REIZEN

Travel Diary: Corfu, Griekenland // Do’s and Don’ts

De afgelopen twee weken ben ik op vakantie geweest naar Corfu, een Grieks eiland dat behoort tot de Ionische eilanden. Ik heb het daar onwijs naar m’n zin gehad en baal er stiekem wel heel erg van dat ik alweer thuis ben. Ik heb heel veel van het eiland gezien en ben veel dingen tegengekomen die ik zou aanraden als je naar Corfu op vakantie gaat, of juist zou afraden. Deze do’s and don’ts deel ik dan ook graag met jullie in de vorm van een fotodagboek.

Corfu 1

In een van de eerste dagen zijn we naar het Canal d’Amour geweest. Dit is een rotsformatie die door de jaren heen een indrukwekkende vorm heeft aangenomen. Men zegt dat wanneer je als stel door het “kanaal” zwemt of vaart, je voor de rest van je leven bij elkaar zult blijven. Wij hebben eerst rondom het Canal d’Amour gewandeld en vervolgens hebben we een waterfiets gehuurd en zijn we er doorheen gevaren. Het uitzicht dat je vanuit het water hebt is weerzinwekkend! Het Canal d’Amour ligt in Sidari (het noorden van het eiland) en is zeker de moeite waard.

Corfu 2

Wanneer je op Corfu bent is het zeker aan te raden om een paar dagen een scootertje te huren en het eiland te verkennen. Wij hebben een aantal ontzettend mooie tochten gemaakt, waarbij we door verschillende prachtige, pittoreske dorpjes zijn gereden. Bovenstaande foto is genomen in het dorpje Episkopi. Ookal verdwaal je niet snel op het eiland en worden de meeste plaatsen redelijk goed aangegeven, het is wel aan te raden om een kaart van het eiland te kopen. De grote wegen op Corfu zijn redelijk goed, al moet je natuurlijk wel rekening houden met gaten in de weg. Daarnaast kunnen sommige bergwegen vrij link zijn. Absolute don’t: hard rijden en rijden zonder helm. Naast het feit dat beiden levensgevaarlijk zijn, is de politie op Corfu extra alert op toeristen die rijden zonder helm.

Corfu 3

Wanneer je een scooter of auto hebt gehuurd, doe je er goed aan om een ritje te maken naar Pantokrator. Dit is de hoogste berg van Corfu. De rit ernaartoe is prachtig en vanaf de top heb je uitzicht op Albanië, het vasteland van Griekenland en het hele eiland. Let er wel op dat je genoeg brandstof hebt! De steile bergwegen vergen veel brandstof en de tocht omhoog duurt zeker een uur. Op de route liggen geen tankstations.

Corfu 4

Je kunt niet naar Corfu zonder een bezoek aan Paleokastritsa. Deze badplaats kenmerkt zich door twee grote baaien met bizar helder water, gescheiden door een schiereiland met een klooster. Deze plek is echt een paradijs op aarde. Wij hebben hier wederom een waterfiets gehuurd (goedkoop, sportief en millieubewust) omdat er in Paleokastritsa een aantal stranden zijn waar je alleen vanuit het water kunt komen. Zoals je op de foto kunt zien, zijn waterschoenen absoluut aan te raden. Corfu bestaat namelijk voor het grootste deel uit kiezelstranden.

Corfu 7

Corfu 5

Aan het begin van Paleokastritsa ligt La Grotta, een bar die is gebouwd op de rotsen. Vanaf de weg ga je met trappen naar beneden en kom je uit bij de bar. La Grotta is een absolute aanrader. De baai heeft ontzettend helder water waar je in kunt zwemmen en er is zelfs een duikplank. Voor de waaghalzen is er de mogelijkheid om langs een rots omhoog te klimmen en kennis te maken met cliffdiving. Naast een ruime keuze in dranken (ze hebben bijna 50 soorten cocktails!) kun je er ook eten en gebruik maken van de zonnebedjes. In het hoogseizoen is La Grotta knetterdruk, in het laagseizoen valt dat reuze mee.

