kleine zaakjes, en toch zo midden in de stad. Je kunt het vergelijken met het gevoel van de 9 Straatjes in Amsterdam.

Kopenhagen weekendje 6  - christiania

We vervolgden de route al lopend naar Christianshavn en toen waanden we ons even in ‘klein Amsterdam’ – zo wordt het ook echt genoemd. Het is begin 17e eeuw namelijk ook gemaakt door Nederlandse architecten! We vervolgden de route naar hippie-mekka Christiania, een sociaal experiment waar mensen hun eigen vrijstaat hebben gemaakt. Voor de toerist is het vooral leuk omdat je er kan blowen. Voor inwoners uit Nederland is het dus lang niet zo interessant; wij vonden de sfeer vooral grimmig en naar. Precies wat ik me van de vorige keer kon herinneren. Gelukkig kon ik er wel een sprookjesachtige foto maken… 😉

Kopenhagen weekendje 7 - mother

Kopenhagen weekendje 8 - mother

Na Christiania waren we al redelijk moe van het lopen over de gehele dag, en met het vooruitzicht van 2 dagen nog meer lopen, besloten we een toeristenfietsje te huren. Wist je dat de fietsen in Kopenhagen navigatie hebben? Navigatie, ja. Zoiets is dus echt alleen maar mogelijk in Scandinavië, denk je niet? Het was briljant! Ik voerde een volgend adresje in, zodat we in the Meatpacking District zouden belanden: Vesterbro. Na 20 minuutjes zaten we bij mother, een heel leuk Italiaans restaurantje middenin een verlaten, industrieel gebied. Wat een toffe wijk is dit! We hielden er een kroegentocht en gingen daarna ook nog naar Bang & Jensen en Mikkeler. We sloten de avond af bij Flottenheimer, een intiem restaurantje nabij ons hostel. Shitloads aan hotspots gezien, shitloads aan geld uitgegeven. What a day, what a day! Tijd voor bed.

Kopenhagen weekendje 9 - Bang en Jensen

Kopenhagen weekendje 10 - Mikkeler

Dag 2

We startten de tweede dag in Frederiksberg. Je ziet daar vooral vrijstaande huizen en villa’s die de wijk een chique uitstraling geven. Je ziet er echter ook veel theaters, cafés, restaurants en mooie winkels. De zon begon eindelijk te schijnen toen we hier liepen, dus we besloten naar Frederiksberg Have te wandelen, een prachtig en klassiek park in het hart van de wijk.

Kopenhagen weekendje 11 - Frederiksberg Have

De andere helft van de dag spendeerden we in Nørrebro en Østerbro. Nørrebro is de multiculturele wijk van de stad en is een wijk met buurtkroegen en winkeltjes. Er zitten veel hippe hotspots en de vibe is er echt weer heel anders dan de rest van de stad. Toen we de prachtige brug over fietsten vanuit de binnenstad, zagen we een heerlijk terras op het water liggen: Kaffesalonen. Daar moesten we liggen. Even bijkomen van alle nieuwe indrukken ;).

Kopenhagen weekendje 13 - fietsen

Kopenhagen weekendje 12 - Kaffesalonen

Bij Kaffesalonen hebben we misschien veel te lang gelegen, maar wat was het heerlijk. Waanzinnig uitzicht, fijne sfeer. Of kwam dat puur door het weer? Zou ik dan eindelijk eens beter worden?

De fiets stond misschien iets te lang geparkeerd naast Kaffesalonen (die kun je ook terugzetten natuurlijk, maar daar moet je dan wel zo’n oplaadpunt voor vinden). In het avonduur gingen we met dezelfde fietsen op weg naar Stedsans, in de wijk Osterbro: een restaurant op een dakterras waar ze hun eigen groente en fruit maken. Ik wilde hier heel erg graag eten, en het bleek absoluut te voldoen aan onze verwachtingen. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven omdat ik er zo’n fan van ben, dus lees die ook vooral hier terug. Wat mij betreft een absolute must do als je iets unieks wilt doen in de stad en de lokale bevolking wilt leren kennen.

Kopenhagen weekendje 15 - brug

Kopenhagen weekendje 14 - Stedsans

Want met die lokale bevolking vervolgden we de route in de nacht richting Ruby, een cocktailbar – om de hoek van ons hostel! Dat was toeval, maar stiekem wel heel erg fijn. Fietsje na de gehele dag huren weer ingeleverd (ja, ook daar hangt een stevig prijskaartje aan vast) en een laatste cocktail met onze nieuwe local vrienden doen. Hoe fijn! Het was zo gezellig, dat ik er niet eens foto’s van heb gemaakt…

Dag 3

Oei, als je de laatste avond erg laat in bed ligt en je moet vroeg uitchecken is een citytrip opeens zo doodvermoeiend. Ik moest denken aan m’n srprs.me trip naar Belgrado, eerder dit jaar, waar we juist totaal geen plannen hadden en niet eens wisten waar we naartoe werden gebracht. Hierdoor ervaar je ook geen stress en het gevoel dat je van alles moet zien. Door de combinatie van deze gedachten, redelijke vermoeidheid en toch nog steeds verstopte holtes, gingen we zo onze laatste uurtjes in: even geen plannen. Geen must see’s of must do’s. Gewoon chill, wanderen.

Kopenhagen weekendje 17 - brug

We besloten maar wat te wandelen, en stuitten op de Torvehallerne, een walhalla met allemaal lekker eten. Vervolgens liepen we weer naar het mooie water bij Norrebro en liepen we de wijk in, omdat we die eigenlijk niet heel goed hadden gezien de dag ervoor. (We waren te druk met liggen.) We stuitten tegen een vlooienmarkt aan, en daarmee waren alle tips van het weekend eigenlijk wel compleet (“Als je naar Kopenhagen gaat, moet je naar een vlooienmarkt gaan in het weekend!”).

Kopenhagen weekendje 19 - joe and the juice

Kopenhagen weekendje 16 - Vlooienmarkt

Het laatste half uurtje lagen we voor ons hostel, voor pampus, op de relaxte zitkussens. Smashed.

Kopenhagen weekendje 18 - kapot

We pakten onze koffertjes en namen op het vliegveld nog een heerlijke sandwich bij Joe & the Juice, een soort Coffee Company van Denemarken, maar dan alles healthy. Ze maken hier tosti’s met smörrebröd! En omdat we er zo gek op waren, namen we er gelijk maar twee. Die eten we binnenkort niet meer en man, ik mis die broodjes nu al. Echt waar. Wie gaat er een Joe & The Juice openen in Amsterdam?

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Kopenhagen was fantastisch. Ergens zo herkenbaar en toch zo anders. Wij hebben het echt enorm naar onze zin gehad! Onze portemonnee misschien iets minder. Ben jij er ook al eens geweest of zou je er graag naartoe willen gaan?