Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken. 

fairphone

Ik houd van ondernemers die echt iets willen veranderen in de wereld. Neem: Bas van Abel. Oprichter en CEO van Fairphone. Mocht je het gemist hebben: Fairphone is een mobiele telefoon die geproduceerd wordt met minimale schade aan mens én milieu.

Bas had een idee, en dat idee groeide uit tot een project binnen de Waag, een instituut dat investeert in creatieve technologieprojecten voor sociale ontwikkeling. Fairphone ontving funding van Waag, Stichting Doen en de NCDO. Na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs kwam daar nog eens 10.000 euro bij.

Het project Fairphone was born.

De toestellen van Fairphone bevatten conflictvrij tin en tantaal uit de Democratische Republiek Congo. Ze worden in elkaar gezet in een fabriek waar de arbeiders dankzij een speciaal opgericht fonds verzekerd zijn van een fatsoenlijk loon.

photo (3)

Over de telefoon zelf: Fairphone is een krachtig Android-toestel met een besturingssysteem met root access. Het toestel is geschikt voor Dual SIM, gemakkelijk te repareren en de belangrijkste reserveonderdelen zullen verkrijgbaar zijn via de Fairphone verkoopkanalen.

Wat ik ook erg opmerkelijk vind, is dat Fairphone veel openheid geeft over het materiaalgebruik, kostenspecificaties en zijn belangrijkste toeleveranciers. Dit lijkt vanzelfsprekend maar veel bedrijven en instanties schermen de werkelijkheid van productie vaak af. Overal kun je foto’s en informatie vinden over het productieproces.

fa

Bas van Abel zegt:

Als ontwerper vind ik het een gemis dat niemand ter wereld echt begrijpt hoe mobiele telefoons worden gemaakt. Als je niet weet hoe iets in elkaar zit, kun je het ook niet veranderen. Wie consumeert, bedrijft politiek … ten minste, als je een keus hebt. Met Fairphone wil ik consumenten die keus bieden en tegelijkertijd de lat in de sector hoger leggen. Wie deze telefoon aanschaft, sluit zich aan bij een beweging die productieprocessen echt kan veranderen.”

s

Wil jij ook een Fairphone? Ga naar de site en pre-order. De telefoon kost 350 euro inclusief BTW. Een deel van de winst wordt gebruikt voor de financiering van toekomstige verbeteringen.

Maar belangrijker; je bent dan een van de 35.000 mensen met een hele speciale telefoon die iets aan de wereld wilt veranderen.

Liefs, Elke