ETEN

Goede vraag // Wat is het verschil tussen biologisch en bio-dynamisch?

Bio-dynamische groente De Oude Boerderij 2

Als je je interesseert in goede voeding kom je het begrip steeds vaker tegen: bio-dynamisch. Opvallend: veel foodies kennen het woord wel, denken dat het ‘ergens wel beter zal zijn’ maar hebben geen idee wat het nou eigenlijk echt betekent. Ik vind het allemaal maar verwarrend.

Daarom vroeg ik het aan André van den Heuvel, eigenaar van De Oude Boerderij. Ik maakte kennis met André tijdens de Minervamarkt (een biologische markt, iedere vrijdag op het Minervaplein in Amsterdam – aanrader!).

Biologisch:

Biologisch in de groenteteelt betekent dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt.”

Keurmerk: “BIO”, voorheen “EKO”.

Bio-dynamisch:

Biologisch-dynamisch houdt zich ook aan het bovenstaande, maar neemt daarbij de natuur meer in ooggeschouw. Er wordt o.a. gewerkt met een kosmosagenda, die aangeeft wanneer de juist zaaimomenten zijn. Bij volle maan is er bijvoorbeeld meer licht voor bladgewassen.

Daarnaast kijkt het ook naar de mens en natuur op de boerderij. Is er een kringloop? Hier wordt veel belang aan gehecht. Het is bijvoorbeeld ideaal als een bio-dynamisch bedrijf eigen koeien heeft voor de bemesting van de akker.

Een ander aspect is bijvoorbeeld de aanwezigheid van bomen, die voor verticale verbindingen in de grond zorgen.

De Oude Boerderij is ook een zorgboerderij, en dat past goed in de filosofie van een bio-dynamisch bedrijf. Bio-dynamisch zijn vaak een zorgboerderij of hebben een andere maatschappelijke functie. Hierdoor werken er dagelijks 5-10 mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische beperking onder begeleiding van Stichting de Groeierij.”

Keurmerk: naast “BIO” ook “DEMETER”.

Conclusie

Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.
Als je in Amsterdam (of Beverwijk, bij De Oude Boerderij) woont, wil ik je echt aanraden je groente eens te kopen op een van de markten waar André van den Heuvel staat. Hij staat onder andere op de markt van de Nieuwmarkt (maandag), Zeeburg (woensdag) en Minervaplein (vrijdag). Hij vertelt je met liefde meer over de groente die hij teelt, zijn geschiedenis en meer info over zijn boerderij. Heel leuk om aan te horen en zijn producten zijn heerlijk. Dat proef je!
Andre van den Heuvel De Oude Boerderij

// volg Marte op Instagram, Twitter en Facebook 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.