Gezonde Snacks #6 // Dadel-Noten-Kokos-Chocolade-Ballen

Ik ben dol op het maken van gezonde snacks. Zeker in de wintermaanden, waarbij ik bijna iedere avond wel een hunkering heb naar ‘iets lekkers’ om die wintervetjes blij te maken. Ik probeer de zakken M&M’s gewoon niet te kopen en gelijk te gaan voor een gezond alternatief. Daarom maak ik geregeld boerenkool chips, maar ook dadel-noten-kokos-chocolade-ballen. Schijnbaar is de normale naam voor deze dingen eigenlijk ‘bliss balls’ maar dat vind ik zo’n smerige naam, dat ik het liever wat gecompliceerder maak.

Dadel Noten Kokos Chocolade Ballen 1

De basis van deze ballen zijn altijd dadels. Daarnaast gebruik je producten die jij lekker vindt, zoals lekker veel noten en rauwe chocola.

Ingrediënten:

  • 26 dadels (zonder pit)
  • handjevol amandelen
  • handjevol hazelnoten
  • handjevol pecannoten
  • klein handje walnoten
En als topping of toevoeging:
  • cacaonibs
  • rauwe cacaopoeder
  • kokosvlokken

Dadel Noten Kokos Chocolade Ballen 1

Vervolgens gooi je eigenlijk alles tegelijkertijd in een hakmolen. Ik heb het ooit geprobeerd in een blender, maar dit is niet bijzonder succesvol (de helft mixt niet en de andere helft is al plakkerig en wel gehakt). Behalve als je slechts een paar dadels gebruikt en uit bent op een paar ballen.

Na een tiental seconden is de mix klaar en oogt het droog. Pas als je de balletjes maakt, heb je waarschijnlijk door hoe plakkerig het geheel is. Maak de ballen hoe jij wil: ik heb op dit plankje een selectie aan ‘bonbons’ gemaakt. Op een paar zitten kokosvlokken en een paar anderen hebben rauwe cacaopoeder eromheen. Sommige zijn ‘kaal’ en andere ballen bevatten cacaonibs (en weer andere cacaonibs met rauwe cacaopoeder erop!).

Dadel Noten Kokos Chocolade Ballen 2

Uit de 26 dadels rolden 13 ballen. Op de foto zie je er 12 omdat ik toch even moest proeven of ze wel gelukt waren…

Dadel Noten Kokos Chocolade Ballen 3

Het is je eigen feestje met deze ballen. Voeg toe wat jou lekker lijkt!

Tip: koop grote verpakkingen van alle producten. Als je alles goed afsluit kun je er heel lang mee doen en kan je altijd even snel een gezonde snack maken als je er zin in hebt!

Een andere gezonde snack die ik deze weken veel maak: geroosterde kikkererwten. Na zoveel jaar inmiddels ook naar ‘eigen recept’. Die komt dus ook zeker een keer online. Wat ik extra bijzonder vind: mijn vriendje (yang) vindt deze gezonde snacks allemaal héérlijk. En geloof mij: dat zegt wat.

Meer gezonde snacks vind je hier, neem bijvoorbeeld deze popcorn of deze raw carrot cake met cashewcrème.

Als jij deze ballen al vaker hebt gemaakt, heb jij dan nog een lekkere toevoeging of tip?

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

11 reacties

Kathelijn -

Hi Zoë, wat voor keukenmachine gebruik je hierbij? Mijne lijkt de notenmix niet aan te kunnen…help?

Zoë -

Hi Kathelijn,
Ik gebruik er geen keukenmachine voor, maar een hakmolen. Dat kan het geheel erg goed aan. Een blender maakt het namelijk nogal onhandig.
De hakmolen heb ik bij een staafmixer gekocht. Sowieso erg handig!

Elsbeth -

Oeeeeh! Ik dacht altijd dat dit heel lastig te maken was, maar met mijn uberhakkertje van Moulinex ging het heel makkelijk! En het is echt super super lekker, veel lekkerder dan ik had verwacht! Thanks!

Marte -

Haha, wat een fijne & enthousiaste reactie Elsbeth! Makes me happy!!

Helena -

Ziet er heel lekker uit Marte! Ik rol ze nog wel eens door fijn gehakte pistasche noten, ziet er ook tof uit met het groen van de nootjes :)

Blogger: Marte van Liere -

Oehh, ook lekker inderdaad!

Kim -

Ik laat de dadels nog even in een kopje espresso weken, zodat ze makkelijker blenden en voor een extra smaaksensatie. Recept verschijnt toevallig donderdag op mijn blog.

Blogger: Marte van Liere -

Oeh, dat is een lekker idee! Goeie :)!

Petra -

Ha Marte,
Lekker gezond inderdaad! Ik varieer ook nog wel eens met gojibessen of cranberries.
Groetjes, Petra

Reageer ook