INSPIRATIE

Global Nomads #3 // Het gilde der vuurdansers

Van alle verschillende performance kunstenaars op Ibiza, zijn de vuurdansers een van de avontuurlijkste groepen. DJs, dansers en decorateurs komen ook voor in allerlei verschillende vormen en maten, van klein tot groot (en in het geval van DJs, tot wereldgroot), maar vuurdansers zijn wat dit betreft net kameleons. Worden ze de ene week ingevlogen om 5 dagen achter elkaar op te treden voor een groep extreem rijke Russen op de Maldiven, een van de duurste resort eilanden ter wereld, staan ze de week er op gewoon weer op het strand met de pet rond te gaan.

Het is het einde van het seizoen en de vuurdansers houden hun jaarlijkse ‘gilde’ diner. Iedereen levert de over het hele seizoen opgespaarde 1 en 2 cent muntjes die toeristen in de hoed werpen in en van de opbrengst gaan ze uit eten en drinken. Zoals tijdens hun meeste vuurshows, zijn ze allemaal gekleed in piraten- of zigeunerkostuum, een stille ode aan de historische groepen waarmee ze zich vereenzelvigen. Dit jaar valt de buit kleingeld tegen. Door de crisis geven toeristen minder snel geld uit dan anders. Ook is de jeugdwerkloosheid in Spanje zo er erg toegenomen dat er dit seizoen heel veel ongetalenteerde straatmuzikanten en performers zijn bijgekomen, waardoor de toeristen nogal moe worden van hippies die rond gaan met de pet. Wat wel weer positief is, is dat de groep vuurdansers die ik volg in de afgelopen jaren allemaal erg gegroeid zijn in hun vak en in hun contacten. De meeste zijn niet meer afhankelijk van geïmproviseerde straatshows, maar hebben inmiddels gelikte choreografiën ontwikkelt waarmee ze optreden op bruiloften en feesten.

In het centrum van Ibiza-stad bij Plaça del Parc zie je ’s nachts, wat je zou kunnen noemen, alternatieve hangjongeren. Groepjes jonge Catalanen, meestal zonder vast werk. De meeste komen van het eiland, sommige van het vaste land. Ze hebben piercings of tatoeages en t-shirts van punkbands of met grotesque beeltenissen van hindoeïstische goden. Ze drinken drank uit papieren zakken, roken jointjes, hebben een boom-boxje waarmee ze zachtjes techno draaien en sommigen oefenen met pois of jongleerstokken. Het groepje als piraten uitgedoste professionele vuurdansers waarmee ik op stap ben slentert op de groep af. Een paar van de hangjongeren zijn vrienden van de piraten. Zonder arrogantie neemt Oggie, een Bulgaar die 4 jaar geleden naar Ibiza kwam, de pois af van een stuntelende Spaanse jongen. Hij legt hem uit hoe je de beweging eerst moet proberen zonder pois, met lege handen. Daarna doet hij de beweging die de jongen wilt maken voor met pois. Halverwege de impromptu workshop, onderbreek ik Oggie zijn les. Ik moest hem er aan herinneren dat we om half 3 bij de Amnesia moeten zijn om Liza te helpen met haar trapeze act tijdens de closing party van Sven Väth’s Cocoon. Amnesia is een van de grootste clubs ter wereld en Liza doet een act waarbij ze boven een menigte van een paar duizend man die op keiharde tech-house aan het dansen is zweeft. Oggie moet haar helpen de trapeze klaar te maken en het dronken publiek weg te houden. Hij bedankt me lachend. ‘Sorry man, when I’m swinging the pois, I forget everything.’

Seizoensarbeid

Een goede vuurdanser kan een paar honderd euro per dag verdienen. Gigs bij strandtenten, op verjaardagen, in clubs en op privéfeesten kunnen makkelijk een heel seizoen vullen. Soms hebben vuurdansers meerdere gigs op een avond. De allerbeste worden zelfs ingevlogen voor feesten en festivals in het buitenland. Maar natuurlijk kent dit succes kanttekeningen. Vuurdansers doen het goed op plekken met een gebalanceerde verdeling van normale toeristen en rijkere expats, zoals Ibiza, Thailand, Goa en Bali. Deze plekken kennen een seizoensgebonden periode waarin het geld wordt verdiend. Het seizoen op Ibiza loopt  nu zo’n beetje af. Het geld wat in de zomer verdiend wordt, is ook het geld waarvan in de winter geleefd wordt. Anders dan succesvolle DJs en muzikanten kunnen ze niet rekenen op vaste klussen in het buitenland, of leven van inkomsten uit CD’s. Sommige vuurdansers die in de zomer op Ibiza wonen, reizen in de winter naar Azië, waar het leven goedkoper is en waar ook geld verdiend kan worden met hun kunsten. Oggie werkte een tijd lang in de winter voor de Phoenix Fire Dancers in Wenen. Dit is een zeer professionele crew die in de hele wereld wordt ingehuurd voor vuurshows bij de allerrijksten. Ze doen product launch-feesten voor Ferarri en verjaardagen van prinsen in Dubai. Maar de commitment die ze van Oggie vroegen was te veel voor hem. Ze waren het er niet mee eens dat hij ’s zomers niet met hen trainde maar in Ibiza op het strand speelde. Na twee winterseizoenen had hij er genoeg van.

Een leven gewijd aan jongleren met vuur is dus gevaarlijk en spannend op twee manieren. Ten eerste weten de vuurdansers nooit waar ze volgende week hun geld mee gaan verdienen. Ten tweede zitten ze altijd onder de kleine en grote brandwonden. Je moet wel heel maf zijn wil je dit professioneel gaan doen, zeker voor het loon waar zij het voor doen. Heb je deze winter dus nog een verjaardag, bruiloft of festival gepland, en wil je echt een spectaculaire act boeken, stuur me dan even een mailtje, dan verbind ik je door.

Gastblogger Tycho HellingaDeze gastblog is geschreven door: Tycho Hellinga.

Klik hier voor een overzicht van alle verhalen van Tycho op Ibiza.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.