KUNST & CULTUUR, NON NEW-AGEY SPIRITUALITEIT

Ga op digitaal dieet en verminder je smartphonestress

De smartphone zou moeten zorgen voor meer productiviteit en effectievere communicatie, maar in de praktijk blijkt de smartphone beide ernstig te verminderen. We spenderen dagen met het antwoorden op e-mails en het antwoorden op nog meer e-mails, zonder daadwerkelijk aan werk toe te komen.

Leven zonder smartphonestress - 3

Een fijne, bewust eye-opener is het boek van Alexander Markowetz: leven zonder smartphonestress. Deze hoogleraar informatie onderzoekt sinds de opkomst van smartphones de psychosociale gevolgen van het gebruik ervan. Niet verrassend genoeg zijn enkele resultaten mind-blowing en, eerlijk is eerlijk, best wel eng. Een paar interessante weetjes:

  • Je smartphone vraagt meer dan drie uur van je dag
  • Je kijkt gemiddeld 52 x per dag op je telefoon
  • Je gebruik zorgt voor een continue onderbreking, waardoor je je niet goed meer kunnen concentreren en onproductieve dagen hebt
  • Je krijgt er vaak een lusteloos en ik-krijg-niets-af gevoel van
  • De momenten waarop je op je telefoon wél iets van waarde hebt gevonden (of het nu een hilarisch kattenfilmpje is dat je dag maakt of een super leuk berichtje van je vriendinnetje) zorgt dit voor een dopaminestoot, waardoor je gedurende de dag blijft kijken, omdat je hoopt op nóg een dopaminestoot. Dit is een vorm van verslaving.
  • Dit gaat echter wel, voor een groot deel, onbewust. En hier spelen grote partijen (zoals Facebook en WhatsApp) weer gretig op in, door Facebookpagina’s en blauwe-vinkjes-systemen.
  • We hebben geen etiquette meer als het gaat om bereikbaarheid. Weet je nog: dat je vroeger na 22.00 uur (sommige huizen: 20.00 uur) écht niet meer iemand thuis mocht bellen? Dat kón simpelweg niet. (Mijn generatie weet dat. Onze oma’s weten dat al helemaal.)
    Waar is die etiquette gebleven op, zeg, WhatsApp? En al helemaal als het werkgerelateerd is?
  • Momenteel worden er bepaalde type telefoons en apps gebouwd om rekening te houden met onbereikbaarheid, het niet bij je telefoon kunnen of handige tools om niet meer op je telefoon te (willen) kijken. Net zoals clean eating zal clean smartphoning ooit ook trending gaan worden.

Enzovoort, enzovoort.

Leven zonder smartphonestress - 1

Leven zonder smarthonestress geeft een actueel en herkenbaar beeld van de botsing tussen technologie en een gezonde levensstijl. In het boek Leven zonder smartphonestress maakt Markowetz de lezer niet alleen bewust van de gevolgen van onze digitale verslaving, maar leert hij ook hoe we minder afhankelijk kunnen zijn van onze smartphone en hoe we onze persoonlijke productiviteit kunnen verbeteren. Veel tips hiervan heb ik zelf ook al eens uitgeprobeerd, neem bijvoorbeeld de social media detox in december (video). Het is ook één van de (al niet dé) reden waarom er geen artikelen in het weekend worden geplaatst op Moderne Hippies. Om jullie meer rust te geven, liefst zonder telefoon, maar ook mezelf.

Eén ding is duidelijk: het is aan ons om ‘nee’ te leren zeggen en bewuste keuzes te maken rondom het enorme aanbod aan informatie en communicatie. Door de smartphone hebben we extra veel keuzes gekregen, waardoor alles en iedereen bereikbaar is en we onszelf – onze creatieve geesten, onze tijdelijke geniën, onze rust, onze productiviteit – totaal aan het kwijtraken zijn. We kunnen onszelf (en niet onbelangrijk: de volgende generaties) nieuwe technieken aanleren, maar daarbij is bewustwording de eerste stap. Dit boek beschouw ik dan ook echt als een must read als jij dit ook wilt worden.

Het boek kost 19,99- en kun je kopen bij bol.com!

Hoe zit het eigenlijk met jouw telefoonverslaving? Lijkt dit boek je wat?

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram, YouTube en Snapchat (profwildchild).
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.