KUNST & CULTUUR

Hand Made // Lang leve het ambacht

Museum Boijmans van Beuningen heeft de nieuwe tentoonstelling ‘Hand Made’ aangekondigd, gezien ‘een ambachtelijk product eerlijker en authentieker is dan een industrieel massaproduct’. En tja, we couldn’t agree more. Daarbij speelt Boijmans van Beuningen in op de grote belangstelling voor het handgemaakte product. Objecten, prenten, demonstraties en workshops laten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

Marcel Wanders, Knotted Chair, 1996

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in het voorjaar van 2012 een tentoonstelling waarin de mooiste voorbeelden van het kunstambacht uit heden en verleden te zien zijn. Het museum toont ruim vijfhonderd objecten, variërend van zilveren bokalen, verfijnd kant en eenvoudige aardewerken kookpotten tot geraffineerd glaswerk, gevlochten manden en designmeubels. Hand Made is niet alleen een hernieuwde viering van het ambacht en vakmanschap, maar toont ook de diverse opvattingen en clichés rondom het ambacht. Als onderdeel van de tentoonstelling geeft het museum kunstenaars, ontwerpers en andere specialisten een podium om hun vaardigheden te demonstreren.

Hella Jongerius, Frog Table, 2009

Exceptionele voorbeelden van het kunstambacht ondersteunen, nuanceren of ontkrachten zeven populaire clichés rondom het ambacht in Hand Made. Zo omschrijven ze ‘Handwerk is uniek, persoonlijk en onvervangbaar’ en ‘Een ambachtelijk product is eerlijker en authentieker dan een industrieel massaproduct’  als clichés, die nader onderzocht moeten worden.

Het is nog even wachten: Hand Made is te zien vanaf 9 maart 2013 t/m 12 mei 2013. Houd de website van Boijmans in de gaten voor meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.