KUNST & CULTUUR

Foto’s met een verhaal // The New York Times Magazine

Ik heb een zwak voor één bepaalde kunstvorm: fotografie. Hoe dat komt weet ik niet, maar ik kan uren gefascineerd kijken naar foto’s die een verhaal vertellen. Mocht je dat nou ook hebben, of gewoon op een regenachtige zondag (en geloof me, die komen er nog wel aan) zin hebben in een cultureel uitstapje, ga dan naar het Foam. Tot en met 30 mei toont het namelijk een intrigerende expositie van foto’s uit The New York Times Magazine.

Wat deze foto’s zo bijzonder maakt, is de samenwerking tussen redactie en fotografen. Hoewel nieuwsfoto’s vaak als illustratie bij het verhaal worden gezien, lukt het The New York Times Magazine telkens weer om beeld en inhoud samen te laten smelten en elkaar aan te vullen. De expositie bestaat uit elf delen die elk een bijzonder project uit de Times beslaan. En ook al is ‘nieuws’  telkens weer anders, sommige evenementen blijven terug keren. Denk aan bijvoorbeeld een WK of de Olympische Spelen. Zie daar dan maar eens wéér een originele reportage over te maken. De fotografen lukt dat en in deze expositie zie je hoe. Het proces wordt uitgelegd aan de hand van zowel tekst als werkafbeeldingen en korte videofragmenten.

Let wel, het gaat naast dit soort prachtige sportfoto’s en modereportages ook wel gewoon over keiharde oorlogsfotografie. Foto’s waar een hoop mensen misschien liever hun ogen voor sluiten.

Als je net als ik gefascineerd raakt door de verhalen achter deze beelden en meer wilt weten, is een bezoekje echter zeker de moeite waard. En anders sla je gewoon dat deel over, er zijn immers elf onderdelen.

Je vindt Foam op de Keizersgracht 609 in Amsterdam en is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag en vrijdag zelfs nog wat langer; dan kun je langsgaan tot 21.00 uur. Voor meer informatie zie: http://www.foam.org.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.