Eropuit // HELEMAAL MELKWEG

helemaal melkweg

Afgelopen zaterdag was ik bij Helemaal Melkweg. Een jaar geleden (februari 2012) vond de allereerste editie van dit evenement plaats: een avond/nacht die 4 keer per jaar terugkeert in de Amsterdamse poptempel. Zaterdag was alweer de vijfde editie van -en mijn kennismaking met- dit toffe initiatief.

De Melkweg biedt tijdens Helemaal Melkweg een 360° experience: een avond vol muziek, dans, theater, performance, film, literatuur, cultuur en exposities. Dit uitgebreide en diverse programma laat zien dat de Melkweg veel meer biedt dan alleen (pop)muziek. Het hele gebouw is open; van de concertzalen op de benedenverdieping tot de cinema en theaterzaal op de bovenverdieping, maar ook de galerie en de mediaroom – en overal is wat te beleven! Helemaal Melkweg geeft je hiermee de unieke gelegenheid om onder één dak, op één avond kennis te maken met een groot scala aan disciplines.

Zo draaide er zaterdag in de cinema o.a. What’s Happening! The Beatles in the U.S.A.,  een unieke documentaire uit 1964 over de eerste keer dat The Beatles naar Amerika gingen. In het theater liet de Amerikaanse clown Jango Edwards -een van de oprichters en artiesten van International Festival of Fools– enkele van zijn provocerende sketches zien. En stond de Mediaroom in het teken van de jonge Engelse kunstenaar Christopher Holloran; zijn korte films werden vertoond (waarin zijn voorliefde voor alledaagse absurditeit blijkt) en je kon zijn installatie Alliedoscope bewonderen; een constant veranderende installatie bestaande uit overlappende projecties van kleur, beweging en beeld. Erg gaaf!

melkweg bands

Budos Fever…
De nacht eindigde (zoals elke zaterdag in de Melkweg) met Encore en Ctrl+Alt+Dance, maar ergens tussen lachen om Jango Edwards en dansen/meezingen op ‘who run the world, girls!’ van Beyoncé, was voor mij de grootste verrassing van de avond The Budos Band. Deze Daptones band bestaat maar liefst uit 11 New Yorkse muzikanten en werd opgericht in 2003, hun vierde album komt begin dit jaar uit. Op de site van de Melkweg stond al aangekondigd ‘zet je schrap voor een opzwepende mix van deep funk, soul, jazz & afrobeat’ – and that it was! Hier een link naar een van de nummers waar de hele zaal op los ging. The Budos Band wants to spread the epidemic of ‘Budos Fever’, and I got infected… what about you?

De volgende editie van Helemaal Melkweg -onder het mom ‘je kan er niet vroeg genoeg bij zijn’/save the date– is op zaterdag 8 juni 2013 (aanvang 19.00 tot 5.00). Maar houdt vooral de website in de gaten voor alle events tot die tijd! En dus niet alleen wat betreft muziek, maar ook op het gebied van theater, film en tentoonstellingen.

Melkweg
Lijnbaansgracht 234/A, Amsterdam
Ticketprijs: €10 + lidmaatschap

Reageer ook