KUNST & CULTUUR

Eropuit // Suite Novotel & Museumnacht Den Haag

Trust me: het runnen van een blog ain’t all fun. Toch heb ik mede door deze website alleen al dit jaar enorm veel leuke dingen meegemaakt. Ik sliep een nachtje in Rotterdam tijdens het International Film Festival, ik zat een dagje en nachtje in Den Bosch, ik ging naar de Midzomernacht in de Efteling, ik heb in een vogelhuisje geslapen en ik spendeerde een weekendje in Amersfoort met m’n beste vriendinnetjes. (En dan heb ik het nog niet eens over m’n buitenlandse tripjes gehad!) Het is alsof ik m’n eigen land door deze website nóg beter leer kennen. En eerlijk? Dat vind ik echt onwijs leuk. Niet alleen zodat ik nog meer leuke onderwerpen met jullie kan delen; m’n sociale leven outdoors heeft een boost gekregen.

Afgelopen weekend vertrok ik met le boyfriend op uitnodiging van Accor Hotels naar Den Haag. Het is dat ik er (nog) niks heb wat me ernaartoe brengt, maar ik heb altijd het idee dat ik meer dan prima in deze stad zou kunnen wonen. Ik vind de royale blik van de vele gebouwen en toch het nuchtere karakter van de inwoners gewoon iets hebben, naast dat ik dan 10 minuten van het strand zou wonen. Heerlijk.

Over Suite Novotel

We pakten de intercity van Amsterdam Centraal richting Den Haag Centraal en door tram 2 stonden we binnen no-time recht tegenover Suite Novotel; ons thuis voor de avond. Dit hotel is ideaal gelegen; hij staat middenin het centrum. En wauw, wat is het er mooi. De lounge/bar/ontbijtruimte is weids en ontzettend modern ingericht. Hetzelfde geldt voor de suites: kamers vallen vaak toch een beetje ’tegen’ qua ruimte, maar de kamers hier zijn groot. Ik voelde me er oprecht even thuis en had de hele zondag wel in het bed kunnen blijven liggen. Wat een luxe, schoon en fijn hotel is dit!

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 4

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 1

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 13

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 3

Ook het ontbijt was top! Basic maar meer dan prima. Mede door het interieur kan je op een of andere manier extra genieten. Er hangt aan het geheel een stevig prijskaartje (circa 100 euro per nacht) maar je zult er zeker niet door teleurgesteld worden.

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 2

Over het etentje in Léon & Raoul

Speciaal voor de gelegenheid was er een pop-up restaurant in Léon & Raoul; een super hippe conceptstore. Zo hip zelfs, dat de lokale inwoners er schijnbaar een beetje aan moeten wennen. Ben je bekend met de winkels Gekaapt en Hutspot in Amsterdam? Dan voel je je hier gelijk thuis. Ik ben in ieder geval helemaal fan. Zeker een aanradertje als je eens in Den Haag bent.

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 18

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 17

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 16

Geregeld hebben ze er een pop-up restaurant. Best wel een gekke gewaarwording; opeens eet je temidden van allerlei spul wat te koop is. De chefkok van restaurant Basaal had in samenwerking met Kaas & Worst een overheerlijk menu van 3 gangen samengesteld voor 25 euro. De kaart stond al vast, maar het kon prima aangepast worden toen ik door had gegeven dat ik liever vegetarisch at. Met een goed gevuld maagje en veel inspiratie voor ons interieur was het dan eindelijk tijd voor waar we eigenlijk voor gekomen waren…

Over de Museumnacht

Vanaf 20.00 uur was het namelijk tijd voor de Museumnacht! Een event wat mij inmiddels meer dan bekend is; in Amsterdam wordt inmiddels flink wat jaren N8 georganiseerd. Omdat ik het in Amsterdam inmiddels wel een beetje ken, vond ik het extra leuk deze nacht eens mee te maken in een andere stad. Hoe zouden ze het hier aanpakken? Hoe is de sfeer?

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 23

We begonnen onze nacht in de Tweede Kamer, want je bent in Den Haag of niet, toch? Verwachting: theatergroep in de Tweede Kamer die iets voordraagt. Realiteit: Uitleg en Q&A over de Tweede Kamer. Ookal was het best wel tof om eens van binnen te zien, hadden we verwacht dat de boel iets kunstzinniger zou worden opgesteld. Het is niet voor niets Museumnacht.

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 21

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 19

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 10

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 9

We vervolgden de route naar de Koninklijke Schouwburg voor ‘The Artist Experience’. Verwachting: theatergroep die heel hard voor ons klapt of ons juist gaat uitlachen. Realiteit: een lege zaal waar we ‘gewoon’ even backstage mochten kijken hoe het eruit zag. Wellicht waren we door het plaatje op de website (weer) op het verkeerde been gezet…?

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 22

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 24

Hmm.. Misschien ging ik er met teveel verwachtingen heen zoals ik het ‘ken’. Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat ik in Amsterdam niet voor het museum zelf moet komen, maar voor de entertainment eromheen. Deze twee locaties deden het juist precies andersom 🙂 Niet erg, maar de algemene levenswijsheid geldt ook hier: geen verwachtingen hebben.

Daarna vervolgden we onze route naar Escher in het Paleis. Een museum waar ik juist niet (per se) voor de entertainment heen wilde, maar dat gewoon al heel lang op m’n to-do lijstje staat. Het is alleen een typisch slachtoffer van ‘het komt er maar niet van’. Escher in het Paleis had het tijdens de Museumnacht alleen juist he-le-maal begrepen. Met een DJ in de welkomsthal, workshops en dansgezelschap middenin het museum was er genoeg entertainment waardoor het museum nog vetter ervaren werd. In het museum was het druk – maar niet te – om tegelijkertijd lekker rond te dwalen en geïnspireerd te raken door mastermind M.C. Escher. Wauw, wat mogen wij trots zijn op zijn werk en nalatenschap.

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 7

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 6

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 5

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 8

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 11

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 12

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 14

Suite Novotel Museumnacht Den Haag - 15

Voldaan, maar toch wat moe, moesten we concluderen dat het na dit museum alweer 00.30 uur was. En dat betekende: net te weinig tijd om naar nog een museum te gaan. En dat snap ik dus niet: waarom heet het Museumnacht, terwijl we er in de avonduren welkom zijn? Waarom niet gelijk even doorgaan, tot in ieder geval een uurtje of 02.00 of 03.00? Dan doet het zijn naam tenminste een beetje eer aan. (Dit gedeelte heb ik in Amsterdam overigens ook nooit begrepen.)

Conclusie: veel te weinig tijd, maar wel een gezellige avond. En een heerlijke overnachting. Al met al was het een zeer succesvol uitje en kijk ik weer voldaan terug naar een cultureel weekendje. Perfect als leuke date en extra leuk als je de stad nog iets beter wilt leren kennen.

Wat vind jij van de Museumnacht? Zou je er een keer naartoe willen gaan?

review