KUNST & CULTUUR

Google Art Project // Kunst voor iedereen

Natuurlijk ben ik een ultieme voorstander van het ‘originele’, het ‘echte’ en de ‘ambacht’. De klassieke bakker die nog echt het verse brood om 5 uur ’s ochtends bakt, geniet mijn voorkeur boven de afbakcroissantjes van de supermarkt. Juist dat ambachtelijke gevoel bracht me bij Moderne Hippies en juist deze zoektocht naar het ‘originele’ daagt mij uit.

Toch ga ik jullie nu het compleet tegenovergestelde voorschotelen. Dat komt omdat ik ook een voorstander ben van het ‘meegaan met ontwikkelingen’ en omdat ik geloof in een combinatie van oud en nieuw. Hoewel ik vind dat je kunst moet ervaren, weet ik ook heel goed dat er een hoop kinderen zijn die daar de kans niet toe krijgen. Gewoon hele normale Nederlandse kinderen, wiens ouders nooit een museum bezoeken wegens geldgebrek of andere redenen.

Voor deze, en heel veel anderen, bestaat inmiddels het Google Art Project; een online database met inmiddels 32.427 kunstwerken, digitaal vastgelegd. Je kunt al deze digitale versies van de originele werken rustig vanachter je laptop op school of thuis ontdekken. Alles goed gedocumenteerd met naam van kunstenaar en waar het werk hangt (dit voor de diehards die misschien toch eens een kijkje zullen nemen bij het origineel). Bovendien kun je inloggen met je Google account en je eigen galerij bijhouden. En dan is er voor de echte fans ook nog een educatief deel waarin je vragen kunt beantwoorden en filmpjes kunt bekijken.

Ik werd er blij van. Niet omdat het nou zo’n hightech ontwikkeling is, of omdat we nu lekker ‘gratis’ kunstwerken kunnen bekijken. Nee, gewoon om te zien dat kunst met de hoofdletter K voor iedereen bereikbaar wordt. En dat is fijn, want we groeien niet allemaal op met ouders die ons de halve wereld laten zien en ons naar musea meenemen.

Google Streetview is inmiddels wereldbekend en zorgde bij Google voor de behoefte een stapje verder te denken. Om je een beetje een beeld te geven van hoe het Google Art Project tot stand komt, bekijk dan een fragment uit Behind the scenes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.