ETEN

Ei ei ei // Maar zijn we blij?

Het paasfestijn is in opkomst, en dan worden er weer veel eieren gekocht. Nu is er de verwachting dat we deze week 32 miljoen eieren gaan kopen, gemiddeld dus 2 eieren per persoon.

Maar welke eieren zijn goed, beter of duurzaam? We kunnen als consument kiezen uit maar liefst 20 soorten! Ik stond laatst perplex toen ik in de Albert Heijn weer eens bewust probeerde wat ‘goede’ eieren aan te schaffen en begon me ernstig af te vragen wat het verschil was tussen een ‘4 granen ei’, een ‘puur en vrij ei’ en een ‘buitenei’. Met 20 verschillende soorten is er keuze genoeg. Maar misschien wel te veel.

Wat is nu exact het verschil? Het blijkt eigenlijk heel simpel te zijn. De producenten van eieren proberen de aandacht te trekken met allerlei verschillende namen voor de eieren. Vooral een marketingtruc dus, en verwarrend voor ons consumenten. Er zijn eigenlijk maar vier verschillende soorten eieren:

1) Legbatterij-eieren: de kippen van deze eieren hebben geen fijn leven. Deze eieren worden gelukkig niet meer in ons land verkocht.

2) Scharreleieren: scharrelkippen hebben meer ruimte. Deze delen met z’n negenen 1 m². In de jaren ’80 was dit genoeg om bij ‘de meest duurzame eieren te horen’. Nu staan ze echter onderaan het lijstje, want…

3) Er zijn nu ook de vrije uitloop eieren van de ‘vrije uitloop kippen’: zij hebben nog meer ruimte.

4) En dan zijn er ook nog de biologische eieren: de kippen van deze eieren hebben zowel meer ruimte, maar krijgen daarnaast ook biologisch voedsel te eten.

Het is dus eigenlijk heel simpel. Je kunt kiezen uit: 1) de ruimte die de kip heeft, en 2) het voedsel wat ze krijgen. En dat kan je heel makkelijk zien aan de code op de eieren: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel. Een mooi ezelsbruggetje is: hoe lager, hoe beter.

Maak je keuze, en vrolijk pasen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.