KUNST & CULTUUR

Haute hippie! // Top 5 films met een hoog hippiegehalte

Chill sessies

A girl from the North Country. Dat ben ik. De zomer duurt mij altijd te lang, zo rond augustus sleurt een overweldigend gevoel van lethargie en stilstand me een zomerdepressie in. Maar die eerste mooie dagen, zoals vorige week, roepen altijd een gevoel van welbehagen bij me op. Picknicks, barbecues en festivals, count me in! En daarbij heb ik ook altijd zin in wat luchtige films, voor bij de sangria of de Desperados 😉 Vandaar hier mijn top 5 van leukste films, uiteraard met een hoog hippiegehalte:

Peace, love and misunderstanding

http://www.youtube.com/watch?v=IvLHeOFbSNE

Leuke film over Diana, die door haar hippie opvoeding überconservatief (“tight-ass lawyer in need of a soul transplant”) is geworden, maar na haar scheiding weer intrekt bij haar bohemian moeder in Woodstock (glansrol van de nog steeds beeldschone Jane Fonda, die in de film kunstenares is, protestmarsen organiseert, vollemaansceremonies houdt voor de lokale vrouwen en jongere minnaars heeft. Kan ik ook op zo’n manier oud worden?). De kinderen vinden het allemaal te gek (wiet roken! Rondhangen op festivals!), maar Diana moet – predictably – eerst een gevecht tegen zichzelf voeren. Gegarandeerd een smile op je gezicht na het kijken van deze film!

Our idiot brother

Vooral heel erg lief, deze film over Ned (Paul Rudd, altijd fijn). Een relaxter, zachtaardiger hippiepersonage is er sinds The Big Lebowski niet geweest in de filmhistorie. Ned is zo naïef dat hij een politieman wiet verkoopt en daardoor in de gevangenis belandt. Als hij weer vrijkomt proberen zijn drie oudere zussen (onder wie de altijd adorable Zooey Deschanel) hem op te vangen, maar Neds niets ontzienende eerlijkheid zorgt algauw voor spanningen in al hun desbetreffende relaties. Alleen al leuk vanwege de relatie tussen Ned en zijn hond, genaamd Willie Nelson 🙂

Wanderlust

Wel een beetje flauw – alle clichés over hippies komen uit de kast, inclusief charlatans à la Jomanda, holistische geboortes en flaky wereldverbeteraars – maar toch best vermakelijk, deze film over een jong koppel dat door omstandigheden terechtkomt in een hippiecommune. Dat levert algauw conflicten op, maar niet, zoals je zou verwachten, tussen de nieuwkomers en de communeleden, maar meer in de relatie zelf. Oók met Paul Rudd 🙂 En normaliter heb ik een pesthekel aan Jennifer Aniston, maar voor deze film maak ik een uitzondering.

Together (Tilsammans)

Af en toe ietsje zwaarder, maar toch ook humoristisch en hartverwarmend, dat is deze film over een Zweedse hippiecommune in de jaren ’70. De clash tussen de counterculture en de ‘normale’ maatschappij wordt vertegenwoordigd door Elisabeth, die vlucht uit haar slechte huwelijk om bij haar broer in de commune te komen wonen. Ze ontdekt algauw meditatie, vrije liefde en wiet, maar haar kinderen hebben het er moeilijker mee om zich aan te passen. Een fijn tijdsbeeld (veel lelijke gebreide truien, discussies over Franco en nummers van ABBA) met een fijne boodschap: liefde overwint alles.

Into the wild

Verfilming (door Sean Penn!) van het waargebeurde verhaal van de net afgestudeerde Christopher McCandless, die zijn verstikkende middle class milieu ontvlucht, al zijn bezittingen achterlaat en door Amerika zwerft op weg naar zijn ultieme bestemming: Alaska, waar hij zich in volledige eenzaamheid wil onttrekken aan de maatschappij, alleen omringd door natuurschoon. Op weg ontmoet hij veel bijzondere reizigers, zoals Laney en Rain, een hippiekoppel dat hem meeneemt naar The Slabs, een ontmantelde marinebasis in de woestijn waar nu een anarchistische commune is (die bestaat ook daadwerkelijk!). Chris overleeft de winter in een bus in Alaska, maar de natuur blijkt uiteindelijk grilliger en wreder te zijn dat hij had gedacht. Met een prachtige soundtrack van Eddie Vedder.

En? Wat zijn jouw favorieten?

 -xx- Liselore