HOTSPOTS

Fijn Plekje // Fromagerie Kef (A’dam)

Met dit grauwe weer in dit jaargetijde ga ik hard in de ontkenning, dat moet gewoon. Hoezo geen lenteweer? Ik haal de zomer wel vast in huis. Een van mijn manieren om dit te doen is Franse kaasjes eten met daarbij lekkere, frisse witte wijn. Buena Vista Social Club op de achtergrond en je waant je zo in een warm land. De AH heeft soms prima kaasjes voor dit soort avonden. Maar als je echt iets lekkers wilt, iets wat jouw smaakpapillen wakker schudt en vervolgens meer dan tevreden stelt… ga dan eens de kazen van Abraham Kef proberen.

Blijkbaar is deze fromagerie al 59 jaar een begrip onder Amsterdammers, maar ik – als ‘import Amsterdammer’ – was hier tot kort geleden niet van op de hoogte. Gelukkig werd ik getipt, want deze fromagerie had ik niet langer in m’n leven willen missen! Bij Kef verkopen ze ontzettend bijzondere kazen. De koeien-, schapen- en geitenkaasjes liggen prachtig op eetvolgorde voor je uitgestald – van zachte smaak naar sterk. Samen met de medewerkers, die je werkelijk alles over elk minuscule kaasje dat er ligt kunnen vertellen, stel je een overheerlijk kaasplankje samen. Niet goedkoop, wel zinderend lekker. En vrijwel alle kaasjes komen regelrecht uit Frankrijk – authentieker kan niet.

Natuurlijk hebben ze bij Kef ook nog andere lekkernijen, zoals heerlijk vers brood, verse eieren, vijgenbrood, gedroogde worst en wijn. De zogenoemde ‘plopwijn’ bijvoorbeeld, een heerlijk natuurlijke Franse tafelwijn, heeft mij op een andere avond dan de kaasjes-avond erg blij gemaakt. Bij mijn kaasplankje had ik namelijk een witte wijn van Vleck, die erg goed bij de kaas paste omdat deze evenals de kazen heel puur was. Een aan te raden combinatie! Als ik zo naar buiten kijk, moet ik gauw weer terug naar Kef. Even de zomer in m’n bol halen…

Fromagerie Kef
Marnixstraat 192, Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.