ETEN

Recept: Smoothie // Groene voorjaarsboost

P1020188

Smoothies worden, volgens mij, over het algemeen best lekker gevonden. En handig, aangezien een gemiddeld mens op één dag doorgaans niet de hoeveelheid fruit uit een smoothie eigenhandig, in de onverwerkte vorm, naar binnen zal werken. Maar wat als de smoothie niet zo aantrekkelijk donkerrood van kleur is of watertandend paars, maar: groen?

Een tijdje geleden nam mijn collega een enorme, zelfgemaakte, groene smoothie mee, omdat ik mij hierover vrij sceptisch had uitgelaten. “Groene smoothie klinkt… aanvaardbaar,” had ik gezegd. Waarop mijn collega had uitgeroepen dat deze vitaminebommen toch echt tongstrelend kunnen zijn. De beker van mijn collega zag er voor mij – vanuit een kinderlijke intuïtie – niet bepaald appetijtelijk uit. Maar toen kwam dat sipje. En toen een slok. “Heerlijk!” Ja, groene smoothies kunnen dus wel degelijk smakelijk zijn – mits je een beetje gevoel hebt voor wat je in de blender bij elkaar moet gooien.

Sindsdien ben ik om. Alhoewel de smaak goed is, is de voornaamste reden om deze gezonde jongens te maken het groene groentequotum wat ik voor mezelf probeer te stellen. Want, ondanks mijn gevarieerde kook- en eetgedrag, schiet de aanbevolen 200 gram groente per dag er best wel eens bij in. Zeker de groene groenten, zoals andijvie en spinazie, zijn niet bepaald mijn eerste keuze als ik bij het groenteschap sta. Laten het nou juist deze groenten zijn – met name groene bladgroenten – die ontzettend gezond zijn, onder andere dankzij de hoge concentratie vezels, vitamines, mineralen en enzymen. Ik wil ze dus wel degelijk in grote getale binnenkrijgen. Of in ieder geval het minimum, om gezond te blijven. Herken je je hierin? Plunder dan deze week de markt en begin de lente vol energie. Want dat krijg je ervan, aangezien je met een glas of twee je groente- én fruitquotum haalt. Dit is mijn favoriet:

–         Kleine mango

–        100 gram aardbeien (of meer!)

–         Grote banaan

–         Halve zak spinazie

–         Glas water

–         (Als je wil, maar is vooral een luxe: passievrucht)

Doe alles in de blender en binnen een mum van tijd heb jij je zelfgemaakte energy booster.