Corfu 8

Wij verbleven in Acharavi, een dorpje gelegen in het noorden van het eiland op circa 30 kilometer afstand van de hoofdstad. In Acharavi heb ik zowaar een food hotspot ontdekt! Met mijn verjaardag wilden we uit eten in een echt goed, Grieks restaurant dus vroegen we een local om advies. Zo kwamen we uit bij The Pumphouse. Dit restaurant wordt gerund door twee broers, Giorgos en Spiros, en het is het enige restaurant dat het hele jaar openblijft. Voor inwoners van Acharavi en omstreken is The Pumphouse ook the place to be. Heerlijk eten, vriendelijk en betrokken personeel en een topsfeer! Voor de ultieme ervaring ga je er op zaterdag heen, dan is er namelijk live muziek.

Corfu 9

Tussen Acharavi en Sidari, ligt het vissersdorp Roda. Vanuit Acharavi kun je via het strand naar Roda lopen. Het is leuk om dit ’s avonds te doen, je hebt dan goed zicht op de zonsondergang. Roda is iets drukker dan Acharavi en heeft tevens een zandstrand.

Corfu 13

Natuurlijk moet je ook een keer een tripje maken naar de hoofdstad van Corfu, Kerkyra (ook wel Corfu Town genoemd). Kerkyra heeft een rijke geschiedenis en er is genoeg te zien. Kerkyra heeft twee grote forten, het oude fort en het nieuwe fort. Wij vonden het nieuwe fort een tegenvaller, er was niet veel te zien. Het oude fort daarentegen is een absolute must om te zien. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe het fort is opgebouwd en van bovenaf heb je prachtig uitzicht over de hele hoofdstad.

Corfu 15
Het uitzicht vanaf het oude fort.

Corfu 10

Corfu 12

Corfu 11

Onder Kerkyra ligt Kanoni. Vanuit deze plaats kun je naar het Vlacherna klooster (zie bovenstaande foto’s). Daarnaast is het dé plek om vliegtuigen te spotten. Je kunt op een brug gaan staan waar de vliegtuigen recht overheen vliegen. 20 meter verder is de landingsbaan. Je kunt ook naar boven lopen en bij een van de restaurantjes neerploffen om de vliegtuigen te bekijken.

Corfu 14

Een andere bezienswaardigheid in Kerkyra is Liston. Dit is een plein in het midden van Kerkyra, vlakbij het oude fort. Dit is dé plek waar de Grieken socializen. Door de oude stijl is Liston charmant en prettig om rond te struinen.

Wat voor ons een absolute don’t was wat betreft Kerkyra is ernaartoe gaan als het slechter weer is. Wij zijn twee keer naar Kerkyra geweest. De eerste keer begon het gigantisch te regenen en dat heeft ook niet meer opgehouden. We hebben toen weinig kunnen zien en zijn daarom nog een tweede keer terug gegaan. De tweede keer was het bewolkt, maar scheen ook af en toe de zon. Ik raad je absoluut aan om naar Kerkyra te gaan als de zon schijnt, want het maakt de stad in één klap 1000 keer mooier en magischer. Het beeld van de glinstering op het kristalheldere water rondom de haven wil je gewoon echt niet missen.

Een andere don’t voor mij was naar Kerkyra gaan met de bus. Vanuit Acharavi ben je in een uur met de bus in Kerkyra en het is goedkoop. Nadeel is echter dat de bussen terug maar een paar keer gaan en als je later dan 4 uur ’s middags terug wilt gaan, is je enige mogelijkheid de bus van half 9 ’s avonds pakken. Het wordt dan al donker en met alle bergachtige weggetjes duurde de terugreis ruim twee uur. Ik vond het heel a-relaxed, omdat ik gigantisch misselijk werd en het ontieglijk warm was in de bus. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je wellicht de hele weg moet staan. De tweede keer dat we naar Kerkyra zijn geweest, zijn we met de scooter gegaan. Het is een flinke rit, maar uiteindelijk was het vele malen sneller dan met de bus. Zowel heen als terug deden we er drie kwartier over.

Al met al kan ik zeggen dat ik verliefd ben geworden op Corfu. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen. Daarnaast zijn de mensen heel vriendelijk en gastvrij en kun je er simpelweg heerlijk vertoeven. We hebben uiteraard nog veel meer gedaan dan ik nu heb verteld, maar bovenstaande dingen kan ik je zeker aanraden als je naar Corfu op vakantie gaat!

Liefs, Yonna

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere